Menu

Keddi ajánlat: El Clasico

Ez az elnevezés eredetileg csak a Real Madrid és az FC Barcelona egymás elleni bajnoki mérkőzéseire vonatkozott, de az egyszerűség kedvéért – valamint a marketingérdekek miatt – az évek során az El Clasico elnevezést kiterjesztették a két spanyol gigász összes egymás elleni találkozójára. Február 26-án este 9 órakor a Spanyol Kupa elődöntőjének visszavágóján lép pályára a két csapat, tehát ez a találkozó nem egy klasszikus értelemben vett El Clasico lesz. Az elődöntő első mérkőzését január 30-án rendezték a madridi Santiago Bernabeu stadionban, 1-1-es döntetlennel zárult a találkozó és Varane, illetve Fabregas voltak a gólszerzők.

Hosszú története során az El Clasico rengeteg élménnyel ajándékozta meg a futball szerelmeseit. A Barca-Real összecsapások közül számos mérkőzés jelent maradandó élményt, hiszen ez a párosítás soha nem volt barátságos. (És vélhetően soha nem is lesz barátságos.) A két gigász mérkőzéseinek többsége a szó szoros értelmében összecsapás, s a rangadó már a kezdetektől fogva politikai töltetet hordoz magában: a katalánoknál a függetlenség, a spanyol fővárosban pedig a központosítás szimbóluma.

Az eddigi 223 El Clasico közül 165 volt spanyol bajnoki mérkőzés. A bajnokikon kívül hazai porondon 32 spanyol kupa, 12 spanyol szuperkupa és 6 spanyol ligakupa találkozón mérkőzött meg a két csapat, nemzetközi szinten pedig 8 alkalommal randevúzott egymással. A 32 kupamérkőzés közül tizenöt a Barcelona, tíz a Real Madrid győzelmével zárult, hét találkozónak pedig döntetlen lett a vége. Ezeken a mérkőzéseken a katalán csapat 64, a fővárosi együttes pedig 60 gólt szerzett.

A történelem során sok focista játszott mindkét klub színeiben. Közvetlenül egyik csapatból a másikba nagyon ritkán igazolnak a játékosok, általában egy-két másik együttes közbeiktatásával kerülnek Barcelonából Madridba vagy Madridból Barcelonába. Íme néhány focista, aki mindkét csapatban szerepelt: Ricardo Zamora, Josep Samitier, Bernd Schuster, Gheorghe Hagi, Fernando ”Nando” Munoz, Julen Lopetegui, Michael Laudrup, Robert Prosinecki, Luis Enrique, Luis Figo, Ronaldo, Samuel Eto’o, Javier Saviola.

A két csapat egymás elleni mérkőzésein a felfokozott állapotban lévő szurkolóik olykor a kelleténél is vehemensebbek. Például Roberto Carlost egy öngyújtóval dobták fejbe úgy, hogy felrepedt a fejbőre, David Beckhamet tojással vették célba amikor megérkezett a barcelonai stadionba, de a legtöbbször említett eset Luis Figo nevéhez fűződik: a Barcelonából Madridba igazolt korábbi Barca-kedvencet a 2002. novemberi rangadón különböző tárgyakkal – többek között petárdákkal, lövedékekkel, disznófejjel – próbálták eltalálni a hazai szurkolók Barcelonában. Nem tartozik ide, mégis említésre méltó: a sportesemények berohanással való megszakításával hírnevet szerző Jimmy Jump két évvel később eltalálta Figót, a portugáliai Európa- bajnokság döntőjében egy Barca-zászlót vágott hozzá.