Menu

Athletic Bilbao – FC Barcelona

Tipp: 3,5 gól fölött
Odds: 2.51

Búcsúzni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes. József Attila ezt a munkával kapcsolatban jelentette ki, de ha már idézem, nem okoz gondot a dolgozni szó helyett búcsúznit írni. Szóval búcsúzik a San Mames, a katedrális, az 1913-ban átadott stadion, Bilbao egyik legismertebb épülete. Lebontják. Újat, másikat építenek helyette. Az a stadion is San Mames lesz, egészen pontosan San Mames Barria. A régiben már nem fog koncertezni az ACDC, az újban talán igen.

A Barcelona 13 ponttal előzi meg a Real Madridot és ha a baszkföldi összecsapáson legyőzi a Bilbaót, a királyi gárda pedig vereséget szenved az Atletico elleni városi rangadón, akkor már bajnoki címet ünnepelhet. Jelenleg fontosabb dolga is van ennél, elvégre előbb-utóbb úgyis bajnok lesz, s teljesen mindegy, hogy a 32., a 33. vagy a 34. forduló után lesz spanyol bajnoki aranyérmes. Most fontosabb, hogy kiheverje a Bayerntől kapott sallert, összeszedje magát és a németek elleni visszavágón úgy szerepeljen, ahogy az elmúlt években megszokták tőle.

Hiányzók: Inigo Perez, Laporte (sérült), Iturraspe (eltiltott), illetve Mascherano, Puyol, Busquets (sérült).

Messi belenézett a labdába az egyik edzésen, méghozzá annyira, hogy fényképeket nem mostanában fog készíttetni magáról, de elképzelhető, hogy nem emiatt lesz kispados, hanem inkább a Bayern elleni meccsre gondolva pihenteti (óvja az esetleges sérüléstől) őt Vilanova. Fabregas játszik a helyén, legalábbis azt látom minden internetes hírforrásban, hogy az Arsenal egykori kiválósága lesz a helyettes. Valószínű, hogy Villa is több játéklehetőséget kap, mint amennyi mostanában jutott neki, de az is benne van a pakliban, hogy Sanchez helyett Tello jut szerephez a katalánoknál. Röviden: tartalékos lesz a Barcelona.

A baszk együttest talán úgy lehetne jellemezni a legjobban, hogy nyomokban sem hasonlít tavalyi önmagára. Gyenge a védekezése, gyenge a középpályája, gyenge a támadósora, gyenge az egész csapat. Egyáltalán nem az, ami az előző idényben volt. Talán annyi maradt meg ebből, hogy továbbra is gólokban gazdag meccseket játszik a csapat. Kevesebbet szerez, többet kap, ilyesmi. Most például Iturraspe eltiltása miatt valószínűleg Mikel San Jose lesz a védekező középpályás Ander Herrera társa, de hogy ez előny avagy hátrány, csak a meccsen derül ki.

Egy dolog biztos: a Bilbao előszeretettel szívatja a spanyol bajnokság két „nagy” csapatát. Ez főleg a Real esetében igaz. (Ez ügyben hasonlít a két csapat, hiszen Baszkföld és Katalónia kirakatcsapata is az önállóságért küzdő két spanyol tartomány egyik legfontosabb hírvivője szerte a világban.) Mint ahogy ilyen meccsek előtt mindig, most is nagyon fogadkoznak a baszk focisták, hogy darabokra szedik a katalánokat. Nem tudom, hogy ebből mi valósul meg, de annyit tudok, hogy a Bilbao is, a Barca is elöl-hátul gólveszélyes.

Baszkok és katalánok fociznak egy spanyol bajnokin. Bulimeccs ez, s egyben a legendás “katedrális” búcsúja. Szerintem a hazai gárda két vagy három gólt szerez, a Barcelona pedig ugyanannyit. Vagy egy-két góllal többet, összesen talán négyet-ötöt.

Tipp: 3,5 gól fölött.