Menu

Spanyolország U21 – Norvégia U21

Tipp: Spanyolország U21 / Spanyolország U21 (HT/FT)
Odds: 2.00

Anglia válogatottját vártam a spanyolok elleni elődöntőbe az U21-es Európa-bajnokság előtti tippeléskor, ám az angolok nagyon ügyeltek arra, hogy a csoportkörből ne jussanak tovább. Mivel az utóbbi három évben tönkreverték néhányszor az európai csapatokat, úgy véltem, hogy nem túlzás, ha elődöntőbe jutnak a kontinensversenyen. Nem ezt tették, hiszen a három csoportmeccsen három vereséget gyűjtöttek be (annyi vereséget, mint 2010 óta összesen) és mindössze egy szerzett góllal csoportutolsók lettek. Nem tudom, hogy mi történhetetett: tésztát ettek, esetleg Mezey edzőt kérték fel szaktanácsadónak. Az angolok bukdácsolása láttán olyan érzésem volt, mint a magyar válogatott 1986-os mexikói kudarcakor: végigverték a világot, elutaztak a világbajnokságra, amolyan titkos favoritok voltak, ám jó teljesítmény helyett úgy leszerepeltek, hogy azóta is emlegetjük. Ennyi elég a kalandozásból, irány vissza a spanyol-norvég elődöntőhöz.

Bevallom, a norvégok U21-es válogatottjáról bizony hiányosak az információim. Mindössze annyit tudok róla, amennyit ezen a kontinensversenyen mutatott. Ez a benyomásom: szerény képességű gárda, de nincsenek nagy megingásai és folyamatosan hozza az átlagos teljesítményt. Ez az átlagos teljesítmény közepes teljesítményt jelent az olvasatomban, vagyis se túl jól, se túl rosszul nem játszik a norvég együttes. Hatékonyan használja ki az ellenfél megingását (lásd angolok) és szerencséje is van. Vereség nélkül, két döntetlennel és egy győzelemmel abszolválta a csoportkört: a nyitófordulóban ikszelt a házigazda Izrael ellen, a második meccsen azonnal észrevette az angolok tétovázását és győzött, majd újabb döntetlent szedett össze a már továbbjutott (és ezért leeresztő) olaszok ellen. Summa summarum: Norvégia válogatottja meg tudja nehezíteni Spanyolország döntőbe jutását. Ennyi. Többet nem várok Johansentől, Pedersentől és társaiktól. Minőségi különbség van Spanyolország U21-es és Norvégia U21-es fociválogatottja között, természetesen a spanyolok javára.

Nézem a spanyol U21-es válogatott névsorát és nem tudok nem arra gondolni, hogy sok ország felnőtt fociválogatottjában nincsenek a spanyol fiatalokhoz hasonló kvalitású játékosok. De Gea, Montoya, Bartra, Inigo Martinez, Alberto Moreno, Thiago Alcantara, Illarramendi, Koke, Isco, Rodrigo, Tello és társaik a világ legjobb focibajnokságaiban játszanak hétről-hétre, és nem kiegészítő emberek, hanem olykor nagyon is meghatározó játékosok.

Számomra nem az a kérdés, hogy döntőbe jut avagy sem a La Rojita, mert eléggé egyértelmű, hogy bejut az U21-es Európa-bajnokság döntőjébe. A kérdés mindössze az, hogy mennyit ad ki magából a spanyol válogatott? Több góllal nyer? Nullára nyer? Mindkét félidőt megnyeri? Tartalékol a döntőre és éppen csak megnyeri (valahogyan, nehezen) a norvégok elleni összecsapást? Nem tudom, hogy mire készülnek a játékosok, ezért – jobb ötlet híján – választok egyet a lehetőségek közül.

Tippem: HT/FT Spanyolország U21.