Menu

Majdnem felkenték a kordonra

Triatlon világbajnokságot rendeztek az elmúlt hétvégén Budapesten. A bajai Mogyi SE csapatából többen is indultak a világversenyen. Igaz, közülük csak Faldum Gábor állt rajthoz elit futamon, míg a többiek a korosztályos amatőr vb-n szerepeltek. Faldumtól jó szereplést várt a bajai és a magyar delegáció is, s az U23-asok között versenyező mogyis sportoló nem is okozott csalódást senkinek. Faldum Gábor kiválóan szerepelt és a legjobban teljesítő magyar triatlonistaként a 14. helyen zárta a világbajnokságot.

– Titkon a legjobb tízbe szerettem volna kerülni, de nagyon rosszul sikerült az úszás. A szélén voltam, kisodortak. Így aztán a második bolyban kezdtem a bringázást, egyperces hátrányban voltam, de fel akartam menni a legjobbakra, hogy futásban legyen esélyem. Utol is értem őket, de ez sokat kivett belőlem. A futás első öt kilométeréig jól éreztem magam, de aztán elmerevedtem. A végén próbáltam sprintelni, de ez már nem sikerült. A pálya tetszett, szeretem a kanyargós, technikás útvonalakat. Egyszer ugyan majdnem felkentek a kordonra, de megúsztam. A jövő héten Európa-kupán indulok Görögországban, aztán vége a szezonnak. Jövőre még az U23-ban szereplek, de azért már elindulok az olimpiai kvalifikációs versenyeken is – mondta Faldum Gábor a verseny után.

Borbély Miklós, a Mogyi SE Baja vezetőedzője így értékelte a világbajnokságot: – A triatlon világbajnoki sorozat nagydöntőjének és egyben triatlon világbajnokságnak adott otthont Budapest. Mintegy négyezer versenyző állt rajthoz a magyar fővárosban, ez a nagy szám is mutatja a triatlon népszerűségét a világban. A nagy triatlonnemzetek közül az angolok mintegy 1200-an, az amerikaiak nyolcszázan, az ausztrálok ötszázan indultak, de új-zélandiak, kanadaiak, németek, osztrákok, franciák is sokan versenyeztek az amatőr futamokban. Amióta a triatlon ilyen népszerűségnek örvend a világon, eddig még nem rendeztek világbajnokságot egy főváros belvárosában. Most igen. A nagyon látványosan versenypályán az időjárás miatt az elit női verseny kivételével nem ideális körülmények között versengtek sportolók a bajnoki címekért. A magyarok sajnos nem indultak éremeséllyel, de például a mozgássérültek versenyében a paratriatlonista Boronkay Péternek világbajnoki címet sikerült szereznie. A bajaiak közül az elit U23-as Faldum Gábor szerepléséhez fűztünk nagy reményeket. Gábor nem is okozott csalódást! A verseny végig meghatározó résztvevője volt. A rosszul sikerült úszás után a második kerékpáros bolyból az ő vezetésével sikerült három versenyzőnek felérnie az első bolyra, ahonnan egy igen erős kerékpározást követően sikerült a 32 fős első bolyból a 15. helyen célba érnie. Ez világszínvonalú teljesítmény! Az amatőrök korosztályos versenyén Lenti Anita (45-49 éves korcsoportja) az aquatlon világbajnoki cím mellé egy triatlon szenior vb-5. helyezést szerzett. A 25-29 éves férfiak futamában Flander Márton az 5., Balog Ádám pedig az 51. helyen végzett. Ebben a futamban 107 versenyző indult, s a magyarok között a két bajai triatlonista első, illetve második lett. Végvári Dávid a 20-25 éves férfiak versenyében szerepelt. Ő szintén a legjobb magyar helyezettként ért célba, összesítésben a 7. helyen végzett. A nyílt futamban Ugrai Béla és dr. Kiss Gergely versenyzett a bajaiak közül. Előbbi második, utóbbi hetedik lett. Így tehát értékes és jó bajai szereplésről beszélhetünk! – zárta értékelését Borbély Miklós.

L. Cs.

Faldum Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.