Menu

PAOK – Aris: Ki a Jani?

PAOK - olympiakos 1-0
„Ki az úr a háznál?”, Én vagyok a Jani!” – röviden és tömören erről szól az észak-görögországi derbi. Vagyis jobbára arról, mint amiről a városi rangadók szoktak szólni. Hosszú története van a két csapat közötti rivalizálásának, s a szurkolók közötti súrlódások is rendkívül intenzívek. Szaloniki egyesületei között két sportágban – labdarúgás, kosárlabda – is ádáz a versengés. Nem kicsit. Nagyon.

Nem tett jót a lakosságcsere

A múlt század elejére vezethető vissza a rivalizálás. Egészen pontosan a PAOK 1926-os létrehozásáig. (Na, ja. Addig mit csinált volna egymagában az Aris? Maximum saját magával versenghetett.) Történt ugyanis, hogy a Kisázsiából és Isztambulból Szalonikibe menekült görögök sportegyesületet alapítottak, s így az 1914-ben alakult Aris vetélytársat kapott. A társadalmi csoportok közötti feszültségeknek a Görögország és Törökország közötti lakosságcsere sem tett jót. Elmondhatjuk tehát, hogy régebben a helyi görögök (Aris) és a görög menekültek (PAOK) közötti rivalizálás volt az előtérben. Manapság viszont – mint sok másik helyen is – már csak a balhé kedvéért csapnak össze a felek. A két csapat szurkolótábora közötti ellentét jelentősnek nevezhető, s a városi rangadókon gyakoriak a súlyos incidensek.
Jani játszhatott a bajnoki címért

Régebben Görögország három jelentős focibajnokságának (Athén, Pireusz, Szaloniki) győztesei mérkőztek meg a görög bajnoki címért, s mivel mindkét csapat az északi-görögországi bajnokságban szerepelt, vérre menő csatákat vívtak a ligaelsőségért. Valamint azért, hogy részt vehessenek a görög bajnoki címért játszandó mérkőzéseken. Ugyan nem tartozik a két klub csatározásához, ám nem árt tudni, hogy a görög foci csak az 1970-es évek végén vált professzionálissá.

Lóránttól Bölöniig

Magyar vonatkozása is van az egyik csapatnak. Ráadásul jelentős dologról is szó van: a PAOK Szaloniki mindössze két alkalommal nyert görög bajnokságot, s az első bajnoki címet a magyar Aranycsapat kőkemény középhátvédjének irányításával nyerte. Lóránt Gyula volt annak a PAOK-nak az edzője, amelyik 1976-ban aranyérmet szerzett. Egy másik magyar kapcsolata is van a csapatnak: a 2006-2007-es idényben a PAOK-ban focizott Torghelle Sándor. Sőt, a PAOK három szállal is kötődik a magyarokhoz, hiszen a 2011-2012-es szezonban Bölöni László volt a csapat edzője.

Mérlegen a valóság

A két csapat mérlege a görög élvonalban: 42 PAOK-győzelem, 37 döntetlen, 28 Aris-siker.
A két csapat mérlege a görög kupában: 7 PAOK-győzelem, 7 döntetlen, 8 Aris-siker.
Összesen: 49 PAOK-győzelem, 44 döntetlen, 36 Aris-siker.

Előny a hazai pálya

Mindkét csapatnak saját stadionja van, tehát nem beszélhetünk közös albérletről. Ugyan Szalonikiben maradnak, ám az ellenfél otthonába látogatnak. Azaz előny lehet a hazai pálya. Ezúttal a PAOK lesz a vendéglátó, s ilyen a Tumbasz stadionban eddig rendezett 51 mérkőzés mérlege: 30 PAOK-győzelem, 14 döntetlen, 9 Aris-siker. A két csapat jelenlegi formájáról mindent elárul az a tény, hogy a PAOK felülről a második, az Aris pedig alulról a második a görög pontvadászatban. A dobogós PAOK utóbbi 9 mérkőzése közül csak az éllovas Olimpiakosztól szenvedett vereséget, míg az Aris nyeretlen maradt az utóbbi három találkozón.

PAOK Szaloniki
Alapítás éve: 1926. Klubszínek: fekete-fehér. Bajnoki cím: 2. Kupagyőztes: 4.

Aris Szaloniki
Alapítás éve: 1914. Klubszínek: sárga-fekete. Bajnoki cím: 3. Kupagyőztes: 1.

PAOK – Aris, nyer a PAOK 1.25 Paddy Power