Menu

Triatlon Tour: Rangos verseny Baján

Június utolsó hétvégéjén a triatloné lesz a főszerep Baján. Magyarország legjobb triatlonistái – az előző évekhez hasonlóan – idén is a nyár első hónapjának végén randevúznak a Sugovica-parti városban.

A triatlon ismét visszatér Bajára! Június 26-án és 27-én Baja ad otthont a Triatlon Tour negyedik fordulójának. A Mogyi Triatlon Tour rendezőinek az a célja, hogy a városba látogató sportolók, edzők, sportvezetők és szurkolók egy kellemes és élményekben gazdag hétvégét töltsenek el a vizek és az ízek városában, a halászlé fővárosában, Baján!

Izgalmas futamok várhatók az összesen 430 ezer forint összdíjazású bajai triatlonversenyen. Az első napon, június 26-án, szombaton délután rendezik a Triatlon Tour futamokat. Az ifjúsági fiúk, a junior és szenior férfiverseny 15 órakor rajtol, utánuk a nők következnek 15:50-es rajttal, majd 16:45 órakor kezdődik a felnőtt férfiak futama. Mindegyik futamon 750 méter úszás, 20 kilométer kerékpározás, 5 kilométer futás távot kell teljesíteniük az indulóknak.

Természetesen sok bajai triatlonistának szurkolhatnak a futamokra kilátogató nézők. A remények szerint már az ifjúságiak és a juniorok versenyében szép bajai eredményeknek lehet majd tapsolni. A nők futamában ezúttal nem lesz ott a Mogyi SE legeredményesebb és Baja város egyik leghíresebb sportolója, a világbajnok, többszörös Európa-bajnok és sokszoros magyar bajnok Koch Renáta, aki anyai örömök elé néz. Ott lesz viszont a mezőnyben az a Vértesy Zsuzsanna, aki a bajai triatlonklub történetének első aranyérmét szerezte. És természetesen ott lesznek a feltörekvő bajai fiatal lányok, akik számára Vértesy és Koch a példakép kategóriába sorolandók, és akik számára híres klubtársaikhoz hasonlóan sikeresek szeretnének lenni.

Szokás szerint a felnőtt férfiak futamában várható a legnagyobb küzdelem. Izgalmas csata várható, hiszen legalább öt-hat triatlonista pályázik az aranyéremre, közülük pedig ketten a házigazda bajai Mogyi SE büszkeségei: Bajai Péter és Faldum Gábor! A triatlont szerető bajaiak számára őket nem szükséges bemutatni, de a sportágat kevésbé ismerők számára is – így előzetesként – elég lehet annyi, hogy Bajai Péter számtalan világkupán, valamint világ- és Európa-bajnokságon képviselte Magyarországot (természetesen ő is magyar bajnok) és ő a magyar triatlonsport utóbbi évtizedének egyik legkiegyensúlyozottabban jól teljesítő sportolója. Faldum Gábor, a nagy feltörekvő, a jelenkor talán legjobb formában lévő magyar triatlonistájának számít, aki az idei Triatlon Tour eddigi három fordulójából kettőt megnyert. És talán a nézők számára máig emlékezetes Bajai Péter és Faldum Gábor két évvel ezelőtti óriási csatája, amikor a 2008-as Triatlon Tour bajai fordulójában úgy nyert Faldum, hogy hatalmas sprintben tíz méterrel a cél előtt előzte meg az addig vezető Bajait.

Szóval kiváló futamok várhatók idén is június 26-án, a Mogyi Triatlon Tour versenyen. Másnap, június 27-én, vasárnap délelőtt 9 órakor kezdődnek a futamok. Először az újoncok, kezdők és amatőrök számára rendeznek aquatlon versenyt (futás – úszás – futás), majd következik serdülő és gyermek korosztály triatlon viadala. Kora délután, 13 óra 10 perckor veszi kezdetét a mozgást kedvelő családok egyik kedvence, az Én-Te-Ő verseny, ahol a háromfős váltó első tagja 200 métert úszik, a váltó második tagja 6 kilométer bringázik, a harmadik tag penzuma pedig 1,5 km futás.

A kétnapos bajai Mogyi Triatlon zárásaként következik három elit futam (rajtidőpontok: 14:00, 14:30, 15:00), ahol ismét a pénzdíjakért versenyezhetnek Magyarország legjobb triatlonistái. A Supermix nevet viselő futamokon a szombati elit férfiverseny első 20 és elit női verseny első 10 helyezettje állhat rajthoz. Nekik három egymás utáni futamban kell teljesíteniük a 200 méter úszásból, 6 km kerékpározásból és 1,5 km futásból álló távot.

Lőrinczi Csaba

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.