Menu

Belga városi rangadó: Cercle Brugge-Club Brugge

Városi rangadót rendeznek február 28-án este fél 9-kor Belgiumban: a Cercle Brugge-Club Brugge mérkőzés helyszíne lesz a Jan Breydel Stadion.

Mindkét csapatnak hazai lesz a pálya. Az 1975-ben átadott, de eddig már kétszer felújított létesítmény az Olympiastadion nevet viselte 1998-ig. A brugge-i derbin a házigazda Cercle sikeréért főleg a középosztálybeliek, valamint az angol és holland bevándorlók leszármazottai szorítanak, míg riválisa nagy népszerűségnek örvend a flamand ajkú népesség és a munkásosztály körében.

A résztvevők egyike belga rekorder, ugyanis a Club Brugge az egyetlen belga csapat, amelyik bejutott a BEK (ma Bajnokok Ligája) döntőjébe. Ez a bravúr 1978 -ban jött össze, a londoni Wembley stadionban rendezett döntőben Kenny Dalglish góljával 1-0-ra nyert a Liverpool.

Cercle Brugge
Alapítás éve: 1899. Klubszínek: zöld-fekete. Bajnoki cím: 13. Kupagyőztes: 2.

Club Brugge
Alapítás éve: 1891. Klubszínek: kék-fekete. Becenév: Blauw-Zwart. Bajnoki cím: 3. Kupagyőztes: 10. Belga Szuperkupa: 13. Bajnokok Ligája (BEK): döntős 1978-ban. UEFA Kupa: döntős 1976-ban.

Az egymás közötti mérkőzéseken győzelmek tekintetében a Club Brugge van fölényben. Jelenleg a házigazda Cercle a 16 csapatos belga bajnokság utolsó helyén áll, 6 ponttal van lemaradva a szintén kieső helyen lévő Beerschot csapatától és 9 ponttal kevesebbet gyűjtött össze, mint a már bennmaradó helyen álló, 14. helyezett Lierse. Városi riválisa, a Club Brugge a 6. helyen van és egy idegenbeli győzelemmel biztossá teheti helyét a felsőházi rájátszásban (Belgiumban az alapszakasz 1-6. helyén végzett csapatok küzdhetnek a bajnoki címért). Tavaly ősszel kétszer mérkőzött meg egymással a két csapat: a szeptemberi bajnokin 4-0-re győzött a Club Brugge, majd a novemberi Belga Kupa-nyolcaddöntőben a Cercle Brugge nyert 1-0-ra.