Menu

Legia Varsó – Steaua Bukarest

Tipp: mindkét csapat szerez gólt
Odds: 1.83

Hajtós meccsre lehet számítani Varsóban. Az előző összecsapáson döntetlent játszottak a felek, s ezzel ugyan a lengyeleknek van idegenben szerzett góljuk, ám az biztos, hogy nem ülhetnek a babérjaikon. Már csak azért sem, mert nincs olyan nekik. Hazai színtéren van bajnoki aranya és kupasikere a lengyel együttesnek, de ilyen eredményei a vendégcsapatnak is vannak. Nemzetközi színtéren pedig eléggé egyszerű az összehasonlítás: a Legia nem büszkélkedhet olyan trófeával, mint a Steaua. Utóbbi a Bajnokok Ligája elődjét, a Bajnokcsapatok Európa Kupáját nyerte meg (a döntőben a Barcelonát győzte le). Ez történt a múltban, a jelenben viszont az a helyzet, hogy szikrázóan kemény ütközetre van kilátás, s bizony a lengyelek vannak előnyösebb helyzetben.

Nem csak a hazai pálya jelenti a Legia előnyét, hanem az is, vagyis elsősorban az, hogy gólt szerzett Bukarestben. Az a gól pedig nem csak továbbjutást érhet a Legia számára, nem csak BL-csoportkört érhet, hanem rengeteg pénzt is. (Érdemes elolvasni itt a sportfogadas.org portálon megjelent Mennyit is ér a Bajnokok Ligája csoportkörében való szereplés? című cikket). Senkit ne tévesszen meg, hogy a Legia hazai pályán szenvedett vereséget a lengyel bajnokság legutóbbi fordulójában. A bajnokság vége nagyon messze van, bőven lesz lehetőség a javításra, a BL-főtáblára viszont most lehet kvalifikálni. (A hétszeres BL-győztes AC Milan sem bízott semmit a véletlenre, s mi jelezhetné jobban azt, hogy mit jelent a Bajnokok Ligája, mint az, hogy az olasz bajnoki rajton még az újonc elleni blamát is bevállalta a sztárcsapat.)

Maradjunk tehát abban, hogy jó formában van a lengyel csapat. Eléggé jó formában van ahhoz, hogy kiharcolja a BL-csoportkörben való részvételt. Gyanítom, hogy Saganowski nem ölbe tett kézzel fog sétálni a vendégek kapujának előterében. Elsősorban nyilván Radovic fogja őt segíteni a gólszerzésben, de Dvalishvili szerepvállalását se tartom elképzelhetetlennek. Általában Radovic cseréje a grúz játékos, ám nem tartom kizártnak, hogy mindketten egyszerre lesznek pályán a Steaua elleni meccsen. Jó a lengyelek támadósora, viszont sebezhető a védelme. Olykor nem kicsit.

Azt is érdemes tudni, hogy a Steaua sem rossz csapat. A középpályás sora kifejezetten erős (nyilván nem a Bayern Münchenhez vagy a Barcelonához érdemes hasonlítani), főleg a széleken az. Az Adrian Popa, Stanciu, Tanase trió képes előrukkolni olyasmivel, ami a román csapat továbbjutását eredményezheti. Az előretolt csatár, Piovaccari sem rossz, ám csak ritkán veszi ki részét az összjátékból. Olyasmi, mint Gomez volt a Bayernnél, de nyilván sokkal szerényebb képességekkel. (Hirtelenjében Gomez jutott eszembe, amikor a két focista stílusát hasonlítottam össze, mert számomra egyértelmű, hogy kvalitásban nem mérhető egymáshoz a két játékos.)

Mivel a román bajnokcsapatnak mindenképpen gólt kell szereznie (már persze csak akkor, ha továbbjutásban gondolkodnak a játékosok, s nem a varsói bevásárlóturizmust próbálják erősíteni), a házigazda lengyel gárda védelme pedig gólképes, arra tippelek, hogy mindkét csapat szerez gólt. Már csak azért is, mert a hazai pályán játszó lengyel csapatnak is gólt kell szereznie. Ráadásul jó csatárai vannak, a Steaua védelme pedig – ellenfeléhez hasonlóan – sebezhető. Szerintem lesz gólváltás, ám végső győztesre nem tudok jósolni semmit. Talán a Legia, de az is csak a hazai pálya miatt.

Tipp: mindkét csapat szerez gólt.