Menu

Különleges ajánlatok, különleges tájakra!

“Azért a víz az Úr” – sokáig ez lehetett volna a mottója a szigetközi térség kialakulásának, hiszen közel 2,5 – 3 millió éven keresztül az Ős-Duna és több mellékfolyója alakította ezt a területet elsősorban hordalék lerakásával, de aztán később a hordalékok átrendezésével.

Szigetek jöttek létre, majd tűntek el, hogy újabb szigetek jöhessenek létre. Ám a több millió éves munkát alig kétszáz év alatt is könnyedén tönkre lehet tenni, folyamszabályozással, vízlépcső építéssel és szennyezésekkel.

De szerencsére manapság a területnek azon kisebb része, ami még viszonylag épen megmaradt, újra nagyobb figyelmet kapott, és méltán térhet vissza az ország büszkeségei közé. A Szigetközi Tájvédelmi Körzetet 1987-ben alapították és közel 10.000 hektár terület tartozik alá. Alapvető célja, hogy ismét a víz játszhassa a főszerepet, amely az itteni környezet meghatározó eleme és alkotója. Az itteni növény- és állatvilág, mind ennek az őselemnek köszönhetik létüket, és mi is neki köszönhetjük, hogy ezt a csodálatos tájat látogathatjuk, fényképezhetjük vagy csak egyszerűen bőrünkön érezhetjük.

A Szigetköz települései a nagyobb szigetekre települtek, és szinte valamennyi falu történetének része egy-egy árvíz is. Ennek ellenére a közel 500 szigetet felölelő vízi labirintusra nagyon büszkék az itt élők. Vendégszeretetük pedig lehetővé teszi a turisták számára is, hogy kiélvezzék az itt töltött idő minden percét.

Aki nem riad meg a víztől, kajak-, vagy kenutúra formájában maga is betekintést nyerhet a galériaerdők övezte Duna-ágak különleges világába. Aki csak a partról szereti a vizet annak a számos telepített kavicsbánya-tó nyújthat igazi horgászélményt. S aki még távolabbról szereti csak a víztükröt szemlélni, annak a térség lovas iskolái által szervezett túralovaglások és sétakocsikázások nyújthatnak feledhetetlen élményt. Aki pedig csak kedvese, vagy gyermekei vízimádata miatt jön el a Szigetközbe, annak még mindig lehetősége nyílik a Dunakilitin lévő golfpálya mélységében elbújni a víz elől.

A környék másik fontos vizes élményét adhatja a lipóti termál- és strandfürdő, melyet a 2200 méterről feltörő 64 Celsius fokos hőforrás táplál. A 2002-ben, Magyarország egyik legmodernebb fürdőjeként megnyitott strand évről évre szélesíti a lehetőségeket. Idén például egy 1200nm-es strandmedence, óriáscsúszdákkal és vízi parkkal kezdi meg a vendégek fogadását.

A strandfürdő közelében található az Orchidea Hotel Lipót, amely 34 igényesen berendezett szobájával 4 csillagos színvonalon, de inkább 3 csillagos áron saját kül-, és beltéri termálvizes élménymedencével várja kedves vendégeit. A település és ezáltal a Hotel is jó lehetőséget nyújt az egész térség csillagtúraszerű bebarangolásához.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.