Menu

Törökország – Magyarország

Tipp: Törökország -1 hendikep
Odds: 2.80

Bornemissza Gergely, szaporábban nyergelj! – semmi köze az esti focimeccshez, mégis ez jut eszembe elsőre, ha a török-magyarra gondolok. Fociszempontból egyáltalán nem lényeges az Egri csillagok című regényből kölcsönzött idézet, ám van annyira jó, hogy vele kezdjem a törökökkel kapcsolatos írást. Jó lenne magyar bravúrgyőzelmet ünnepelni a nap végén, de sajnos indokoltnak vélem a feltételes mód használatát, mert nem a Nyilasi, Törőcsik, Pintér, Csapó és társaik alkotta Magyarország és nem egy világverő magyar válogatott lép pályára ezen a focimeccsen. Ők miszlikbe aprítanák a törököket.

Ezt az európai vb-selejtezőt Ázsiában fogják játszani, de ilyen apróságokon nem kell fennakadni, mert egy olyan világban, ahol Németország válogatottja Kazahsztán ellen kénytelen játszani egy európai selejtezőcsoportban, bármi megtörténhet. Akár az is, hogy a török Burak Yilmaz bal lábbal kel fel és nem szerez három gólt a magyarok elleni mérkőzésen. Nem véletlenül említik sokan, hogy Burak Yilmaz gólérzékenysége jelenti a legnagyobb veszélyt a magyar kapura. A Galatasaray 27 éves támadója pazar idényt tudhat magáénak: 16 góllal első helyen áll a török bajnokság góllövőinek listáján, de a Bajnokok Ligája gólszerzőinek listáján is az élen áll (8 góllal, holtversenyben CR7-tel).

Nuri Sahin kezd magára találni és bizony tőle várható, hogy egyszer majd nagyon elkapja a fonalat. Arda Turan olyan, amilyen, mostanában – magyar szempontból szerencsére – leginkább elégségesen játszik. Tud ő jól is játszani. Sajnos nem lesz ok az ünneplésre, ha Yilmaz rossz napot fog ki, mert a törökök másik támadója, Bulut is nagyon veszélyes az ellenfél kapujára. Szerintem érdemes számolni azzal, hogy a törökök legalább két, de még inkább három góllal kedveskednek a magyar csapatnak.

Török oldalon gyenge a védelem, s ezt kihasználhatják a magyar focisták. Korkmaz kisebb sérüléssel bajlódik, s előfordulhat, hogy nem is játszhat (szerintem fog), de Gönül, Kaldirim és Kaya játéka sem ér fel egy életbiztosítással. Ez mondható el a török kapusról is, legyen az Kivrak, Demirel vagy bárki más. A magyar válogatottról rengeteg helyen lehet információt szerezni. Írnám én, hogy senki sem hiányzik, de az a helyzet, hogy Gera igenis hiányzik. Magyar szokás szerint: ha játszik, akkor az a baj, ha nem játszik, akkor az a baj. Egy dolog viszont biztos: ha tovább óhajt álmodozni, akkor a magyar válogatottnak gólt kell szereznie Törökországban. A törököknek – magyar szempontból: sajnos! – élet-halál kérdése ez a mérkőzés. Ők több gólt fognak szerezni. A magyar védelem nagyon gyenge. Tipp: 4-1, 3-1 (vagy 3-0).