Menu

Vasárnapi programajánló: Derby della Madonnina

Milánó két focicsapata ismét egymás ellen játszik. Mindkét együttes számára hazai pálya a San Siro, így tehát csak annyit érdemes elkönyvelni, hogy a vasárnap 20:45-kor kezdődő mérkőzésen ezúttal az Inter lesz a házigazda.

Az angol bevándorlók által 1899-ben alapított AC Milan csapatát elhagyók 1908 tavaszán alapították meg az Intert. A válást az okozta, hogy az AC Milan az olaszokat favorizálta. A játékospolitikával elégedetlenek kiléptek az egyesületből és létrehozták a külföldi játékosokat is elfogadó új egyesületet, amely az Internazionale (nemzetközi) nevet kapta. A Juventus 2006-os bundabotrány miatti másodosztályba való sorolása óta az Inter az egyetlen olasz csapat, amely története során mindvégig a legmagasabb osztályban tudott maradni. Régebben tudható volt, hogy a milánói elit (bauscia – kérkedő) a nerazzuri sikeréért szorított, a helyi munkás (casciavit – csavarhúzó, a milánói szlengben melós) pedig a rossoneri győzelméért szurkolt, de manapság már elmosódtak ezek a határok. Az 1960-as években az Inter volt a sikeresebb klub, majd az 1980-as és az 1990-es években az AC Milan volt az eredményesebb csapat. Minden bizonnyal nincs még egy olyan város a Földön, amely két ennyire eredményes focicsapattal büszkélkedhetne. A két együttes összesen 86 jelentős trófeát nyert (Inter 39, AC Milan 47).

AC Milan
Alapítás éve: 1899. Klubszínek: kék és fekete (Rossoneri). Becenév: az ördög. Bajnoki cím: 18. Olasz Kupa: 5. Olasz Szuperkupa: 6. Bajnokok Ligája (BEK): 7. Kupagyőztesek Európa Kupája (KEK): 2. Európai Szuperkupa: 5. Klubvilágbajnokság (Interkontinentális Kupa): 4.

Internazionale
Alapítás éve: 1908. Klubszínek: vörös és fekete (Nerazzurri). Becenevek: a szeretett, az óriáskígyó. Bajnoki cím: 18. Olasz Kupa: 7. Olasz Szuperkupa: 5. Bajnokok Ligája (BEK): 3. Európa Liga (UEFA Kupa): 3. Klubvilágbajnokság (Interkontinentális Kupa): 3.

Az évek során több olyan játékos volt, aki mindkét csapat mezét magára húzta: többek között a Milantól az Interhez igazolt Fulvio Collovati, Aldo Serena, Francesco Coco, Thomas Helveg és Antonio Cassano, míg az Intertől a Milanhoz lépett tovább Giuseppe Meazza (a milánói stadion névadója), Aldo Serena, Taribo West, Andrea Pirlo, Dario Simic, Clarence Seedorf, Christian Vieri, Sulley Muntari és Giampaolo Pazzini. A mostani találkozó egyik érdekessége az lesz, hogy a korábban az Interben játszó Mario Balotelli – egy angliai kitérőt követően – vörös-feketében fog játszani egykori klubja ellen.

A két milánói csapat találkozója alapvetően barátságos derbinek számít. A zavargások és szurkolói rendbontások meglehetősen ritkán fordulnak elő a mérkőzéseken. Gyakori eset, hogy egy milánói család egyik tagja az Internek drukkol, másik tagja pedig AC Milan-szurkoló. Szintén közös vonás a két csapat szurkolóinál, hogy jobban utálják a Juventust, mint a városi riválist.