Menu

Katinka-káprázat

Öt érem. Cseh László mindegyikből hozott egyet-egyet – ráadásul 400 méter vegyesen Európa-rekorddal nyert -, Risztov Éva ismét Európa-bajnok lett 400 méter vegyesen, és a mindössze tizenöt éves Hosszú Katinka is berobbant az élvonalba, 400 méter vegyesen lett bronzérmes. De ki is ez a Hosszú Katinka?

– Már a keresztneve sem átlagos…
– Az anyukám találta ki, hogy Katinka legyek. Kevesen vagyunk, de már én is találkoztam Katinkával. Az elején furcsa volt, de már megszoktam ezt a nevet – mondja a friss Európa-bajnoki harmadik.

– Annyit tudunk önről, hogy mindössze tizenöt esztendős, a papája válogatott kosárlabdázó volt és, hogy 400 méter vegyesen bronzérmes lett Bécsben.
– Többet szeretne tudni?

– Ha lehetne.
– Négy-öt éves koromban tanultam meg úszni, itt, Baján. A nagypapám úszóedző, ő foglalkozott velem.

– Hogyhogy úszás, amikor a papája kosarazott?
– Ez érdekes, hiszen a bátyám és az öcsém is kosárlabdázik, én viszont mindig is az úszásért rajongtam. Mindezt az édesapám is belátta, így egyáltalán nem erőltette a kosárlabdázást. Szóval elkezdtem úszni, és egy idő után elhatároztam, hogy én is olyan akarok lenni, mint Egerszegi Krisztina.

– Olyan csinos?
– Nem, olyan eredményes.

– Ha jól számolok, amikor Egerszegi befejezte a pályafutását, kegyed nem volt több hétévesnél. Látta egyáltalán úszni?
– Csak videokazettáról, de így is nagy élmény volt.

– Mikor derült ki, hogy mocorog önben valami?
– Akkor, amikor 400 méter vegyesen megdöntöttem Egér korosztályos országos rekordját. Azóta odafigyelnek rám. Nyáron, a lisszaboni ifjúsági Európa-bajnokságon négy érmet nyertem, az volt a belépő, de én is úgy érzem, hogy a mostani bronzérmem hozza majd meg számomra az ismertséget.

– Bajának volt már egy jó úszója nem is olyan régen, nevezetesen Klocker Edit.
– És van is, hiszen rajtam kívül az egyesület tagja Vereczkei Zsolt, aki a paralimpián bronzérmes lett 50 méteres hátúszásban.

– Együtt edzenek?
– Nem ugyanazt a programot csináljuk, de mivel mindkettőnknek Pass Ferenc az edzője, egy medencében tréningezünk.

– Sokan gratuláltak Bajáról?
– Rengeteg sms-t kaptam a barátaimtól és osztálytársaimtól.

– Hová jár iskolába?
– A III. Béla gimnázium kilencedikes tanulója vagyok.

– Jó tanulója?
– Az osztályban nem lennék bronzérmes, viszont nagyon szeretem a franciát és az angolt a tantárgyak közül.

– Térjünk rá a bécsi Eb-re: amikor bezuhant a célba, tudta, hogy érmes helyen landolt?
– Csak annyit éreztem, hogy a brit Proudot talán megelőztem. Mit mondjak, fantasztikus érzés volt szembesülni vele, hogy életem első felnőttvilágversenyén érmes lettem.

– Melyik úszásnem az erőssége?
– Ha sorrendet kellene felállítanom, akkor azt mondanám: gyorson vagyok a legjobb, aztán jön a pillangó, a mell és utoljára a hát. Ott még sokat kell javulnom.

– Milyen körülmények között tréningezik Baján?
– Van egy huszonöt méteres fedett medencénk, ott készülünk. Köszönöm, nekem tökéletesen megfelel ez is.

– Tizenöt évesen Eb-bronzot nyerni parádés belépő. Mi lesz a következő Hosszú-lépés?

– Jövőre ugyebár Budapesten rendezik az ifjúsági Európa-bajnokságot, ott szeretnék jól szerepelni. Hazai medencében, nagy közönség előtt. Csodálatos lenne!

– És mi a végállomás?
– Mi más lenne? Olimpiai bajnok akarok lenni!

Hosszú Katinka
Született: 1989., május 3., Pécs
Magasság/testsúly: 173 cm, 63 kg
Klubja: Bajai Spartacus Vízügy SE
Edzője: Pass Ferenc
Legjobb eredményei: rövid pályás Eb-3. (400 m vegyes, 2004), rövid pályás Eb-6. (200 m vegyes, 2004), ifjúsági Európa-bajnok (4×200 m gyorsváltó, 2004), ifjúsági Eb-2. (4×100 m gyorsváltó, 2004), 2x ifjúsági Eb-3. (200 m gyors, 400 m vegyes, 2004)

***

Labda helyett úszósapka

Hosszú István. A papa, aki 173 alkalommal szerepelt a magyar kosárlabda-válogatottban, nem mellékesen pedig a Bp. Honvéddal bajnokságot is nyert. Jelenleg a Bajai Bácska NB I/B-s kosárlabdaklubjának az elnöke (a fia Gergely már az U20-as válogatott tagja). És egyáltalán nem bánja, hogy Katinka az úszást választotta: “Az elején sajnáltam, hogy nem kosarazik, de hamar látszott, van tehetsége az úszáshoz, igazi vízicsibe lett belőle. Remélem, a bécsi produkció csak az út elejét jelenti” – vélekedett Hosszú István.

Pass megérezte

Pass Ferenc, Hosszú edzője a 400 méter vegyes döntője előtti este megérezte, hogy a tanítványa érmet nyer.
– Mielőtt elaludtam, láttam magam előtt a képet, hogy két magyar áll a dobogón – kezdi. – Természetesen ez akkor még nem tűnt reálisnak.

– Mit érzett, amikor két méterrel a cél előtt egészen megközelítette a brit Proudot?
– Szinte nem is tudtam magamról. Később mondták, ugráltam, ordibáltam, hadonásztam. Amikor háton valamelyest tartani tudta a lépést a brittel, már sejtettem, mellen, majd később gyorson le fogja dolgozni a hátrányát, sőt, megelőzheti Proudot. Katinka nagyon nagy küzdő.

– Ez az Eb-bronz az eddigi edzői pályafutásának csúcsa?
– Remélem, hogy ez csak a kezdet.

Forrás: Nemzeti Sport