Menu

A téli olimpia sportágai: síelés

Ha már minden felszerelésed megvan ahhoz, hogy végig száguldj egy jó nagy lejtőn, akkor már csak azt kell kiválasztanod, hogy melyik síelési formát szeretnéd kiprobálni. Három fő típusból választhatsz: az alpesi síelés, az északi síelés, és a biatlon közül. De hogy még mindig ne legyen olyan könnyű a dolgod, ezeken belül is vannak alkategoriák.

Az alpesi síeléshez tartozik a lesiklás, az óriásműlesiklás, a szuper-óriásműlesiklás és az alpesi összetett. Az észak síelésben választhatod a sífutást, a síugrást és az északi összetettet. S ami talán a legizgalmasabb a biatlon, ami a sífutás és céllövés kombinációja.

Ezek után pedig következzen néhány technikai adat. Nem mindegy ugyan is, hogy az egyes versenyszámoknál pl. milyen sílécet használ a síelő. Az alpesi lesiklásban használatos léceknél vigyázni kell, nehogy összeverjük vele a bokánkat, mert az fájdalmas tud lenni, ugyanis ennek a szélén fém él található. Ez azt a cél hivatott szolgálni, hogy az ember a kanyarban is egyensúlyba tudjon maradni. A lesiklóléc merevebb és nehezebb, mint a többi alpesi versenyszámban. A műlesiklólécek rövidebbek és fordulékonyabbak. A sífutásnál használatos lécek keskenyek és könnyűk, s csak a sportoló lábujjainál rögzítik a kötést, hogy a sarok meg tudjon emelkedni futás közben.

Most már tisztában vagyunk a különböző sílécek fontosságával, jöhetnének a síbotok, de nem érdemes rájuk túl sok szót fecsérelni. A lényegét mindenki ismeri, hiszen azt a célt szolgálja, hogy a egyensúlyba tartsa a versenyzőt a pályán. Ha már te is profi vagy a síelésben, kiprobálhatod a műlesiklást, s még versenyezhetsz is a szülőkkel. De még mielőtt neki rugaszkodtok, nem árt néhány dolgot tudni. A lesiklásban az a lényeg, hogy minél gyorsabban végig haladj a kapukkal szegélyezett pályán. A versenyzőnek legalább fél pár léccel kell a célba érkezni. A kapuk feladata az útirány megjelölése és a versenyzők sebességének fékezése. A műlesiklás abban különbözik az előző lesiklástól, hogy itt két pályát kell teljesíteni, és annak összetett eredményéből kerül ki a győztes.

Különbség még az is, hogy az óriásműlesiklásban kettő, míg a szuper-óriásműlesiklásban egy futamot rendeznek. Persze beszélhetnénk a pályák közötti szintkülönbségekről is, de ez már túl sok adatot jelentene. Elég annyit tudni, hogy a nők és a férfiak nem ugyanazon a szintű pályán suhannak végig.

Ezek után pedig felcsatolhatod a lécet, s meghódíthatod bármelyik pályát. De az olimpiai részvétellel még nem árt várni egy kicsit.

További információk és szállásfoglalás a Startutazáson! Kattintson ide!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.