Menu

Sikeres és egyre népszerűbb a bácskai lovas körverseny

Faldum Gábort, a bajai Remény Lovasiskola vezetőjét kérdeztük a nemrég véget ért Mogyi Lovas Ügyességi Körverseny tapasztalatairól és a bácskai lovassport népszerűsítéséről.

– Idén létszámban is, versenyszámokban is minden eddigi rekordot megdöntöttünk – mondta a versenyt szervező sportember. – A jövő évi Mogyi Körversenyen még ennél is több lovas akar indulni, ezért várhatóan nem egy, hanem kétnaposak lesznek a versenyek.

Eddig az ügyességi, a váltó és a díjugratás volt a három fő versenyszám, de voltak olyan kiegészítő versenyek is, mint a hordókerülés és a szlalom. Már így is reggeltől estig tartott egy-egy forduló. Ha ezekhez hozzávesszük majd a díjlovaglást is – és kell, mert van rá igény! -, akkor változtatnunk kell.

– Jövőre is hatfordulós lesz a Mogyi Lovas Körverseny?
– Ez jövő februárban derül majd ki. Az biztos, hogy jövőre a díjugratásnál lesz amatőr és profi kategória.

– A lovassport és a lovaglás népszerűsítése mellett egyik nagy célja álma a bácskai lovasturizmus népszerűsítése. E téren történt előrelépés?
– Mi megteszünk minden tőlünk telhetőt, de a lovasturizmus fellendítése érdekében még sok tennivaló van. Ez ügyben Baja város és a térség önkormányzatainak is kellene lépniük. Egy kerekasztal-jellegű megbeszélés jót tenne. Több iskolát kellene megnyerni az ügynek. Nagyszerű kezdeményezés a bajai Bereczki Máté szakképző iskoláé, náluk 2008-ban elindul a lovastúra vezető képzés.

– Lovassport?
– A lovassport esetében már látszik az előrelépés. Eddig jobbára a hobbilovasok indultak a versenyeken, de mostanra már jelentkeznek profik is. Mi nem akarunk terjeszkedni, hanem itt a Bácskában, Baján és környékén akarunk minél jobb versenyeket rendezni. A Mogyi Körversennyel három év alatt eljutottunk oda, hogy rendesen hírünk ment a megyében és az országban. Egyre több Bácskán kívüli lovas jelentkezik a versenyeinkre. És az bizony egyáltalán nem baj, ha idejönnek turistáskodni.

– Eddig téli rendezvényeiről is híres volt a Remény Lovasiskola. Most mire készülnek?
– Nálunk ezen a télen sem áll le az élet. November végén rendezünk egy tájékozódási lovasversenyt, december végén vagy január elején pedig vadászlovaglás lesz. Tavaly a hóhiány miatt elmaradt a szánkóhúzó verseny, de ha ezen a télen lesz hó, akkor ezt is megrendezzük – mondta Faldum Gábor.

L. Cs.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.