Menu

Irány a havas lejtő! (2.)

Itthon a szikrázó napsütésből, a lábunk alatt ropogó hóból, a szinte haraphatóan friss levegőből semmi nem jut. Aki a tél szebbik arcát szeretné látni, annak irány Ausztria.

Wellness-hegyek

A Ski amadé Gastein régiója igazi paradicsom azok számára, akik a hidegtől elgémberedett tagjaikat finom meleg termálfürdőben pihentetnék: gőzölgő szabadtéri medencék, szaunák, gőzfürdők, masszázsok tömkelege közül választhatnak. A gasteini sziklafürdőt 17 forrás táplálja, légköre egyedülálló. A Bad Hofgasteinban található termálfürdő Európa egyik legszebbje és legmodernebbike – még saját hegyi tóval rendelkező szaunaoázisa is van. A gasteini gyógybarlang levegője radont tartalmaz, 37,5-41,5 °C-os, páratartalma 70-100 százalékos.

A családosok igazi paradicsoma Angertal, ami nagy eséllyel indulna a leggyerekbarátabb síterep címért. A Family Gastein partenereket érdemes keresni akár szállásról, akár síiskoláról van szó. Máshol nem valószínű, hogy találunk olyan sísulit, ahol a gyerkőcök az oktatás idejére ingyen kapnak sisakot és színes biztonsági mellényt, és olyan szállást, ahol játéksarok és gyermekfelügyelet is van. Bad Hofgastein jégcsarnokában még gyerekdiszkó is van hetente egyszer, az Angertal étteremben pedig festő foglalkozás.

Aki pedig véletlenül unná a síelést, akár falra is mászhat. Jégfalra. Gastein ugyanis a jégfalmászók paradicsoma is: a nyáron dübörgő vízesések télen káprázatos mászótereppé válnak.

Karintia – A legnapfényesebb

Aki a karintiai síterületek valamelyikét választja, a magas faktorszámú naptejet semmiképp se felejtse otthon – aki valaha eltöltött egy napot a hegyen szikrázó napsütésben, az tudja, milyen pipacspirosra tud sülni az arc… Márpedig Karintiában a legtöbb alpesi régiónál jóval magasabb a napsütéses órák száma. De aggodalomra semmi ok: a hóágyúknak köszönhetően a hó biztos. Karintia mellett szól még az is, hogy nagyon közel van.

A családbarát

A Liesertal/Maltatal terepe a családosok Mekkája. A pályák szélesek és biztonságosak, de ez még kevés lenne a megtisztelő címre. Itt alapították a nyolcvanas években Európa első bébi és gyermekszállodáját, amit aztán több is követett, valamint Trebesing Babydorf Európa első, kifejezetten kiscsaládosok számára kialakított üdülőfaluja. A speciális síiskolák és síóvodák magától értetődőek, sőt, a Katschberg és Innerkrems síterületeken még “manójárat” is van a csöppségeknek a sípályára.

Kezdő terep

A Villachi síhegyek lankás pályái és a könnyen használható felvonók nagyban segítik a kezdőket – és az újrakezdőket. Lássuk be, jó pár év kihagyás után nem szívesen áll az ember egy fekete pálya tetején… A Gerlitzen a legjobb választás a(z újra)tanuláshoz: a pályák nem túl hosszúak, ami tökéletes a bizonytalan síelők számára.

dk

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.