Menu

Borussia Dortmund – Bayern München

Tipp: Bayern München hendikep -1
Odds: 2.90

Perverznek kellene lennem ahhoz, hogy német focicsapatnak szurkoljak. Szóval ezt a BL-döntőt is – mint 2005 óta mindegyiket – szurkolás nélkül, amolyan hátradőléses és ölbe tett kezes módszerrel fogom nézni. Akkor, 2005. május 25-én a Liverpool FC bebizonyította, hogy a lehetetlen lehetséges. Most, 2013. május 25-én a Borussia Dortmund számára adott a lehetőség a bizonyításra. A Klopp-csapatnak nincs háromgólos hátránya, mint ahogy anno Rafa Benitez legénységének volt, ám szerintem a Dortmund akkor sem nyerné meg a Bajnokok Ligáját, ha gólelőnnyel vágna neki a döntőnek.

Dortmundi részről Mario Götze, a müncheniektől pedig Toni Kroos és Holger Badstuber nem játszik a BL-döntőben. Mindhárman sérülés miatt kénytelenek kihagyni az idény legfontosabb mérkőzését. Götze hiányozni fog a Dortmundnak, sokkal inkább, mint Kroos és Badstuber a Bayernnek, de ha játszana is Götze, akkor se lenne más a véleményem: győzni fog a Bayern. Nem kicsit. Nagyon.

Nem azért hangoztatom azt, hogy nyer a Bayern, mert BL-döntőbe nem való csapatnak tartom a Dortmundot. Az a véleményem, hogy nagyon jó együttes a Borussia Dortmund, ám az a pechje, hogy a világ jelenleg legjobb formában lévő focicsapatával kell megmérkőznie. Ez a mostani Bayern München engem a 2008-2009-es Barcelonára emlékeztet. Arra a katalán csapatra, amely akkoriban páratlan volt a földkereségen. Ez a mostani Bayern München arra a Barcelonára emlékeztet, amelyik mindegyik ellenfelét legyőzte és minden trófeát begyűjtött. Nem a tiki-taka miatt emlékeztet a katalánokra a Bayern. Már csak azért sem, mert Münchenben nincs sokpasszos foci (lásd: Robben), van viszont precíziós és lehengerlő játék. Amolyan blitzkrieg. Jöttünk, láttunk, győztünk.

Eléggé egyértelmű, hogy a Bajnokok Ligája döntőjében mindkét edző, Jürgen Klopp és Jupp Heynckes is a rendelkezésére álló legjobb csapatot küldi pályára. Ez a Dortmund esetében valószínűleg a Weidenfeller, Schmelzer, Subotic, Hummels, Piszczek, Bender, Gündogan, Grosskreutz, Reus, Blaszczykowski, Lewandowski összeállítást jelenti, míg a Bayernnél Neuer, Lahm, Boateng, Dante, Alaba, Martinez, Schweinsteiger, Robben, Müller, Ribéry és Mandzukic alkotja a kezdőcsapatot. A bajoroknál már napok óta tudható a meccset kezdő garnitúra, hiszen Heynckes tíz nappal a döntő előtt hirdetett csapatot. Azzal indokolt, hogy mindkét csapat tökéletesen ismeri a másikat, így értelmetlen és teljesen felesleges titkolózni. Azt is mondta, hogy olyanok, mint a nyitott könyv és nem lesznek taktikai meglepetések.

Nem sajnálom le a Dortmundot, mert Klopp edző fantasztikus taktikus és vele az élen soha nem szabad félvállról venni a Ruhr-vidéki csapatot. Az a helyzet, hogy ha a Bayern jó teljesítményt nyújt, akkor csinálhat bármit a Dortmund, mert minden kísérlete hiábavaló lesz. Szerintem jelenleg nincs olyan focicsapat a földön, amelyik le tudja győzni a motivált és csúcsformában játszó Bayern Münchent.

Tipp: a Bayern München egy gólnál nagyobb különbséggel győzi le a Borussia Dortmundot.