Menu

Lendületben a bajai kenus dinasztia

A bajai Kaiserek néhány éve a tolnai Tolnatext KKSC színeiben szállítják a jobbnál jobb eredményeket. Kaiser Adrián és Kaiser Jonathan egyre jobb eredményeket ér el a korosztályos versenyeken. Adrián már nemzetközi versenyeken is bizonyított. Édesapjuk az edzősködés mellett két szenior magyar bajnoki címet nyert idén. Nemrégiben felkérték, hogy legyen a bajai kajak-kenusok trénere. Kaiser János edzőtől kérdeztük, hogy milyen volt a 2007-es kenu versenyidényük?

– Nagyon jóra sikeredett. Nehezen indult, a szezon elején még nem igazán jöttek az eredmények. Igaz, ebben az is közrejátszott, hogy az első megmérettetések környékén mi még javában edzettünk, készültünk a későbbi magyar válogatókra és nemzetközi versenyekre. Az első viadalok után már jóra fordultak a dolgok.

Jonathan a korcsoportos országos bajnokságon bejutott a döntőbe, kilencedik lett. Ami igazán fontos, az az, hogy jó időeredménnyel zárta a bajnokságot. Adrián számára idén a nemzetközi megméretés volt a cél, kíváncsiak voltunk, hogy milyen teljesítményre képes a nemzetközi mezőnyben. Az utolsó hazai válogatóversenyen jól teljesített, de az EORV-n elért 4. helyezése a kiváló.

Neki idén szeptember volt a nagy hónap. Szeptember elején a magyar válogatott tagjaként részt vett a szerbiai ifjúsági kajak-kenu Európa-bajnokságon. Adrián elsőéves ifiként jutott ki az EB-re, kenu négyesben hazánk második csapatában versenyzett, s a válogatott hozta a tőle elvárt eredményt. A C-4-es egység az 1000 méteres távon bejutott a döntőbe és végül a 9. helyen zárta a kontinensbajnokságot. Az is látszott, hogy egyéniben még bele kell erősödnie a nemzetközi mezőnybe.

A belgrádi Európa-bajnokság után a lengyelországi kajak-kenu Európai Olimpiai Reménységek Versenye volt a következő nagyon fontos viadal. Adrián itt a lehető legjobb eredményt érte el: egyéniben 4:20-as 1000 métert produkált. Itt a döntőben kiváló taktikát választott, sokáig a 6-7. helyen lapátolt, de a végén feljött a 4. helyre. Ezzel magasan hozta az elvárásokat, hiszen a célkitűzés a 4-6. hely megszerzése volt. A válogatott vezetői, edzői is gratuláltak a jó teljesítményhez. Az idei nemzetközi eredményei révén Adrián a 2008-as magyar ifjúsági válogatott keretének tagja lett.

Szeptember végén számunkra véget is ért az idei szezon. Következett egy hónap pihen\&\#245; (október), majd november elején nekiálltunk felkészülni a 2008-as idényre. Adrián utolsó éves ifi lesz, számára különösen érdekes a következő szezon, hiszen választás előtt áll: döntenie kell, hogy tanulás mellett élsportoló akar lenni, vagy csak edzeget és a tanulásra fekteti a hangsúlyt. Mivel 2008 olimpiai év, számunkra az Európa-bajnokság lesz a fontos nemzetközi verseny, itt a jó szereplés a cél.

– Két fia edzéseinek irányítása mellett aktívan sportol, szenior versenyzőként bajnoki címek és érmek birtokosa…

– Az idei kajak-kenu masters országos bajnokságon a 40-44 évesek korcsoportjában indultam. Kenu négyesben 200 méteren címvédőként szerepeltünk a Baja-Pécs közös csapattal (a bajnoki aranyérmes kvartett tagjai: Szigeti Béla, Sovány László, Márton Mihály és Kaiser János – a szerk.), és anynyira jól ment minden, hogy nem csak a 200, de az 500 méteres távon is magyar bajnoki címet szereztünk. Emellett C-1 500 méteren ezüstérmes lettem. Természetesen én is folytatom, jövőre is ott leszek a masters (szenior) versenyeken. Nemrégiben felkértek a Bajai Spartacus Vízügy SC kajak-kenu szakosztályának az irányítására. Nagyon jól esett, hogy rám gondoltak, engem kértek fel edzőnek, de sajnos nem bírtam vállalni a feladatot. Kevés az időm. Vállalkozásunk, valamint a család, a gyermeknevelés és a két fiam edzéseinek irányítása mellett másra már nem jut idő. Még egyszer köszönöm, hogy amikor felvetődött, hogy ki legyen a bajai kajak-kenu szakosztály következő edzője, rám gondoltak.

Lőrinczi Csaba

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.