Menu

Aranyérmes bajai halászlé receptje

Aranyérmes bajai halászlé receptje (négy személyre): A három darab halat nagyon gondosan megtisztítjuk, majd a hasát felvágjuk, és a gyomrát óvatosan eltávolítjuk úgy, hogy az epe el ne fakadjon. (Ha mégis elfakadna, a halat azonnal gondosan, folyóvízzel mossuk át). Az esetleges halikrát vagy haltejet félretesszük, és a hal végbélnyílását kivágjuk. A hasüregében összefolyt vért benne hagyjuk. Ezután a hal fejében található kopoltyút eltávolítjuk.

A halat sűrűn, egyenletesen, fél centiméterenként beirdaljuk, közben a halfejet levágjuk, a keserűfogát eltávolítjuk. A beirdalt haltörzset 3 centiméter széles szeletekre vágjuk, majd a feldarabolt szeleteket besózzuk. A 30 dkg megtisztított hagymát hajszálvékony szeletekre vágjuk és a halszeletek közé keverjük. Az egészet hűtőszekrénybe tesszük 1-2 órára (minél hosszabb ideig — akár 8-10 óráig is — tartjuk a hűtőben, annál jobb lesz az íze). Az így elkészített halat 4 liter vízzel bográcsba tesszük (ha nincs bográcsunk, megfelelő méretű fazékban, óvatos keverés mellett gáztűzhelyre is feltehetjük főni). Az edénybe a vízzel együtt beletesszük a megmosott 5 db cseresznyepaprikát.

A forrás megindulásakor az előre kimért édes paprikát beleszórjuk az edénybe. Erős forrás mellett max. 30 percig főzzük. A forrás megindulása után — miután a paprikát beleszórtuk — 10 perc elteltével kóstolunk. Kóstolás után a korábban félretett halikrát és haltejet beletesszük az edénybe. Ízlés szerint ízesítjük. Házilag gyúrt gyufatésztával tűzforrón tálaljuk.

Lovász Imre, a VIII. Országos Halfőzőverseny győztese

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.