Menu

Arsenal – Wigan Athletic

Tipp: 4,5 gól fölött
Odds: 3.75

Angol kupagyőztes a Wigan, majd néhány nappal később azért lép pályára, hogy kiharcolja az élvonalban maradást. Brithonban ilyen (is) az élet. Nem csak azért lehetnek büszkék az angolok, mert ők találták fel a labdarúgásnak nevezett játékot, hanem azért is, mert ezzel a sportággal kapcsolatban olyan tudás birtokában vannak, mely csakis rájuk jellemző, ami senki másra nem jellemző ezen a földkerekségen.

Ugyan másik országban is előfordul olykor, de nagyon valószínű, ha azt kérdeznék, hogy melyik az az ország, ahol az élvonal utolsó helyezettje vagy az alacsonyabban rangsorolt csapat legyőzheti nevesebb ellenfelét, akkor 100 focirajongóból 99 szurkolónak Anglia lesz a válasza. Gondolkodás nélkül és azonnal válaszolja ezt a kérdésre. Két példa az utóbbi napok történéseiből: 1. A rekordbajnok hazai pályán búcsúztatja a csapatot több mint negyedszázada irányító menedzsert (aki nem mellékesen a focitörténelem egyik legnagyobb edzője), az ellenfél pedig nem más, mint egy újonc kiscsapat. Mi történik? Hazai gólszüret helyett az utolsó percekig döntetlen az állás, benne van a pakliban, hogy talál egy gólt és idegenben győz a kiscsapat, de végül – stílszerűen – az utolsó pillanatok egyikében gólt szerez a rekordbajnok, így szurkolótábora győzelemmel búcsúzik el a legendás trénertől. 2. A kiscsapat végigbekkeli a neves gárda elleni kupadöntőt, az utolsó pillanatban talál egy gólt és Dávid legyőzi Góliátot.

Utóbbi eset épp a mostani mérkőzésen résztvevők egyikével történt meg. Angol Kupa-győztes lett a hétvégén a Wigan, most pedig azért lép pályára, hogy az első osztályban maradjon. Ha azt írom, hogy számára fontos ez a mérkőzés, akkor nem tulajdonítok jelentőséget az összecsapásnak. A Wigan számára ez a mérkőzés nem csak egyszerűen fontos, hanem sokkal több annál: létfontosságú. Az Arsenal számára úgyszintén az. És mindkét csapatnak csak a három szerzett pont a jó megoldás: a Wigan csak győzelemmel tarthatja életben reményeit, míg az Arsenal csak győzelem révén juthat közelebb a BL-selejtezőt (tehát rengeteg pénzt) jelentő 4. helyhez.

Jelenleg a Wigan 18. helyezett és kieső, négy pont választja el az előtte lévő Sunderlandtől. Az Arsenal az 5. helyen áll és két ponttal gyűjtött kevesebbet, mint a 4. helyezett Tottenham. Diaby sérülés, Giroud eltiltás miatt hiányzik a londoniaktól. A vendégek hiányzói: Beausejour, Figueroa, Miyaichi, Stam, Ramis, Pollitt (mind sérültek).

Úgy vélem, hogy a nagy tét miatt vagy nagyon gólgazdag vagy igencsak gólszegény lesz a mérkőzés. Én a sok gólra tippelek. Mégpedig arra, hogy négy gólnál is több lesz a mérkőzésen. A hazaiaktól 3-4 gólt, a vendégektől 1-2 gólt remélek. Azaz gólban gazdag mérkőzésen győz az Arsenal. A hazai gárda nemrégiben megtapasztalta. hogy milyen érzés kupadöntőt bukni egy kiscsapat ellenében. A vendégcsapat friss FA Kupa-győztes, de szerintem nem a játékának, hanem elsősorban az ellenfél nagyképűségének köszönheti a sikert. Ha az Arsenal nem követi el a Manchester City hibáját, akkor a Wigan személyében ősszel másodosztályú csapat is képviselni fogja Angliát az európai kupaporondon. Szerintem az Arsenal nem fog nagyképűsködni, hanem odapörköl alaposan a Wigannek. Walcott két gólt szerez, Podolski pedig legalább egyet.

Tipp: 4,5 gól fölött.