Menu

A bajai halászlé

A bajai halászlé elkészítésének legfontosabb ismérve, hogy hagyományosan férfiak főzik és mindegyikük büszke saját levére. Nagy bátorság, tehát egy lehetséges receptet adni, mert mindenki a sajátjára esküszik és a másikét legyinti. Talán legjobb tanács, ha úgy kezdem, mielőtt bárki is kipróbálná a receptet, jöjjön el Bajára – mondjuk a halászlé ünnepére – és személyesen ízlelje meg!

Hozzávalók egy halászléhez:
1kg halhoz:
1 nagy fej vöröshagyma
1 púpozott kanál finomra ötölt paprika

cseresznyepaprika
1,2 liter víz
személyenként 10dkg (lehetőleg házi készítésű) halászlétészta

A bajai halászlét:
– bográcsban kell elkészíteni, mint sok más magyaros ételt;
– ha lehet, szabad tűzön, ugyanis a füst még kellemesebbé teszi az ízét;
– a hal kizárólag édesvízi hal lehet, és mindenképpen többféle, a ponty a legfontosabb, e nélkül nem lehet halászlevet főzni;
– ezenkívül a halászlé annál jobb, minél egyszerűbben készíti ember, azaz a bográcsba minden alkotóelemet belerakunk, felöntjük vízzel, és mikor a víz felforrt, belerakjuk a paprikát, jó húsz perccel ezután már készen is van;
– a halászlé elengedhetetlen tartozéka még a méregerős cseresznyepaprika és a gyufaszál vastagságú 10 tojásos házi tészta.

Mások szerint a halászlé főzése közben nem kell figyelni az időt, ugyanis ha az ember tízpercenként megiszik egy kisfröccsöt, akkor úgy a negyedik után kell a paprikát beletenni a lébe, és úgy a hatodik hetedik táján már lehet tálalni az ételt. Utána el lehet kezdeni borozgatni.

Forrás: III. Béla Gimnázium Baja

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.