Menu

Irány a havas lejtő!

Itthon a szikrázó napsütésből, a lábunk alatt ropogó hóból, a szinte haraphatóan friss levegőből semmi nem jut. Aki a tél szebbik arcát szeretné látni, annak irány Ausztria. A sísportok szerelmeseinek muszáj útra kelniük, ha havas lejtőkre vágynak. Nem véletlen, hogy a magyarok 67 százaléka Ausztriában telel: közel van, a pályák kitűnőek és hóbiztosak. Megéri kilátogatni csupán egy hosszú hétvégére is – akkor is, ha a család valamelyik tagja már a hó és a hideg szó hallatán is rosszul van.

START UTAZÁS last minute utak: Thaiföld | Egyiptom | Tunézia | Málta | Dominikai Köztársaság

Az osztrák sípályák többsége ugyanis róluk sem felejtkezik el: termálfürdők melegében tölthetik az időt. Az osztrák pályák nagy többségéről elmondható, hogy szélesek és jól karban tartottak, nem kell sokat várni a liftre, és szép a panoráma. Most nézzük: melyik mitől különleges.

Ski amadé – A legnagyobb

A Ski amadé sípályái Mozart városától, Salzburgtól mindössze egy órányi autóútra vannak. Itt egy dolog miatt nem kell aggódni: a pályák egész biztos nem zöldek, hanem fehérek lesznek. A terület olyannyira hóbiztos, hogy még a tavalyi igencsak enyhe télen is működtek nemcsak a magasabban fekvő, de a völgypályák felvonói is. Ha a természet mégis cserben hagyna minket, négyezer hóágyú gondoskodik a “sílécalávalóról” (vagyis a Ski amadé területén a sípályák 78 százaléka hóágyúzható).

Változatos élmények

A Schladming-Dachstein régió mindenkinek tartogat valami különlegességet. Először is van egy zenés sípálya Planai-on. Mindössze 600 méter, és nem is szökik fel az ember adrenalin szintje a meredekségtől (minden tudásszintű síző kipróbálhatja), de zenei aláfestéssel csúszhatunk – a pálya jobb és bal oldalán felszerelt nagy teljesítményű hangfalakból a klasszikustól a modernig tartó egyveleg szól. Másodszor van Schladming szívében egy vadonatúj, hatalmas aprés-ski centrum. Ki-ki habitusától függően választhat a Hohenhaus Tenne szórakozási lehetőségei közül. Az étteremben nem csak jóllakhat, de gyönyörködhet a kilátásban is, ugyanis a teraszról a pályák alsó szakaszára látni. Akinek pedig van energiája az egész napos síelés után bulizni, a háromemeletes diszkóban hajnalig rophatja. Ha csak koccintana, irány a bár.

Ami pedig tényleg kihagyhatatlan, az a Dachstein-jégpalota, mindössze három perc gyalogútra Dachstein hegyi állomástól – megéri rááldozni fél napot. A Dachstein-gleccser belsejében sétálgathatunk: kínai jégművészek a legapróbb részletekig faragták ki a termeket. Elképesztő látvány. A gyerekeket pedig lenyűgözik majd a Jégkorszak című film sztárjai, Diego, Sid és Scrat.

dk

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.