Menu

Veretlenül listavezető bajai kosaraslányok

Mind a hat mérkőzését megnyerve veretlenül zárta a 2008-as évet a Baja ÚDKSE női kosárlabda csapata. A mérleg: 6 mérkőzés, 6 győzelem, 425-317-es kosárarány. Az NB I/B Keleti csoportban listavezető Sugovica-parti gárda edzőjével, Nagypál Gáborral beszélgettünk a 2008-2009-es bajnokság őszi idényéről.

– Számomra is nagyon kellemes meglepetés ez az eredmény – mondta a bajaiak szakvezetője. – A bajnoki rajtkor volt bennünk némi félelem, hiszen néhány fontos játékosra (Orbán Szilvia, Kniesz Bernadett, Böröcz Anita, Kiss Laura) nem számíthattam az új idényben. Ráadásul a felkészülés során Tóth Barbara is megsérült, műteni kellett és az egész ősz során nem állhatott a csapat rendelkezésére. Így történt, hogy az eddig is nagyon fiatal bajai csapat még jobban megfiatalodott a bajnoki rajtra, az átlagéletkor nem érte el a 17 évet.

Sikeres szereplésünk annak tudható be, hogy fiatal meghatározó kosarasaink, Katona Zsófia, Szöllősi Boglárka, Theodoreán Alexandra, Kovács Dóra játéka kezdett beérni. A jó védekezés mellett ponterős játékkal segítették győzelmekhez a csapatot. A bajai gárdában rutinosnak számító Szepsi Gina és Kühn Anna is rengeteg segítséget jelentett, de a keret többi tagja, Kácsor Eszter, Kőhl Alexandra, Bokányi Rita is nagy szerepet játszott az eredményes szereplésben.

Idény közben Szepsi is megsérült, három hétig nem játszhatott, így kénytelenek voltunk visszahívni a csapatba Kiss Laurát, aki hasznos játékával sokat lendített az ÚDKSE szekerén. Jó szereplésünk titka elsősorban a jó védekezés, valamint az, hogy lendületes kosárlabdajátékra törekedtünk. Minden mérkőzésen volt három-négy játékos, aki átlagon felüli teljesítményt nyújtott. Őszintén szólva, a bajnokság indulásakor nem gondoltam, hogy a csoport első helyén zárjuk a 2008-as évet. Ez eszembe sem jutott. Ám úgy tűnik, hogy a 3-4 évvel ezelőtt megkezdett következetes munka kezd beérni.

Utánpótlás csapataink közül a junior és a kadett már középdöntős a bajnokságban, és nagyon reméljük, hogy mindkét együttes bejut majd az országos döntőbe. Serdülőink veretlenül listavezetők a régiós csoportjukban, de a serdülő B és a gyermekcsapatunk is játékban van. Utánpótlás szinten az őszi idény sikeresnek nevezhető, s ezért abban reménykedünk, hogy a 2008-2009-es bajnoki idény ugyanolyan sikeres lesz, mint az előző volt. Az előző években ugyanis ugyanis a Baja ÚDKSE az ország legjobb utánpótlás-nevelő klubja között szerepelt.

Hogy akkor mégis mi történik a nagyon tehetséges játékosainkkal? Miért nincsenek Baján? Minden korosztályban voltak-vannak kiemelkedő, válogatott szintű játékosok (Gergely Dominika, Gorjanácz Ágnes), akik térítésmentesen igazolhatnak el tőlünk. Azért igazolhatnak ingyen máshová, mert a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége által nem rendezettek az átigazolási szabályok. Így sajnos az értékeinket nem tudjuk megtartani. Szabad a rablás!

Nehéz lesz az év eleje, hosszú tavasz elé nézünk. Sok mérkőzést kell játszanunk, s a csapatunkból öt játékos érettségizik majd. Nekik a tanulásban is helyt kell állniuk. Nehéz tavaszunk lesz, de bízom benne, hogy – ha a sérülések elkerülnek minket, és ismerve a lányok küzdeni tudását – az alapszakasz hátralévő részében és a rájátszásban is jól fogunk szerepelni. A rájátszás az alapszakasznál is keményebb lesz, de nem féltem a bajai lányokat. Bízom bennük.

Köszönjük a bajai önkormányzat, szponzoraink és szurkolóink segítségét, hiszen az ő támogatásuk nélkül nem szerepelhetnénk ilyen jól. Reméljük, hogy a továbbiakban is örülhetnek a bajai kosaraslányok jó teljesítményének. Mindenkinek békés, boldog, eredményekben gazdag új évet kívánunk – zárta értékelését Nagypál Gábor, a női kosárlabda NB I/B Keleti csoportban éllovas Baja ÚDKSE edzője.

Lőrinczi Csaba

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.