Menu

Barcelona-Real Madrid: Soha nem volt és soha nem lesz barátságos mérkőzés

Létezik olyan focimérkőzés, amelyik olykor a Bajnokok Ligája döntőjénél is több érdeklődőt vonz. Spanyolországban mindenképpen így van, de Európában és a világ többi táján is. Ez a mérkőzés nem más, mint a két spanyol gigász, a Real Madrid és az FC Barcelona egymás elleni csatája, vagyis az El Clásico. Ez az elnevezés eredetileg csak a bajnoki mérkőzésekre vonatkozott, de az egyszerűség kedvéért – valamint a marketingérdekek miatt – az évek során kiterjesztették a két együttes összes egymás elleni találkozójára.

Függetlenség kontra központosítás

Hosszú története során az El Clásico rengeteg élménnyel ajándékozta meg a futball szerelmeseit. A Barca-Real összecsapások közül számos mérkőzés jelent maradandó élményt, hiszen ez a párosítás soha nem volt és vélhetően soha nem is lesz barátságos. A két gigász mérkőzéseinek többsége a szó szoros értelmében összecsapás, s a rangadó már a kezdetektől fogva politikai töltetet hordoz magában: a katalánoknál a függetlenség, a spanyol fővárosban pedig a központosítás szimbóluma. Elképzelhető, hogy a mostani találkozóhoz némi politika is kapcsolódik majd, hiszen már egy hónap sincs hátra Francisco Franco spanyol diktátor halálának évfordulójáig. Mint ismert, a diktátor a Real Madrid támogatója volt.

Háromnál több gól az átlag

Az eddigi 225 El Clásico közül 166 volt spanyol bajnoki mérkőzés. A bajnokikon kívül hazai porondon 33 spanyol kupa, 12 spanyol szuperkupa és 6 spanyol ligakupa találkozón mérkőzött meg a két csapat, nemzetközi szinten pedig 8 alkalommal randevúzott egymással. A 33 kupamérkőzés közül 15 a Barcelona, 11 a Real Madrid győzelmével zárult, 7 találkozónak pedig döntetlen lett a vége. A tétmérkőzéseken 743 gól született: a katalán csapat 364, a fővárosi együttes pedig 379 gólt szerzett.

A bajnoki mérkőzések mérlege: 64 Barcelona-győzelem, 32 döntetlen, 70 Real Madrid-győzelem. Ezeken a Barcelona 259, míg a Real Madrid 270 gólt szerzett. Hazai környezetben nagyon jól szerepel a katalán együttes. A barcelonai bajnokik mérlege: 48 Barcelona-győzelem, 17 döntetlen, 18 Real Madrid-győzelem, 165 Barcelona-gól és 97 Real Madrid-gól. A tétmérkőzések gólátlaga három fölött van (3.302), a leggyakoribb eredmény pedig a 2–1.

Zamorától Ronaldóig

A történelem során sok focista játszott mindkét klub színeiben. Közvetlenül egyik csapatból a másikba nagyon ritkán igazolnak a játékosok, általában egy-két másik együttes közbeiktatásával kerülnek Barcelonából Madridba vagy Madridból Barcelonába. Íme, néhány focista, aki mindkét csapatban szerepelt: Ricardo Zamora, Josep Samitier, Bernd Schuster, Gheorghe Hagi, Fernando ”Nando” Munoz, Michael Laudrup, Robert Prosinecki, Luis Enrique, Luis Figo, Ronaldo, Samuel Eto’o, Javier Saviola.

Nem csak Figót „ajándékozták meg”

A két csapat egymás elleni mérkőzésein a felfokozott állapotban lévő szurkolóik olykor a kelleténél is vehemensebbek. Például Roberto Carlost egy öngyújtóval dobták fejbe úgy, hogy felrepedt a fejbőre, David Beckhamet tojással vették célba, amikor megérkezett a barcelonai stadionba, de a legtöbbször említett eset Luis Figo nevéhez fűződik: a Barcelonából Madridba igazolt korábbi Barca-kedvencet a 2002. novemberi rangadón különböző tárgyakkal – többek között petárdákkal, lövedékekkel, disznófejjel – próbálták eltalálni a hazai szurkolók Barcelonában. Nem tartozik ide, mégis említésre méltó: a sportesemények – berohanással való – megszakításával hírnevet szerző Jimmy Jump két évvel később eltalálta Figót: a portugáliai Európa-bajnokság döntőjében egy Barca-zászlót vágott hozzá.

Barcelona – Real Madrid mindkét csapat szerez gólt 1.50
Barcelona – Real Madrid 2,5 gól fölött 1.50 Ladbrokes