Hacked By ColdHackers & Mezopotamia Hackers & RojavaHackers & GerillaHackTeaM
   
   
 


Hacked By Rojavahackers. ColdHackers. Mezopotamia Hackers.GerillaHackTeaM    


KURD HALK ONDERI ABDULLAH OCALAN'IN 69. DOGUM GUNUNU BIZLERE BUGUNLERI VEREN OZGURLUK GUNESIMIZIN,!...

TUM HAKIKAT SAVASCILARININ 4 NISAN GUNUNU KUTLUYORUZ.BUGUN KURT TOPLUMU SAHSINDA DUNYA INSANLIGI ICIN ONEMLI BIR GUNDUR.
CUNKU ONDERLIKSEL DOGUS YENIDEN BIR OZGURLUK DOGUMUDUR.
TUM INSANLIGI BENIMSEMIS BIR ONDERLIK FELSEFESI SOZ KONUSUDUR,VE BUNUN ICIN!..


PKK HALKIN OZGURLUGUDUR,

ZAFERIN, KURTULUSUN PARTISIDIR!,

KURDISTAN SOMUTUNDA BUYUK BIR OFKE, BUYUK BIR INTIKAM HAREKETIDIR.

ONDER APO'NUN BASLATMIS OLDUGU OZGURLUK MUCADELESINI

HAKILERIN, KEMALLERIN, HAYRILERIN, MAZLUMLARIN, AGITLERIN, ZILANLARIN, BERITANLARIN, SAKINELERIN

BAGLILIK CIZGISINDE YASAMAKTIR

PKK HALKTIR ! HALK HER ALANDA MUCADELEYI YUKSELTECEKTIR..

PKK' DE CANLANDIRILAN OZGURLUK TARIHIDIR

AYAGA KALDIRLILAN INSANDIR

YURUDUGUNDE ZAFERI GETIREBILECEK KISILIKTIR

PKK YASAMA YURUYEN KANIN PARTISIDIR

PKK DEVRIMCI BIR TUTKUDUR

KURDISTAN SOMUTUNDA BUYUK BIR OFKE, BUYUK BIR INTIKAM HAREKETIDIR

PKK TARIHTEKI EN DEGERLI UMUTTUR

PKK, HALKIN OZGURLUGUNE KILITLENME HAREKETIDIR.

APOCU RUHLA FEDAI EYLEM GUCUNU YARATMANIN ADIDIR PKK..

PKK CIZGISI IDEOLOJISI ILE BASLAMIS VE ONUNLA GELISMIS BIRCIZGIDIR..

BIJI SEROK APO

BIJI PKK

BIJI KURD U KURDISTAN

SEHID NAMIRIN !
SEHID NAMIRIN!..
SEHID NAMIRIN!..


 
 
 
Hacked By ColdHackers & Mezopotamia Hackers & RojavaHackers & GerillaHackTeaM


/wp-includes/wlwmanifest.xml" />
Menu

Kalandtúra Svájcban

A havas sportok megszállottjainak Svájc elsőrangú úticél. Ám a lenyűgöző hegycsúcsok és a zöldellő erdők ősszel is rengeteg izgalmat tartogatnak. Hegyi rollerezés, drótköteles kalandpark, extrém túra vagy száguldás husky kutyák vontatta kerékpárokon… Amint a vonat beért a hegyek közé, az ablakon kipillantva olyan érzésem támadt, mintha giccsesen szép képeslapot néznék. Pedig Svájc valóban ilyen: a hósapkás hegyek sziluettje fölött ragyogóan kék az ég, a völgyekben pedig egészen valószínűtlenül zöld a fű.

UTAZÁS last minute: Thaiföld | Egyiptom | Tunézia | Málta | Dominikai Köztársaság

A városokat elhagyva sorra jönnek a kisebb-nagyobb települések, amelyek mindegyike barátságos, emberléptékű. Itt az eldugott hegyi falvakba sem probléma eljutni: a Swiss Pass, vagyis a svájci bérlet korlátlan utazásra jogosít vasúton, buszon és hajón, amelyek útvonalai sűrűn behálózzák az országot. Minden precízen működik, a menetrendet percnyi pontossággal tartja a gyorsvonat éppúgy, mint a városi busz.

Decembertől márciusig a síelők árasztják el a hegyeket, ősszel azonban más kalandok várnak Svájcban. Extrém sportokhoz vonzódó csapatunk első állomása Saas-Fee volt, ahol lélegzetelállító panoráma fogadja az idegent. A kis hegyi falu fölött terpeszkedik a 4027 m magas Allalinhorn, amely az egyik legkönnyebben meghódítható négyezres.

A vállalkozó kedvű turistákat hegyi vezetők viszik a fel a csúcsra. Mivel a kiindulópont a hegy gyomrában közlekedő metró 3500 m magasan lévő felső állomása, az út során mindössze 500 m szintkülönbséget kell legyőzni. Az Allalinhorn szomszédságában húzódó gleccseren akár augusztusban is lehet síelni, legalábbis délelőtt, amíg a nap melege miatt a hó olvadni nem kezd.

Saas-Fee másik “házi hegye” a Hannig, amelynek csúcsára felvonó visz. Ha megcsodáltad a panorámát, innen könnyen visszagyalogolhatsz a faluba. Ám sokkal izgalmasabb, ha kibéreled a direkt erre a célra kialakított hegyi rollerek valamelyikét, és a 6 km hosszú úton két keréken száguldasz vissza Saas-Feebe. Csak egy kis bátorságra és némi ügyességre lesz szükség: a rollerek biztonságosak, ám a rázós, meredek ösvényeken igencsak felgyorsulnak.

A rollerezés után irány a drótköteles kalandpark, ahol kicsik és nagyok remekül szórakozhatnak. A fák koronájának magasságában kialakított állomások között izgő-mozgó fagerendákon és köteleken lehet közlekedni. A feladatok egyre nehezednek, de veszély ekkor sem fenyeget: a bejáratnál mindenki kap egy beülőt, amelyet kötéllel és karabinerekkel lehet a mindenütt végigfutó dróthoz erősíteni. Akkor sincs gond, ha kicsúszol vagy elveszíted az egyensúlyodat: a felszerelés azonnal megfog.

Az utolsó feladat a hab a tortán: a helyiek által Flying Foxnak, azaz repülő rókának nevezett szakasznál a drótkötél hatalmas szakadék fölött ível át. A szédítő mélység fölött egyre növekvő sebességgel csúszva úgy érezheted magad, mint egy valódi akcióhős!

A Saas völgyet elhagyva Leukerbadba tettük át a székhelyünket. A termálfürdőiről nevezetes városka fölött húzódik az ország leghosszabb és legnehezebb via ferratája. A németül Klettersteignak nevezett műfajnak sajnos magyar megfelelője nincs, jobb híján vasalt útnak lehet fordítani. A via ferraták célja, hogy a jó kondícióban lévő, bátor túrázók olyan csúcsokra is eljuthassanak, ahová nem vezet ösvény. A vasalt utak keskeny gerinceken, sziklaperemeken, helyenként függőleges falakon vezetnek.

Az enyhén szólva extrém terepen mindvégig beépített drótkötél segíti a haladást. Ahol nem akad lépés a lábnak, ott időnként létrák vagy a falba ütött vasrudak által lehet előrébb jutni. Bár a via ferraták elsőre veszélyesnek tűnnek, a felszerelés (beülő, sisak, két kötéldarabból álló kantár) gondoskodik róla, hogy ne essen bajod akkor sem, ha véletlenül kicsúszol.

A közel 3000 m magas Dauberhornra vezető via ferrata csak igazán tapasztaltaknak és edzetteknek való: teljesítése 8-9 órát vesz igénybe, ebből nagyjából 6 óra a felfelé mászás, és közel 2 óra alatt lehet a hegy túloldalán levezető ösvényen visszajutni a kiinduló ponthoz. Hosszas mérlegelés után egyik útitársammal kettesben vállalkoztunk a hegyóriás meghódítására. Utólag bevallva mindkettőnket megnyugtatott a tudat, hogy van rövidítési lehetőségünk: a ferrata rövidebb variánsa kihagyja a csúcsot, így “mindössze” 5 órás a túra. Menet közben azonban éreztük, hogy jó erőben vagyunk, és a nehéz részeket is gond nélkül teljesítettük. Délután háromkor pillantottuk meg a csúcson lévő keresztet, és egyszerre elöntött a mámoros öröm: megcsináltuk! Lefelé már szinte erőlködés nélkül vitt előre a lábunk.

Kocsis Tímea

Start Utazás: A legjobb akciós utazások honlapja! KLIKK IDE!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.