Menu

Foci EB 2012: Csehország

Hol van már a tavalyi hó? Hol van már az a cseh válogatott, melyet a világ legjobbjai között jegyeztek? Hol van már az a cseh válogatott, amelyik kis híján megnyerte az 1996-os angliai Európa-bajnokságot? Hol van már Karel Poborsky zseniális gólja? Az emlékeinkben.

Nem mondhatni, hogy sokan voltak azok, akik akkoriban komolyan vették a cseheket. Fiatal, alig néhány éve alakult az ország (Csehszlovákia szétbomlását követően 1993. január 1-től létezik önálló Csehország és Szlovákia), azt sem tudják, hogy mit akarnak, más dolguk is van bőven, ilyen időben nem a focival érdemes foglalkozniuk – gondolták róluk sokan. Pedig fociügyben elég lett volna mindössze arra emlékezni, hogy 20 évvel korábban, az 1976-os Európa-bajnokság döntőjében Antonin Panenka – egy legendás büntetőrúgás révén – örökre beírta magát és a cseheket a labdarúgás aranykönyvébe. Nem mellékesen: azon a kontinensversenyen Csehszlovákia nyerte meg az Európa-bajnoknak járó trófeát.

Nedved, Berger, Poborsky, Smicer, Kadlec, Suchopárek, Kouba, Latal, Bejbl, Nemec és a többiek nagyon jó labdarúgók voltak. Minden bizonnyal a maiak is felnéznek rájuk. Néhány évvel később, a 2004-es portugáliai EB-n a csehek elődöntőt játszottak, bronzérmet nyertek, a torna gólkirályi címét pedig – Wayne Rooney és Ruud van Nistelrooy előtt – Milan Baros érdemelte ki.

A 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságon való indulás jogát pótselejtezőn harcolta ki Csehország. A párharcban kétszer legyőzte Montenegró válogatottját, s ezzel eldőlt, hogy Michal Bilek szövetségi kapitány válogatottja vehet részt a lengyel-ukrán közös rendezésű tornán.

Világklasszis a kapuban

A friss Bajnokok Ligája-győztes, a sorozatban harmadszor, összesen immár hétszeres cseh aranylabdás, a világ egyik legjobb kapusaként számon tartott Petr Cech a válogatott első számú hálóőre. Naphosszat lehetne még sorolni a kiváló kapus díjait, rekordjait, elismeréseit, de focirajongók között ez teljesen fölösleges. Aki tudja, hogy kiről van szó, az tisztában van a cseh kapus képességeivel. Aki nem tudja, hogy kiről van szó, az valószínűleg tévedésből olvassa ezeket a sorokat. És ha ezen sorok felkeltik az érdeklődését, akkor nincs más dolga, mint begépelni a keresőbe a Petr Cech nevet, majd kedvére mazsolázhat. Ha valamilyen okból kifolyólag Cech nem állhat a csapat rendelkezésére, akkor Drobny jöhet számításba.

Rutintalan védelem

A kapus posztja az egyetlen kivétel, a további helyeken még mindig bőven van mit agyalnia az EB-döntőbe botladozva bejutott Csehország szövetségi kapitányának. A védelem például nem az összeszokottságáról híres, ráadásul ebben a csapatrészben rutinos játékosok sincsenek. Jobb oldalon talán a bajnok Liberec játékosa, az etióp származású, de már Csehországban született Gebre Selassie, bal oldalon pedig Kadlec lehet a megoldás. Középen Hubnik és még valaki.

Rutinos és puhány középpályások

A pálya közepén már sokkal nagyobbak Bilek szakvezető merítési lehetőségei. Nagy a valószínűsége annak, hogy elsősorban Rosicky, Plasil, Rezek, Jiracek, Petrzela és Hübschman közül fog válogatni, de akkor sem lesz túl nagy gondja, ha Pilar vagy Kolar kerül majd a pályára. A csehek középpályásai nem nevezhetők rutintalan játékosoknak, de mintha a jó értelemben vett agresszivitás hiányozna belőlük. És nem csak belőlük, hanem az egész cseh válogatottból.

Baros vagy Necid? Necid vagy Baros?

Elöl viszonylag egyszerű a képlet: amennyiben az 1-4-2-3-1-es alakzatot alkalmazza a szövetségi kapitány, akkor Baros vagy Necid a gólfelelős. Esetleg Pekhart, de ő csak akkor, ha minden kötél szakad. Baros egykoron ígéretes labdarúgó volt. Többnek és jobbnak tűnt, mint ami lett belőle. Visszavonulása előtt még megmutathatja, hogy ő ezt másként gondolja.

Meddig menetel Csehország?

Nálam ez Csehország kezdőcsapata: Cech, Gebre Selassie, Hubnik, Sivok, Kadlec, Plasil, Petrzela, Rezek, Jiracek, Rosicky, Baros. Amennyiben Bilek válogatottja nyeri meg a szláv csapatok csoportját, 4.33-szoros pénz üti a Csehországra fogadók markát. Arra pedig, hogy Barosék nem jutnak tovább csoportjukból, 1.61-es az odds. Esetükben a negyeddöntő még valószínűsíthető, s ennek megfelelően 2.90-es az odds. A csehek elődöntőben való szerepléséért 10.00, a döntőbe jutásért 29.00, az Európa-bajnoki győzelemért pedig 67.00 szorzót ajánlanak a bukmékerek. Mindez Kánaán a cseh futball rajongóinak. Mások viszont elgondolkozhatnak azon, hogy az Európa-bajnokság egyik házigazdája is Csehország csoportbeli ellenfele lesz.

Németország-Csehország 2-1 (1996, EB-döntő, Bierhoff aranygólja)


Fußball EM 1996 Finale Deutschland-Tschechien – MyVideo

Az 1996-os angliai EB tíz legszebb találata (az első helyezett Poborsky csodagólja):

Az 1976-os EB-döntő büntetőrúgásai (köztük Panenka 11-ese):