Menu

Nem kell kapkodni!

Kenyeres Imre a 16. helyen zárta a bonyhádi dupla ultratriatlon világbajnokságot. A Mogyi SE sportolója (és a bajai triatlonklub főszponzor cégének társtulajdonosa) 29 óra 46 perc 24 másodperc alatt teljesítette az ultratriatlon világverseny 7,6 km úszásból, 360 km kerékpározásból és 84,4 km futásból álló távját. A világbajnokságot a nagy favorit svájci Adrian Brennwald nyerte meg. A dupla ultratriatlon világbajnokságon 11 ország 51 versenyzője indult, közülük tizenegyen voltak kénytelenek feladni a versenyt. A célba érkezők közül csak az első három helyezett triatlonista tudta 24 órán belül teljesíteni a távot. Kenyeres Imrével a világbajnokságról beszélgettünk.

– Milyen volt a verseny?
– Hosszú és fárasztó. A szervezés és a közönség szuper volt. A segítők úgyszintén. Ez nagyon sokat jelentett, nekik is köszönhetően sikerült átvészelni a versenyt. Az úszás során minden rendben volt, s a kerékpározás is jól ment, bár arra már lehet mondani, hogy nehéz és fárasztó volt. Ráadásul az egyik szakaszon szembeszél fújt és a szintkülönbség is nagy volt. Ennek ellenére jól sikerült a kerékpározás. Ha jól emlékszem, ötödikként indultam neki futni. Ám az is igaz, hogy a bringázás sokat kivett belőlem, a futás első része nehezen ment.

– Hány holtpont volt a verseny során?
– A nagy holtpont a futás során volt. Tudtam, hogy ha azon túl leszek valahogy, akkor célba érkezek a világbajnokságon.

– A 380 kilométer kerékpározás során mikor kezd kényelmetlenné válni a bringa? Mikor vágná legszívesebben a földhöz?
– Már az elején nagyon kényelmetlen volt. Három nappal a verseny előtt összeszedtem egy idegbecsípődést a gerincem tájékán, de szerencsére ez nem akadályozott a versenyzésben. A világbajnokság előtti napokban még azon gondolkodtam, hogy jobb híján majd rátesznek a kerékpárra és megpróbálom teljesíteni a viadalt.

– Mire jó a szervezet több mint egynapos folyamatos terhelése?
– A bringázás során már nagyon várja az ember a futást. Bár az is igaz, hogy az úszás után jó érzés kerékpározni. Futás közben pedig már lehet számolgatni, hogy mennyi van még hátra. Nem a dobogós helyezés volt a célom. A család és a munka mellett nem sok idő volt a felkészülésre. Nem időeredményben gondolkodtam, most az volt a fontos, hogy célba érjek.

– Verseny közben mikor érezte úgy, hogy jó lenne aludni egyet?
– Már a versenyre menet, úton Dombóvár felé álmos voltam. Ezután már csak a futás elején, virradat előtt éreztem, hogy jót tenne egy kis alvás.

– A közel 8 km úszás nem monoton? Mit csinál ilyenkor a versenyző?
– Volt időm gondolkodni. Ilyenkor sok minden eszébe jut az embernek. A világbajnokságon 33 méteres medencében 230 hossz volt a penzum. A közel nyolc kilométer már olyan táv, hogy egyáltalán nem érdemes azzal foglalkozni, hogy mikor lesz vége. Felveszi az ember az utazósebességet, majd úszik, s egyszer majd szólnak, hogy kész, ennyi volt. Nem kell kapkodni!

– Szerepel még a tervekben dupla ironman teljesítése?
– Még közeli az élmény. Ilyenkor azt szoktam mondani, hogy soha többet ilyen versenyt. Majd télen eldöntöm, hogy mi legyen. Tény, hogy jövőre is rendeznek dupla ironman világkupát Bonyhádon.

– További tervek a nyárra?
– Július közepén indulok Szombathelyen a Triatlon Tour olimpiai távú versenyen, majd augusztusban a nagyatádi ironman viadalon.

Lőrinczi Csaba

Dupla ultratriatlon világbajnokság, Bonyhád: 1. Adrian Brennwald (svájci) 21:28:48 óra, 2. Dirk Rolirad (német) 22:11:31, 3. Armin Hohenadler (német) 22:40:46,… 16. Kenyeres Imre (magyar) 29:46:24.

Él még? – kérdezték többen is, miután elmeséltem, hogy milyen versenyen ért célba a mogyisok triatlonistája. Néhányan még a szókincsük javát is elfelejtették a nagy meglepetésben, ugyanis csak az elképesztő, a döbbenetes, valamint a hihetetlen szavak jöttek ki – motyogás gyanánt – a szájukon. De a legjobban az az emberke tetszett, aki a távok hallatán az ujjain kezdett számolni és közben hangosan morfondírozott: “Tyűha! Úszott majdnem 8 kilométert, kimászott a medencéből, felpattant a bringára, tekert 380 kilométert, ez hosszabb, mint a Baja-Budapest távolság oda-vissza, majd leszállt a bringáról és lefutott 85 kilométert. Ezt a három versenyszámot megállás nélkül, gyors egymásutánban teljesítette 30 órán belül. Ajaj, ebbe még belegondolni is fárasztó!”
Él. Persze, hogy él. Sőt, a jövő hétvégén rajthoz áll a szombathelyi olimpiai távú Triatlon Tour versenyen. Ott már csak másfél kilométert kell úszni, 40 kilométert kerékpározni és 10 kilométert futni. Mondhatni, kész felüdülés lesz az a verseny. Augusztusban nagyatádi kirándulás és újabb Ironman szerepel Kenyeres Imre programjában. A triatlon klasszikus távját (3.8 km úszás, 180 km kerékpár, 42.195 km futás) eddig hat alkalommal teljesítette a mogyisok ultratriatlonistája. Négyszer Nagyatádon (2006, 2007, 2008, 2009), egyszer Angliában (2007) és egyszer Svájcban (2008) is célba ért az embert próbáló versenyen. A bonyhádi dupla ironman ultratriatlont nem csak idén, de már tavaly és tavalyelőtt is teljesítette (az idei világbajnokság volt, a másik kettő pedig Világkupa).
Szeptemberben rendezik a Spartatlont. Ott nem kell úszni és nem kell kerékpározni.
Csak futni: 246 kilométert.
Athéntől Spártáig.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.