Menu

Lyon – Real Sociedad

Tipp: Lyon hendikep -1 gól
Odds: 3.80

Egyenesen bele a közepébe: ha még mindig Philippe Montanier lenne a baszkok edzője, akkor egyenlő esélyekről írnék, ám mivel már nem Montanier a Real Sociedad trénere, az Olympique Lyon könnyed továbbjutását tippelem. Nem csak az az edző hagyta el az észak-spanyolországi csapatot, akinek az előző bajnokságban való menetelést és a Bajnokok Liga-részvételt köszönheti, hanem egyik – vagy inkább „a” – legfontosabb játékosa is: Illarramendi a spanyol fővárosba költözött, a Real Madridhoz igazolt.

Hiányzók: Vercoutre, Ghezzal, Dabo, illetve Agirretxe, Estrada, Ifran, Mikel Gonzalez, Jose Angel.

Lyon:

A franciáktól eligazolt Bastos (Al Ain) és Lisandro Lopez (Al Gharafa), ők fontos veszteségnek számítanak, de Reveillere, Lovren és Monzon is távozott Lyonból. Ennek ellenére nem mondhatom, hogy gyengült a csapat, hiszen Gourcuff egyre jobban játszik, s a fiatalok közül Lacazette és Benzia is nagyon gólveszélyes. Szerintem annyira rendben van mostanában Remi Garde edző csapata, hogy Gomis hiányát is képes feledtetni (valószínűsíthető, hogy a baszkok ellen sem fog játszani a francia válogatott csatár).

Real Sociedad:

Még egyszer megemlítem a két nagy hiányzót, akik közül már egyik sincs a baszk csapat alkalmazásában: Philippe Montanier és Asier Illarramendi. Új az edző, Jagoba Arrasate, s a fontosabb érkezők – mármint játékosok – között ugyan a svájci-bosnyák firenzei csatár, Seferovic, valamint Granero (QPR) is megtalálható, ám nekem mégis olyan érzésem van, mintha a baszk csapat a Montanier utáni korszakra készülne. Nem az jön át nekem, hogy a Real Sociedad játékosai nekifeszülnek a bizonyítási akármicsodának, hiszen mégiscsak új trénerük van, hanem sokkal inkább az jön át, hogy időbe telik, amíg elsajátítják Jagoba Arrasate módszereit.

Mi várható?

A francia élcsapat nagyon rutinosnak számít a nemzetközi porondon. A baszk gárda rutintalan a nemzetközi színtéren, s elsősorban a már odébbállt edzőnek, valamint némi szerencsének köszönheti, hogy szerepelhet a csapatok számára kiírt legjelentősebb európai versengésben. A Lyon nem csak a felkészülési mérkőzéseken szerepelt jól (egyetlen egyszer sem szenvedett vereséget), hanem a francia bajnokság eddigi két fordulójában is meggyőzően játszott (pontveszteség nélkül, 7-1-es gólaránnyal vezeti a tabellát), míg a spanyol bajnokság nyitófordulójában a baszk együttes csak nehézkesen győzött az erősnek egyáltalán nem nevezhető Getafe ellen.

Mivel a spanyolországi csapat a BL kapujában áll, valószínűsíthető, hogy tudásához mérten mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az őszi csoportmeccseken is szerepeljen. A francia gárdát jobb csapatnak tartom, s úgy vélem, hogy ezt a tudásbeli különbséget már a párharc első mérkőzésen tudatni fogja mindenkivel. Küzdeni fog a Real Sociedad, de nem csak a pontszerzésére (vagy győzelmére) nem látok esélyt, hanem arra sem, hogy akár egy minimális (1 gólos) vereséggel távozzon Franciaországból. A Lyon legalább két gól különbséggel fog nyerni.

Tipp: Lyon hendikep -1 gól.