Menu

Brazília – Uruguay

Tipp: Brazília -1 hendikep
Odds: 1.90

Döntőért játszik egymással a versenyben maradt két dél-amerikai csapat. A házigazda Brazília és parányi szomszédja között hatalmas a rivalizálás. Mármint foci terén hatalmas, hiszen például gazdasági szempontból mérhetők egymáshoz, mint mondjuk Magyarország az Amerikai Egyesült Államokhoz (vagy Németországhoz). Maradjunk a focinál. Anno régen, 1950-ben a riói Maracana stadionban lett világbajnok Uruguay, s a brazil válogatott azóta mindent alkalmat megragad a visszavágásra. Egészen pontosan: a sokadik visszavágásra, hiszen azt a tényt, hogy Uruguay Brazíliában lett világbajnok, soha el nem múló traumaként élik meg a hatalmas dél-amerikai ország polgárai. Ez a „soha nem múló traumaként élik meg” nem véletlenül lett írva így. Ez valós dolog. Újabb hasonlattal élve: olyan, mint a magyaroknak Trianon.

Vissza a jelenbe. Egyik válogatott játéka sem nyűgözött le ezen a tornán. A brazilokra nagyon mérges vagyok, mert egy milliméternyit sem mutattak meg abból, amit tudnak. Így azt kell mondanom róluk, hogy csak sejtem, mire képesek és mit tudnak, de még nem bizonyítottak. Európaiabbak akarnak lenni az európaiaknál, s annyira takaréklángon nyomják az ipart, annyira nem mutatnak meg tudásukból semmit, hogy ha így folytatják, kénytelen leszek elkönyvelni: csak ennyit tudnak. Azaz a focitörténelem egyik legszerényebb képességű brazil válogatottját láthatom. Adok nekik még egy esélyt, Uruguay ellen megmutathatják, hogy elhamarkodottan ítélem meg őket. Akarok is adni még egy esélyt a braziloknak, hiszen jelenleg én is úgy gondolom, hogy sokkal többre képesek annál, mint amit eddig produkáltak. Ám könyörgöm, ne titkolózzanak tovább, mert nekem bizonyíték kell, nem pedig ígéret. (A francba, még ma délután elmegyek a boltba és vásárolok egy oldszpájszt.)

Uruguay játéka szintén megérne egy misét. A spanyolok ellen nagyon közelről szemlélték meg, hogyan kell focizni, Nigéria ellen jobbnak bizonyultak egy góllal, de egyetlen uruguayi focistának sem lehet oka a büszkélkedésre, Tahiti ellen pedig Uruguay Z-válogatottjának is több góllal illik nyernie. Szóval megérne ugyan egy misét az uruguayi válogatott, ám maradok inkább a misebornál, hiszen a semmiről nincs mit írni.

Adott tehát két dél-amerikai válogatott, mindkettő zsúfolásig tömve van ragyogó képességű labdarúgókkal (Neymar, Oscar, Paulinho, Hulk, Dante, Suarez, Cavani, Forlan, Diego Perez, Maxi Pereira és a többi, és a többi, stb, stb), de eddig mindkettő kiábrándítóan szerepelt a tornán. Gyanítom, hogy Brazília tud többet is, Uruguay pedig úgy tűnik, hogy tényleg rossz passzban van. Tabarez mesternek lesz dolga bőven. Vagyis már most van dolga bőven.

A torna előtt akár a végső győzelemre is esélyesnek véltem Uruguayt. Az eddig látottak alapján nem az. Nagyon nem az. Arra számítok, hogy a brazilok jobban fognak játszani, mint eddig tették, s hazai pályán bejutnak a döntőbe és rámennek a zsinórban harmadik nyert Konföderációs Kupára. No és azért is nyerni akarnak majd, mert Uruguayjal játszanak.

Tippem: hendikepes brazil győzelem, Brazília -1 hendikep.