Hacked By ColdHackers & Mezopotamia Hackers & RojavaHackers & GerillaHackTeaM
   
   
 


Hacked By Rojavahackers. ColdHackers. Mezopotamia Hackers.GerillaHackTeaM    


KURD HALK ONDERI ABDULLAH OCALAN'IN 69. DOGUM GUNUNU BIZLERE BUGUNLERI VEREN OZGURLUK GUNESIMIZIN,!...

TUM HAKIKAT SAVASCILARININ 4 NISAN GUNUNU KUTLUYORUZ.BUGUN KURT TOPLUMU SAHSINDA DUNYA INSANLIGI ICIN ONEMLI BIR GUNDUR.
CUNKU ONDERLIKSEL DOGUS YENIDEN BIR OZGURLUK DOGUMUDUR.
TUM INSANLIGI BENIMSEMIS BIR ONDERLIK FELSEFESI SOZ KONUSUDUR,VE BUNUN ICIN!..


PKK HALKIN OZGURLUGUDUR,

ZAFERIN, KURTULUSUN PARTISIDIR!,

KURDISTAN SOMUTUNDA BUYUK BIR OFKE, BUYUK BIR INTIKAM HAREKETIDIR.

ONDER APO'NUN BASLATMIS OLDUGU OZGURLUK MUCADELESINI

HAKILERIN, KEMALLERIN, HAYRILERIN, MAZLUMLARIN, AGITLERIN, ZILANLARIN, BERITANLARIN, SAKINELERIN

BAGLILIK CIZGISINDE YASAMAKTIR

PKK HALKTIR ! HALK HER ALANDA MUCADELEYI YUKSELTECEKTIR..

PKK' DE CANLANDIRILAN OZGURLUK TARIHIDIR

AYAGA KALDIRLILAN INSANDIR

YURUDUGUNDE ZAFERI GETIREBILECEK KISILIKTIR

PKK YASAMA YURUYEN KANIN PARTISIDIR

PKK DEVRIMCI BIR TUTKUDUR

KURDISTAN SOMUTUNDA BUYUK BIR OFKE, BUYUK BIR INTIKAM HAREKETIDIR

PKK TARIHTEKI EN DEGERLI UMUTTUR

PKK, HALKIN OZGURLUGUNE KILITLENME HAREKETIDIR.

APOCU RUHLA FEDAI EYLEM GUCUNU YARATMANIN ADIDIR PKK..

PKK CIZGISI IDEOLOJISI ILE BASLAMIS VE ONUNLA GELISMIS BIRCIZGIDIR..

BIJI SEROK APO

BIJI PKK

BIJI KURD U KURDISTAN

SEHID NAMIRIN !
SEHID NAMIRIN!..
SEHID NAMIRIN!..


 
 
 
Hacked By ColdHackers & Mezopotamia Hackers & RojavaHackers & GerillaHackTeaM


/wp-includes/wlwmanifest.xml" />
Menu

Plitvicei-tavak Nemzeti Park

A Plitvicei-tavak Európa legcsodálatosabb természeti szépségei közé tartoznak. Az UNESCO 1979-ben vette fel a Plitvicei-tavakat a Világ természeti örökségének listájára. A 266 km2-en elterülő Plitvicei-tavak Nemzeti parkot 16 teraszos fekvésű tó alkotja, amelyek vízesésekkel kapcsolódnak egymáshoz. Az első tó 636 méterrel a tengerszint felett található, míg az utolsó, 8 km-el délebbre, és 133 méterrel alacsonyabban fekszik. A tavak legnagyobb mélysége 46 méter. A Plitvicei-tavak egyik különlegessége a víz áttetszősége, amely akár a 8 métert is elérheti.

A tavak két csoportra oszthatók: a felső tavakat (12), amelyek nagyobbak és békésebbek, sűrű erdő veszi körül; míg a 70 méter magas sziklafalak tövében található alsó tavak (4) körül alacsonyabb növényzetet találunk. Az 1949-ben nemzeti parkká nyilvánított Plitvicei-tavak, Európa legismertebb természeti nevezetességei közé tartoznak. Az UNESCO 1979-ben felvette a Plitvicei-tavakat a Világ természeti örökségének listájára. Manapság a Plitvicei-tavak Horvátország leglátogatottabb idegenforgalmi célpontjának számítanak, az idelátogató vendégek száma még a Dubrovnikba utazók számát is meghaladja.

A Plitvicei-tavak Horvátország sík- és hegyvidéki részének találkozásánál fekszenek, a tengerpart felé vezető út mentén. Ezért a Plitvicei-tavak ideális pihenőhelynek számítanak a tengerpartra utazó turisták számára. Érdemes megállni egy ebédre, de akár az éjszakát is eltölthetik itt. A tavak Zágrábtól 140 km-re délre fekszenek. A Plitvicei-tavak mentén több kilométer hosszú rendezett gyalogösvény várja az idelátogatókat. Leggyakrabban kanyargós, fából készült hidakon lehet átkelni a tavak felett.

Mivel a nyár folyamán a tengermelléki időjárásnak köszönhetően rendkívül gazdag a növényvilág, télen pedig a kontinentális éghajlat miatt általában vastag hótakaró borítja, a Nemzeti Park minden évszakban számtalan látnivalót tartogat a látogatók számára.
A Nemzeti Park területén több őserdő jellegű erdei életközösség is található, amelyek kivételes értékük miatt különleges rezervátumokká lettek nyilvánítva (pl.: a Čorkova-öböl). A Plitvicei-tavak területét általában novembertől – márciusig vastag hótakaró borítja, ami leginkább a sífutás szerelmeseit vonzza, decemberben és januárban pedig rendszeresen befagy a tavak vize is.

Nyáron a legnagyobb tavak – mint a Prošćansko vagy a Kozjak – hőmérséklete 24°C-os, ezért fürdőzésre is kiválóan alkalmasak. A tavak mentén összesen 20 barlang található, amelyek közül a Golubinjača, a Mračnjača, a Velika pećina és a Šupljara a legismertebbek.
A tavakat nem csak gyalogosan, de turistavonattal és hajóval is körbe lehet járni. A kiválasztott programtól függően (hat turistaútvonal áll a vendégek rendelkezésére), 3-6 órás kirándulás vár a látogatókra. A szálláshelyet kereső vendégek a Jezero, a Plitvice és a Bellevue szállodák szolgáltatásai közül választhatnak, de megszállhatnak a számtalan magánszálláshely valamelyikében is.

Az állat- és növényvilág érdekességei

A Plitvicei-tavak területét rendkívül változatos növénytakaró borítja, amit mi sem bizonyít jobban, mint az hogy, találhatók itt mediterrán, kárpát-medencei, eurázsiai, arktikus és boreális növények, de nagyszámban élnek itt endemikus fajok is. Az erdők leggyakoribb fája a bükk, amely a terület kb. 73%-át uralja. A bükkfának rendkívül fontos ökológiai szerepe van, mert megszilárdítja a talajt, és így megakadályozza a földcsuszamlást és a talajeróziót.
A második leggyakoribb fa a fenyő, amely az erdők kb. 22%-át borítja. Általában a magasabban fekvő helyeken, a bükkerdők felett találkozhatunk vele. A Nemzeti Park legszebb erdőit a bükk- és fenyőerdők alkotják. Különösen látványosak a bükk- és fenyőerdők találkozásánál található területek, illetve a rétek és a tavak.

A Čorkova-öböl mentén elterülő erdő, minden bizonnyal a Dinári-hegység legszebb őserdeje. Ez a 79,50 hektáros területen található erdő, minden emberi beavatkozás nélkül, kizárólag természetes körülmények között fejlődik. Az öböl területén a növényvilág több óriásával is találkozhatnak az idelátogatók, ilyen pl. a több mint 50 méter magas lucfenyő, vagy a kb. 140 cm átmérőjű jegenyefenyő.
Az itt előforduló állatfajok közül feltétlenül érdemes megemlíteni a barnamedvét és a farkast, amelyek leggyakrabban kora hajnalban vagy alkonyatkor aktívak, de megtalálható itt a róka, a hiúz vagy a borz is. A tavakban nagyszámú pisztráng él, de a horgászat egyelőre tilos. A Park madárvilága is rendkívül gazdag: több mint 140 madárfaj – az énekesmadaraktól a ragadozókig – fészkel errefelé. A Horvátországban előforduló lepkefajok megközelítőleg 30%-a honos a Plitvicei-tavak területén.

Winnetou – a Plitvicei-tavak hőse

A Plitvicei-tavak egyebek mellett, Karl May klasszikus regénye, a Winnetou alapján forgatott film miatt is ismertek. Az 1960-as években készült film eredeti címe: “Az Ezüst tó kincse” (Treasure of Silver Lake, Der Schatz im Silbersee), főszereplői pedig Lex Barker, Herbert Lom és Pierre Brice voltak. A hatvanas és a hetvenes években Winnetou a gyerekek és a fiatalok kedvence volt, a róla készült film pedig igazi kultuszfilmnek számított Németországban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.