Menu

Pirlo nyeri az Aranylabdát?

Xavi? Özil? Van Persie? Á, dehogy! Pirlo! Az olasz válogatott irányítója bejelentkezett az Aranylabdáért! Ha valakinek sikerül Lionel Messi és Cristiano Ronaldo elé férkőznie, akkor az Andrea Pirlo lesz!

A taljánok karmestere az angolok elleni büntetőpárbaj során lőtt 11-esével elfoglalta helyét a labdarúgás halhatatlanjainak csarnokában. Annyira tökéletes volt a kivitelezés, hogy minden bizonnyal Panenka is csettintett. A névadó több mint három évtizeddel ezelőtti büntetője óta jó néhányan próbálkoztak hasonló rúgással, van tehát összehasonlítási alap, így tehát nyugtázhatjuk, hogy közvetlenül Antonín Panenka után Andrea Pirlo következik a rangsorban.

Pirlo természetesen nem csak a zseniálisan értékesített büntetőnek köszönhetően (ezért is) lehet esélyes az Aranylabda elnyerésére, hanem az idei Európa-bajnokságon nyújtott teljesítménye miatt is. A kontinensverseny előtt számtalanszor és sok helyen lesajnált és a „futottak még” kategóriába sorolt olasz válogatottból egységes, sikerre éhes és – még sok olaszfoci szurkolót is meglepő – látványosan játszó együttest varázsolt.

Igaz, hogy Pirlo egyelőre még messze van az Aranylabda elnyerésétől, de legalább elkönyvelhetjük: a harmadik dobogós is előkerült. Már csak a sorrend kérdéses.

Pirlo esetében tudjuk: klubcsapatával veretlenül lett bajnok, a világ egyik leghíresebb és legeredményesebb csapatát, az utóbbi években igencsak megtépázott „öreg hölgyet” visszahelyezte Európa térképére, a labdarúgó Európa-bajnokság elődöntőjébe vezényelte az olasz válogatottat és szerzett egy mindörökké emlékezetes gólt. Ez valószínűleg nem lesz elég az Aranylabda megszerzéséhez, de ha Olaszország Európa-bajnok lesz, akkor nagyon is elképzelhető, hogy az értékes laszti következő tulajdonosa Andrea Pirlo lesz.