Menu

Olimpiai bajnok lesz Baja büszkesége?

Hosszú Katinka. Fotó: facebook / baja.hu

Hosszú Katinka. Fotó: facebook / baja.hu

Baja városnak jelenleg egy olimpiai bajnoka van. Pósta Sándor az 1924-es párizsi olimpián kardvívásban nyert aranyérmet. A sportot szerető bajaiak 88 éve várnak az újabb olimpiai aranyéremre. Ma este 21 óra után néhány perccel Hosszú Katinka a 400 méteres vegyesúszás döntőjében fog úszni. Pósta Sándort követően lesz ismét olimpiai bajnoka Bajának? 88 év után ismét olimpiai bajnokot ünnepelhet Baja?

Hosszú Katinka a harmadik legjobb időeredménnyel jutott döntőbe 400 m vegyesen a londoni olimpia úszóversenyeinek szombati nyitónapján. A Bajai Spartacus Vízügy SC olimpikonja 4:33.77 perces idővel került döntőbe, nála csak a kínai Ye Shiven (4:31.73) és az amerikai Elizabeth Beisel (4:31.68) bizonyult gyorsabbnak. „Eléggé kiúsztam magam, de bízom benne, hogy maradt bennem, és este még jobb leszek” – nyilatkozta Hosszú az MTI-nek. „A rajtot megelőzően nagyon izgultam, de ez az első olimpiai fellépés előtt érthető. Örülök, hogy jól ment az úszás, az pedig külön öröm, hogy először szerepelhetek olimpiai döntőben.”

Hosszú Katinka édesapja, az egykori válogatott kosárlabdázó Hosszú István (kosárrajongóknak Hosszú Puska) még az elődöntő előtt ezt mondta: – Természetesen nagyon bizakodunk, de úgy gondolom, hogy ki milyen formában van igazán, csak az előfutamok után derül ki. Úgy gondolom, Katkát nem nyomasztja az esélyesség terhe, hiszen ő ehhez valamennyire hozzá szokott.

Jelen sorok írója, akárcsak Hosszú Katinka, bajai. Ismerem őt is, első edzőjét is (aki nem más, mint Katinka nagyapja – Bakos László), nevelőedzőjét is (azt a trénert, aki az Egyesült Államokban kezdett felsőfokú tanulmányai megkezdéséig az edzője volt – Pass Ferenc), kicsi lány kora óta követem pályafutását, több versenyét láttam és elismerem: elfogult vagyok.

Kavarognak bennem az emlékek, a rengeteg élmény közül most így hirtelen ez jut eszembe. Katinka nyolc évvel ezelőtt, a 2004 decemberében a bécsi rövidpályás Európa-bajnokságon nyerte első felnőtt érmét. Bronzérmet. A helyszínen szurkoltunk Katkának, több autóval utaztunk az osztrák fővárosba Bajáról. Ezt írtam akkor: „A rövidpályás Európa-bajnokság utolsó napjának döntőin is jó hangulat uralkodik a Wiener Stadthalléban. A szervezés precíz, a körítés látványos, a tribünön több ezer osztrák várja, hogy láthassa kedvenceit, Mirna Jukicsot és Markus Rogant. Nekünk, bajaiaknak, nem kell sokat várnunk. A zárónap döntői közül a 400 m vegyes az első. A címvédő Risztov Éva a négyes, a Sugovica-parti tinédzser a hármas pályán úszik. A verseny felénél feltűnik, hogy a szemközti tribünön Pass Ferenc egy magyar zászlót szorongatva torkaszakadtából buzdítja tanítványát. mellettem a folyóson Borbély Miklós triatlonedző jobbra-balra rohangálva már majdnem rekedtre kiabálta magát, én pedig ordítva fotózok. Évi rajt-cél győzelmet arat, a döntő legfiatalabbja pedig – közel 6 (!) másodpercet javítva délelőtti rekordján – bronzérmet nyer. Eredményhirdetéskor Katinka, bronzéremmel a nyakában, a dobogóról kimosolyog az egyautónyi bajai szurkolótáborra, megköszöni a buzdítást. Igazából nekünk van köszönni valónk. Mert ezúttal nem csak egy felejthetetlen élménnyel lettünk gazdagabbak, hanem – biztos vagyok benne – a 2004-es év legjobb bajai sportolójának azt a teljesítményét láttuk élőben, melyet csak évek múlva tudunk igazán értékelni!”

Tipp:

Mint írtam, elfogult vagyok. Én arra fogadok, hogy Hosszú Katinka olimpiai bajnok lesz! Évek óta várok, hogy Katka olimpiai bajnoki aranyérmére fogadjak. Természetesen tudom, hogy mi a realitás, vagyis az, hogy Hosszú Katinka bravúrral érmet szerezhet. Tehát másoknak fogadásként azt az opciót ajánlom, miszerint Hosszú Katinka dobogós lesz. Én úgyis arra fogadok, hogy Hosszú Katinka olimpiai bajnok lesz! A bet365 15-ös, a Sportingbet 13-as, a bwin 17-es szorzót ajánl Katinka aranyérmére.

Fogadási lehetőségek: bet365 | Betfair | bwin | Sportingbet | Unibet