Menu

Jó ez a bajai kyokushin karate

Tizenhárom arany-, tizenhárom ezüst- és húsz bronzérmet nyertek 2007-ben. Ezek közül 10 aranyat, hat ezüstöt és négy bronzot a nemzetközi versenyeken gyűjtötték be. Szabadi István ötödik lett a junior Európa-bajnokságon, Kern Róbert a 6. helyet szerezte meg a szenior világkupán, Róka Györgyi a 7. helyen zárta a világbajnokságot. Kern Róbert, a Tetsushin Dojo Baja klubvezető-edzője country representative (országképviselő) és branch chief (ágazatvezető) lett. A bajai kyokushin klub 3 danos karatemesterével az előző idényről beszélgettünk.

– Milyen volt 2007?
– Kicsit felemás. A világversenyek szempontjából jó volt, hiszen Róka Györgyi hetedik lett a kyokushin világbajnokságon, én pedig a 6. helyet szereztem meg a szenior Világkupán. Sajnos a 2006 decemberében történt szervezeti szétválás (a Magyar Tradicionális Kyokushin Karate Szervezetből kivált egyesületek megalakították a Magyar Kyokushinkai Karate Szervezetet – a szerk.) rányomta bélyegét a 2007-es hazai idényre. Az új szervezet felépítésén volt a fő hangsúly, így az eddig megszokottnál kevesebb verseny rendeztünk Magyarországon. Mi például három olyan versenyen nem vettünk részt, melyeken tanítványaim évek óta kiválóan szerepeltek és sok érmet hoztak haza. A tavalyi év annyira az átszervezésről szólt, hogy a felnőtt és a korosztályos országos bajnokság is elmaradt. Azon vagyunk, hogy 2008-ban visszaálljon a rend, és pótoljuk a kiesett versenyeket.

– Mely tavalyi eredményeikre a legbüszkébb?
– Az utánpótlás eredményeinek nagyon örülök, a győri és a szécsényi nemzetközi versenyeken is kiválóan szerepeltek a fiatalok. A legnagyobb eredmények természetesen a felnőtteknél vannak: Róka Györgyi világbajnoki 7. helyezése kiváló, akárcsak a tavalyi borzasztóan erős nyílt holland bajnokságban (12 ország sportolói vettek részt a viadalon) Gróf András és Móricz Albert által elért bronzérem. A nyílt osztrák kyokushin bajnokságon Kapitány Tamás és Orbán Tibor osztrák bajnoki címet szerzett, Szabadi István pedig az 5. helyen végzett a junior Európa-bajnokságon. És nagyon nagy szó, hogy Orbán Tibor személyében bajai karatéka is szerepelhetett a férfi kyokushin világbajnokságon. (A sportág olimpiájának is számító sporteseményt négyévente rendezik meg Japánban, s a vb-re csak 192 karatéka kap meghívást – a szerk.)

– Kern Róbert fekete öves karatemester tavaly nyáron vizsgázott a 4. danfokozatra. Miért sikerült a vizsga úgy, ahogy?
– A tavaly tavaszi, nyílt holland bajnokságon kaptam meg az engedélyt, hogy nyáron Hollandiában vizsgázhassak a negyedik danfokozatra. Elkezdtem a felkészülést, minden jól ment, de június végén az utazás előtt – az ósükösdi edzőtáborban – balga módon, kis bemelegítés után beálltam a tanítványaim közé focizni. Egy rúgás után éreztem, hogy történt valami a jobb combommal. Történt mindez körülbelül tíz nappal az utazás és vizsga előtt. Mivel járni nem bírtam, az edzőtábor hátralévő két napját ülve voltam kénytelen végigvezényeltem. Visszatérve Bajára, kezelésbe vették a combomat, s az utazás előtti napon úgy éreztem, hogy minden rendben lehet. Kiutaztunk tehát Hollandiába, ahol a négynapos vizsga első napján egy erőltetett mozdulat következtében részleges combizom-szakadást szenvedtem. A fájdalmak ellenére végigvittem a vizsgát és azt azt záró 40 ellenfeles küzdelmet. Közben a sérülésem mellé még begyűjtöttem egy 5-6 centis külső combizom-szakadást. Tudtam, hogy felejthető a teljesítményem, így nem lepett meg, hogy nem sikerült a danvizsga. Ám annyit elértem, hogy idén nyáron ismét vizsgázhatok 4. danra. És nagy öröm számunkra, hogy feleségem, Róka Györgyi sikeresen vizsgázott, így egyesületünknek van egy újabb 3 danos karatemestere!

– A danvizsga ugyan nem sikerült, de Kern Róbert tavaly branch chief lett. Ez mit is jelent pontosan, és mekkora megtiszteltetés ez egy karatemesternek?
– Nagy szó, hogy engem választottak meg országképviselőnek, azaz én képviselhetem a szervezetünket a világban. Ám még ennél is nagyobb megtiszteltetés, hogy tavaly áprilisban Japánban a nemzetközi szövetség első embere, Kancho Matsui kinevezett branch chief-nek (ágazatvezetőnek). A világon körülbelül 150 ember viselheti ezt a címet. Azért is jelent sokat, mert ezt tényleg nem adományozzák oda mindenkinek, ezt ki kell érdemelni. És mivel az ágazatvezetői és az országképviselői feladataim nem hátráltatják a másik munkámat, továbbra is én maradtam a férfi válogatott szövetségi kapitánya. Sőt, mivel a bajai az ország egyik legeredményesebb egyesülete és itt található az egyik legjobban felszerelt edzőterem, ezután sok válogatott edzőtábor lesz városunkban.

– Megbecsülik Baján a kyokushin karate klubot?
– Igen. Úgy érzem, hogy nagy megbecsülésnek örvendünk. Nagyon köszönjük a bajai és környékbeli emberek szeretetét és támogatását.

– Milyen a Tetsushin Dojo Baja jelenlegi helyzete?
– Egyre jobb a külföldi megítélésünk, ennek nyilván az is jót tett, hogy branch chief lettem. Jók a kapcsolataink az európai és a világszervezet vezetőivel, és egyre többször hívnak minket a rangos külföldi versenyekre. Ebben az idényben meghívásunk van a nyári súlycsoportos és az őszi súlycsoport nélküli kyokushin japán bajnokságra. Ez nagyon nagy megtiszteltetés.

– Mit remél 2008-tól?
– Nagyon remélem, hogy visszaáll a 2006. decemberi szakítás előtti rend. Március elején Kyokushin Fesztivál néven a bajai MNÁMK Sportcsarnokban rendezzük meg a nyílt magyar bajnokságot, méghozzá a felnőttek és az utánpótlás számára egyaránt. Remélem, hogy ezzel a japán mintára rendezendő eseménnyel hagyományt teremtünk és ezentúl minden év tavaszán rangos karateverseny lesz Baján. Április elején utazunk Japánba, ahol részt veszünk a női világbajnokságon, valamint az ifjúsági és szenior Világkupán. Jó eredményeket várok 2008-tól.

Lőrinczi Csaba

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.