Menu

Izgalmas volt a bajai szupersprint triatlon

Faldum Gábor (Mogyi SE) és Forró Zsófia (Kaposvári AC) nyerte meg az elmúlt hétvégén Baján rendezett Triatlon Tour harmadik fordulóját. A sprint távú versenyen (750 méter úszás, 20 kilométer kerékpározás, 5 km futás a férfiaknál Ruzsás Dávid (Uniqa Team Újbuda) a második, Király István (Mogyi SE) a harmadik helyen végzett, míg a nőknél másodikként Koch Renáta (Mogyi SE), harmadikként pedig Hargitai Henrietta (Triatlon Villám) érkezett célba.

Az úszást a Halászpart melletti Sugovica-öbölben rendezték, majd az eddigiekhez képest eltérő kerékpáros pálya várt a résztvevőkre. Az új vonalvezetésű kerékpáros pálya nagyszerűen bevált, így az első két versenyszám után már csak a futást kellett teljesíteniük a versenyzőknek. A futópálya nem változott (a Halászpartról a Türr-kilátóig a töltésen, majd vissza a Sugovica sétányon), mindössze a nagy hőség nehezítette meg a triatlonisták dolgát.A kétnapos Mogyi Triatlon verseny második napján, vasárnap délelőtt rendezték a serdülő, gyermek és újonc korcsoportosok futamait, valamint aquatlon versenyt a legkisebbek részére. Ezeket követően kezdődött az elit versenyzők szupersprint kieséses versenye. A telitalálatnak bizonyult, nagyon izgalmas – és nem utolsósorban pénzdíjas – viadalra 32 férfi és 16 női versenyző kapott meghívót. A résztvevőkre egy 200 méter úszásból, 6 kilométer kerékpározásból és 1,5 km futásból álló táv várt. Háromfordulós volt a verseny, minden futam után feleződött a mezőny és egymás után kellett teljesíteni a távot (a futamok közötti pihenőidő a 10 percet sem érte el).

A szupersprint verseny első futamát két bajai triatlonista nyerte: a férfiaknál Faldum Gábor, a nőknél Koch Renáta diadalmaskodott. Mellettük Hankó Gábor (TVK-Mali Tiszaújváros) és Ruzsás Dávid, illetve Hargitai Henrietta és Forró Zsófia ért célba dobogós helyen. A továbbjutó 16 férfi és 8 női versenyző között tudhatta magát a házigazda Mogyi SE 5 férfi és 2 női triatlonistája. A második futam végén Faldum, Balogh Bence (TVK), Ruzsás és Forró, Koch, Hargitai sorrendben érkeztek célba. Ekkor már tudni lehetett, hogy a szombaton Triatlon Tour-győztes, valamint a vasárnapi szupersprint verseny három futamából az első kettőt megnyerő Faldum csak abban az esetben nem nyeri meg az összesített versenyt, ha az utolsó futamban Ruzsás győz, a bajai versenyző pedig nyolcadik lesz. A nőknél a mezőnyt addig is uraló két versenyző párharcára szűkültek a győzelmi esélyek: csak a kétnapos verseny során végig kitűnő formában versenyző kaposvári Forró Zsófia vagy a szülés miatti hosszú kihagyás után visszatérő bajai Koch Renáta győzhetett. A szupersprint verseny utolsó futamában már csak a legjobb 8 férfi és legjobb 4 női versenyző indulhatott. A férfiaknál az újbudai Ruzsás Dávid nyerte meg a versenyt, Balogh Bence második lett, Bajai Péter (Mogyi SE) harmadik. A nőknél Forró Zsófia győzött, míg a második helyen Koch Renáta, a harmadikon pedig Hargitai Henrietta végzett.

Borbély Miklós, a verseny főrendezője és a házigazda Mogyi SE vezetőedzője elmondta, hogy elégedett a verseny lebonyolításával és szerencsére csak jó dolgokat tud mondani. Az új kerékpáros pálya elnyerte a versenyzők tetszését, akik sokat hálálkodtak amiatt, hogy az eddigiekhez képest lényegesen kevesebbszer kell átbringázniuk a macskaköves Szentháromság téren. A szupersprint verseny telitalálatnak bizonyult és végig izgalmas volt. Sikeréhez bizonyosan hozzájárul a nagyon jól átlátható és emiatt szurkolói szempontból is jó bajai triatlonos pálya. Ezúton is szeretne köszönetet mondani mindenkinek, aki segédkezett abban, hogy Baja ismét kiváló triatlonversenyt rendezzen és a Sugovica-parti városba látogatók kellemes emlékekkel távoztak a halászlé fővárosából.

A vezetőedző maximálisan elégedett tanítványai eredményeivel. Titokban abban reménykedett, hogy az elit férfiak versenyében két, de akár három versenyzője is dobogós lesz, míg a nők versenyében Koch Renáta diadalmaskodik. Tudta, hogy Forró Zsófia jó triatlonista, de őt is meglepte a kaposvári versenyző kiváló bajai teljesítménye. A Mogyi SE utánpótlás versenyzőivel is nagyon elégedett, a fiatalok az elvárt jó teljesítményt nyújtották, mondta Borbély Miklós.

Eredmények:

Triatlon Tour 3. forduló (táv: 750, úszás, 20 km kerékpározás, 5 km futás):
Férfiak:
1. Faldum Gábor (Mogyi SE), 2. Ruzsás Dávid (Uniqa Újbuda), 3. Király István (Mogyi SE).
Nők: 1. Forró Zsófia (Kaposvári AC), 2. Koch Renáta (Mogyi SE), 3. Hargitai Henrietta (Triatlon Villám).

Szupersprint verseny (táv: 3x 200 m úszás, 6 km kerékpározás, 1,5 km futás):
Férfiak:
1. Ruzsás Dávid (Uniqa Újbuda), 2. Balogh Bence (TVK-Mali), 3. Bajai Péter (Mogyi SE).
Nők: 1. Forró Zsófia (Kaposvári AC), 2. Koch Renáta (Mogyi SE), 3. Hargitai Henrietta (Triatlon Villám).

VII. Mogyi Triatlon végeredmény (a kétnapos verseny összesített eredménye):
Férfiak:
1. Faldum Gábor (Mogyi SE), 2. Ruzsás Dávid (Uniqa Újbuda), 3. Bajai Péter (Mogyi SE), 4. Balogh Bence (TVK-Mali), 5. Király István (Mogyi SE), 6. Hankó Gábor (TVK-Mali).
Nők: 1. Forró Zsófia (Kaposvári AC), 2. Koch Renáta (Mogyi SE), 3. Hargitai Henrietta (Triatlon Villám), 4. Vízi Viktória (TVK-Mali).