Menu

Európa legdélibb fjordja

A helybéliek úgy tartják, hogy a Kotori-öböl a világ legszebb partszakasza. Ezen persze lehet vitatkozni, de az kétségtelen: Európa legdélibb fjordja a legfontosabb turisztikai célpont Montenegróban. A négy részre tagolódó öblöt hatalmas, meredek hegyek szegélyezik. A tenger égszínkék, ezen a részen olyan naplementét láthattok, hogy soha nem felejtetik el! A Kotori-öböl kis településein újabb és újabb szállodák épülnek, hiszen egyre több turista érkezik ide. A tengerpart vadregényes, a romantikát kedvelőknek ez előny, a kényelmet keresők azonban sokat bosszankodhatnak a rossz minőségű utakon. A tengerpart látványa viszont kárpótol mindenkit.

szállásfoglalás: MontenegróKotorBudva

A fekete hegy

A Montenegró név azt jelenti, hogy fekete hegy. Itt emelkednek a Dinári-hegység legmagasabb csúcsai. Fenyőerdők, folyóvölgyek váltják egymást. A Tara-kanyon a világ második legmélyebb kanyonja, az amerikai Colorado-kanyon után. Ennél is gyönyörűbb azonban a több mint ezer méter magasan található Biográdi-tó. Egy 5400 hektáros terület közepén található, minden oldalról sűrű erdő szegélyezi. A hatalmas fák 400-500 évesek. Mivel kevés az idelátogató turista, ezért háborítatlanul élvezhetitek a nyugalmat. Montenegróban található a Balkán-félsziget legnagyobb tava, a Szkadari-tó is. Noha Európában járunk, mégis láthattok itt pelikánokat. Az Albániával közös határvidéken olyan egzotikus madarak élnek, hogy olybá tűnik, mintha az amazóniai őserdőben járnátok.

A legifjabb ország

Alig több mint egy évvel ezelőtt, 2006. május 21-én rendezték meg azt a népszavazást, amelyen Montenegró polgárai arról döntöttek, hogy függetlenné váljanak-e Szerbiától. Szoros volt a voks eredménye. A megegyezés szerint több mint 55 %-nak kellett arra szavaznia, hogy önálló ország legyen Montenegró. Végül a lakosok 55,5 %-a döntött így. A különválást 2006. június 12-én ismerték el. A terület már az őskortól kezdve lakott volt, az időszámításunk előtti évszázadokban az illírek alapítottak itt államot. Aztán a rómaiak kebelezték be a vidéket. Dalmácia provincia részeként utak épültek, vízvezeték-hálózatot hoztak létre. A Római Birodalom bukása után szlávok telepedtek meg a területen, majd szerb családok vették át a hatalmat. A törökök azonban hamar megtörték az ellenállásukat, és a mai Montenegró az oszmán birodalom része lett. Végül 1878-ban vált független állammá Crna Gora. A XX. század elején előbb önálló királyság lett, majd a szerb-horvát-szlovén királyság része. 1929-től Jugoszláviához csatolták. A délszláv háború után előbb Kis-Jugoszlávia része, majd egyre több önállóságot kaptak a szerbektől, és ma már önálló állam Montenegró. 680 ezren élnek itt, az élet központja a tengerparti településeken kívül Podgorica, ahová a Malév is közvetlen járatokat indít Budapestről.

A turizmus forradalma

Tíz évvel ezelőtt Montenegróba még csak pár százezren utaztak. Tavaly már nagyjából egymillió vendég érkezett. A külföldi országok közül Magyarország az egyik legfontosabb beruházó Montenegróban. A magyar vállalatok szállodákat építenek, panziókat kezdenek el üzemeltetni. Nagyon sok turista a montenegrói látogatást összeköti egy albániai kirándulással, hogy a kevésbé ismert Adria-partvidéket is felfedezzék.

Kis Róbert Richard

AJÁNLAT: szállásfoglalás MontenegróKotorBudva

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.