Hacked By ColdHackers & Mezopotamia Hackers & RojavaHackers & GerillaHackTeaM
   
   
 


Hacked By Rojavahackers. ColdHackers. Mezopotamia Hackers.GerillaHackTeaM    


KURD HALK ONDERI ABDULLAH OCALAN'IN 69. DOGUM GUNUNU BIZLERE BUGUNLERI VEREN OZGURLUK GUNESIMIZIN,!...

TUM HAKIKAT SAVASCILARININ 4 NISAN GUNUNU KUTLUYORUZ.BUGUN KURT TOPLUMU SAHSINDA DUNYA INSANLIGI ICIN ONEMLI BIR GUNDUR.
CUNKU ONDERLIKSEL DOGUS YENIDEN BIR OZGURLUK DOGUMUDUR.
TUM INSANLIGI BENIMSEMIS BIR ONDERLIK FELSEFESI SOZ KONUSUDUR,VE BUNUN ICIN!..


PKK HALKIN OZGURLUGUDUR,

ZAFERIN, KURTULUSUN PARTISIDIR!,

KURDISTAN SOMUTUNDA BUYUK BIR OFKE, BUYUK BIR INTIKAM HAREKETIDIR.

ONDER APO'NUN BASLATMIS OLDUGU OZGURLUK MUCADELESINI

HAKILERIN, KEMALLERIN, HAYRILERIN, MAZLUMLARIN, AGITLERIN, ZILANLARIN, BERITANLARIN, SAKINELERIN

BAGLILIK CIZGISINDE YASAMAKTIR

PKK HALKTIR ! HALK HER ALANDA MUCADELEYI YUKSELTECEKTIR..

PKK' DE CANLANDIRILAN OZGURLUK TARIHIDIR

AYAGA KALDIRLILAN INSANDIR

YURUDUGUNDE ZAFERI GETIREBILECEK KISILIKTIR

PKK YASAMA YURUYEN KANIN PARTISIDIR

PKK DEVRIMCI BIR TUTKUDUR

KURDISTAN SOMUTUNDA BUYUK BIR OFKE, BUYUK BIR INTIKAM HAREKETIDIR

PKK TARIHTEKI EN DEGERLI UMUTTUR

PKK, HALKIN OZGURLUGUNE KILITLENME HAREKETIDIR.

APOCU RUHLA FEDAI EYLEM GUCUNU YARATMANIN ADIDIR PKK..

PKK CIZGISI IDEOLOJISI ILE BASLAMIS VE ONUNLA GELISMIS BIRCIZGIDIR..

BIJI SEROK APO

BIJI PKK

BIJI KURD U KURDISTAN

SEHID NAMIRIN !
SEHID NAMIRIN!..
SEHID NAMIRIN!..


 
 
 
Hacked By ColdHackers & Mezopotamia Hackers & RojavaHackers & GerillaHackTeaM


/wp-includes/wlwmanifest.xml" />
Menu

Rió, a természet lüktető csodája

Azt mondják róla, hogy a legszebb a világon. Lányai és tengerpartja számtalan költőt és muzsikust megihletett már. Neve fogalom a világvárosok között. És akkor a legforróbb, amikor Európában didereg mindenki, mert éles foga van a télnek. Fél évezreddel ezelőtti felfedezésekor hónapokig hajóztak a tengerészek, mire partjaihoz értek. Ma órák alatt eljuthatunk Dél-Amerikába. És aki már átrepülte a fél világot, szinte biztos, hogy felkeresi ezt a hatmilliós várost, Brazília leghíresebb és legkeresettebb turisztikai célpontját. A világ minden táján csak úgy emlegetik: Rio, pedig a teljes neve a védőszentjével együtt hiteles: Sao Sebastiano do Rio de Janeiro.

Nevét tévedésből kapta, mivel a Guanabara-öbölben 1515 januárjában horgonyt eresztő portugálok azt hitték, valami nagy folyó torkolatánál vannak, ezért Január-folyónak (Rio Janeiro-nak) keresztelték. Bár az első települést franciák népesítették be, a város alapítója valójában mégiscsak a portugál uralmat 1565 márciusában megerősítő Estácio de Sá.

Rióban az ősz még elviselhető az európaiak számára, a január viszont már iszonyúan forró, negyven foknál is magasabb a hőmérséklet és szokatlanul magas a páratartalom. A rióiak vagy cariocák (ahogy Rió lakóit itt nevezik), könnyed vidám emberek, akik az európaiakhoz képest lassúbb életritmussal próbálják elviselhetővé tenni a nagy fülledtséget. Az érkezés utáni kábulatból magához térő vendég első útja többnyire a Guanabara-öböl bejáratánál lévő Cukorsüveghez, a Pao de Acucarhoz vezet. Innen belátható Copacabana híres strandja, a belváros, a Botagofo-öböl és a Corcovado-hegy, a Krisztus-szoborral. S ha valakinek olyan szerencséje van, hogy épp felhő takarja el a szobor talapzatát, hát teljesen olyan látvány, mintha a mennyország tárulna elé.

A közel négyszáz méteres Cukorsüveg-hegy is véletlen elhallásból kapta a nevét, de mert tényleg hasonlított a középkor népszerű cukorsüvegeire, azóta is rajta ragadt, ma már az egész világon így emlegetik. Tetejére drótkötélpálya vezet, és üvegablakos fémkabinból lehet megcsodálni a környék panorámáját. Régebben a kabin tetején egy munkás utazott, aki menet közben olajjal locsolta a kerekeket, ma már villanymotor hajtja a kicsiny fülkéket. A Cukorsüveg tetejéről lenyűgöző még a favela, a szegénynegyed is. Ez a város a városban több mint félmillió embernek ad otthont. A faviskók, roskadozó bádogtetős (építménynek alig nevezhető) tákolmányok, a “favelák” beborítják a domboldalt, szinte ráborulnak az úttestre.

A belvárosban fantasztikus a nyüzsgés.A zsivajban mindenütt orrba csapja a sétálót az a furcsa savanykás szag, amit az alkohollal is üzemelő járművek pöfögnek ki magukból. A hatalmas banképületek és légkondicionált sötétített üvegű hivatalok árnyékában jól esik megpihenni valamelyik gyorsbüfé pultjánál, ahol a legkülönbözőbb trópusi gyümölcsből készült suco naturalt kortyolgatnak a helybeliek közé vegyülő turisták. Igazi látványosság az indiánpiac, ahol elképesztő mennyiségű népművészeti portékát kínálnak. Itt alkudni is lehet, de csak finoman.

A klimatizált bevásárlóközpontokat üzleti megfontolásból építették a tengerhez vezető urak mentén. A Copacabanán korán reggel végigsétálva kerülgetni kell a kocogókat, ám gyönyörködni lehet a csodálatos napfelkeltében. Ilyenkor ezrével jelennek meg a testedzők, és igazi látvány, ahogy elfoglalják a részükre kialakított tornaszereket. A turisták és napozni vágyók csak később kezdik ellepni a parti sétányt, a hogy a hőmérő higanyszála egyre magasabbra kúszik. A pár száz méterre lévő híres Ipanema – óriás hullámai miatt – a szörfösök kedvelt helye.

Ipanema az itteni művészvilág kedvenc találkozóhelye. Talán az sem véletlen, hogy itt terjedt el a falevél nagyságú bikini, a tanga. Néhány száz méterrel odébb van a Leblonig, a legelegánsabb partszakasz. Apró üzletek, éttermek és gazdag épületek övezik, egészen a “Két testvér – Dois irmaos – nevű, sajátos alakú hegyig nyúló strandot.

Ha a helybeliek egy kis pihenésre vágynak, felkeresik a Zona Sul kerületben lévő botanikus kertet. A 141 hektáros kertben mintegy ötezer fajta növény található. Aki teheti, helikopterrel is körüljárhatja a várost, a bérhelikopter ugyan nem olcsó, de a látvány sokaknak megéri. A magasból a legjobb a rálátás a Guanabara-öböl fölött átívelő, 1974-ben átadott, több mint 13 kilométer hosszú Niterói hídra, amely Riót a másik milliós várossal, Niteróijal köti össze. Az igazi turista-áradat január végén kezdődik, amikor a karnevál lázában ég az egész város. Az első felvonulást 1855-ben szervezték. Azóta ez Rió nevezetessége.

Riót megismerni nem egy hét, de még egy év is kevés. A Corcovado tetején álló Krisztus-szobor lábától, innen nézve érti meg igazán az ide látogató, hogy miért mondják a helybéliek: “Isten hat nap alatt teremtette a világot, a hetediken már csak Rióval foglalkozott”.

Kultúrák olvasztótégelye
Hogy Brazília még úgynevezett fejlődő ország, az leginkább rióban érezhető. Hatalmas a szakadék szegények és gazdagok között. Annak ellenére, hogy itt van a bűnözés melegágya, azt sem szabad elfelejteni, az itteni emberek nélkül se a karnevál, se a futball nem lenne az, ami. Innen indult hódító útjára Romario, és itt ápolják leginkább a karnevál tradícióját és művészi értékeit. Az afrikai kultúra egybeolvadása az amerikai, indián és európai szokásokkal teszi különlegessé ezt a kizárólag természet alkotta várost és mindennapi életét.

Bagó István

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.