Menu

Női kézi-vb: Ausztrália kikapott, az Európa-bajnok elbúcsúzott

handball-vb-noi-Cifra-Anita-043
Mennybe mentek a paraguayi kapusok. Valószínűleg annyiszor találkoztak vasárnap a labdával, mint az egész sportolói pályafutásuk alatt összesen. Mármint a gólvonal előtt találkoztak ilyen sokszor a labdával. Mert ugyebár máskor gyakran volt alkalom a gólvonal mögött találkozni a labdával. Leginkább akkor, amikor a hálóban kotorásztak utána.

Utánozzák a kézilabdát

Ám nem csak a dél-amerikai kapusok rátermettségére derült fény a Paraguay – Ausztrália összecsapáson, hanem arra is, hogy az óceániai társaság tényleg magas szinten műveli a „nézzünk világot a szövetség pénzén” című vígjátékot. Annyiban hasonlítanak az ausztrál lányok és a távol-keleti turisták, hogy mindkét csoportosulás autóbusszal érkezik a helyszínre, s csak és kizárólag annyi a különbség, hogy az előbbiek nyakában nem lóg fényképezőgép. A busszal megtett fárasztó utazás után az utóbbiak kattintgatás és bámészkodás módszerével mozgatják meg végtagjaikat, míg előbbiek a kézilabdának nevezett sportra jellemző mozdulatok imitálásával teszik mindezt. Az átmozgatás után mindkét csoport tagjai – mint akik jól végezték dolgukat – esznek, isznak, buliznak és élvezik a kirándulást.

Teccikérteni?

Jómunkásember vagyok, ezért ez ügyben nincs több mondanivalóm. Teccikérteni? Kérem, kapcsolja ki. Mindössze csak a tényeket rögzítem: az a Paraguay, amelyik egy félidőn keresztül képtelen volt gólt szerezni Spanyolország ellen, ezúttal végig vezetett, majd a döntetlenre mentett meccs végén büntetőkkel győzte le Ausztráliát.

Kiesett az Európa-bajnok

Vasárnap két meglepetés volt, és persze az ausztrálok buktáját sok mindennek nevezhetjük, csak meglepetésnek nem. Németország nyert Angola ellen, míg Franciaország Japánt, Algéria a Dominikai Köztársaságot, Kína pedig Kongót győzte le. Győztek a favoritok. Ahogyan a nagykönyvben meg vagyon írva. Ja, két meccsen nem így történtek a dolgok: Dánia jobbnak bizonyult Montenegrónál (kiesett az Európa-bajnok és olimpiai bajnoki ezüstérmes csapat), Lengyelország pedig Romániánál. Ugyan némileg meglepőek az eredmények, de most nem írok véleményt, hiszen érdekesebbek a magyar lányok.

Szevasz, Montenegró!

A női kézi-vb kilencedik játéknapjának eredményei; nyolcaddöntők: Németország – Angola 29-21 (13-10), Franciaország – Japán 27-19 (12-9), Lengyelország – Románia 31-29 (13-17), Dánia – Montenegró 22-21 (11-12). A 17–20. helyért: Kongói DK – Kína 22-23 (8-11), Argentína – Tunézia 21-27 (12-14). A 21-24. helyért: Dominikai Köztársaság – Algéria 24-29 (9-12), Paraguay – Ausztrália 18-18 (12-10) – büntetőkkel 23-21.

Mi lesz hétfőn?

Pályára lép a magyar válogatott, s az a gyanúm, hogy ha nem változtat az utóbbi napokban tapasztalt játékán, akkor ez lesz az utolsó mérkőzése a világbajnokságon. Ezúttal nem Ausztrália lesz az ellenfél, s nem arról szól majd a történet, hogy a magyar lányok pályára küldik piros-fehér-zöld címeres szerelést, aminek láttán az ellenfél legyőzi saját magát. Ezúttal Spanyolország válogatottja lesz az ellenfél: az EB-ezüstérmes, valamint világbajnoki és olimpiai bajnoki bronzérmes Spanyolország.

Csak ne a játékvezetőknek

Szerintem nem kell túlzásokba esni a mondandóval. Elegendő csak ennyit megjegyezni: Tomori annyira sikeresen titkolja, hogy kiváló kézilabdázó, hogy ezen a világbajnokságon nem mutatott semmit. Azaz nagy a valószínűsége annak, hogy nem annyira kiváló kézilabdázó, mint amilyennek a magyarok gondolják. Talán inkább az az igazság, hogy szemernyivel sem több, mint egy jó képességű kézilabdázó. Egy játékos a sok közül. Tucatnyi hozzá hasonló képességű játékos van a sportágban.

Görbicz és a fecske

Említhetném ugyan az elcsépelten szellemesnek tűnő „egy Görbicz nem csinál nyarat” szófordulatot, ám az az igazság, hogy Görbicz Anitán kívül tényleg nincs klasszis játékos a magyar nemzeti csapatban. Görbicz pedig nem tökéletes fizikai állapotban fog játszani. A németek elleni vesztes csoportmérkőzés után fájlalta a térdét, edzés helyett pihent, vasárnap délelőtt pedig MRI-vizsgálaton volt Szegeden.

Most kell(ene) megmutatni

Amondó vagyok, hogy akkor lennénk partiban a spanyolokkal, ha Görbicz teljesen egészséges lenne és világklasszishoz méltóan játszhatna. Gyorsan megjegyzem: Görbicz Anita tényleg világklasszis. Méghozzá annyira, hogy a világ legjobb női kézilabdázójának tartom. Ő képes kimagaslóan jó teljesítményt nyújtani (nagyon sokszor bizonyította ezt, például ezen a vb-n is), de egymaga képtelen lesz győzni a spanyolok ellen. Jó lenne, ha Tomori bemutatna valami jó teljesítményt (ilyesmire is képes), és nagyon jó lenne, ha Görbicz néhány csapattársa átlagon felüli kézilabdát játszana. Így talán lenne esély a továbbjutásra. Máshogyan nem.

Érzelemnek helye nincs

Magyarország győzelme 2.90-et ér a bet365-nél, míg a spanyolok sikerére a NordicBet kínálja a legtöbbet (1.80). A Magyarország – Spanyolország mérkőzésre nincs tippem, ugyanis az a helyzet, hogy a magyar női kézilabda válogatott ellen nem fogadok (tudom, hogy a sportfogadásban nincs helye az érzelemnek; ezért sem fogadok a magyar nemzeti csapat ellen), olyan tippem pedig nincs, amelyik a magyar együttest hozná ki győztesnek. Ez az a mérkőzés, amelyikre nem fogadok.

Fortuna kegyeltjei

Természetesen rendeznek hétfőn olyan mérkőzés, amelyik megéri fogadni. A fő jelölt nem lehet más, mint a Brazília – Hollandia találkozó. Amorimék a sors kegyeltjeinek számítanak, hiszen annyira toronymagas favoritjai a párharcnak, hogy csak saját magukat okolhatják majd, ha véletlenül „elszúrják” a továbbjutást. Az ünnepek közeledtével már több ajándékot osztottak eddig is a sportfogadó irodák, ám a brazil győzelemre tett NordicBet-ajánlat (1.46) végképp annak számít. Mivel az irodák többsége 1.35-1.40-et kínál, nagyon jónak számít az NordicBet szorzója.

Lejthet a hazai pálya

A norvég sztárok csehek elleni átmozgató edzőmérkőzése szorzónövelésre is alig alkalmas (1.05 Unibet), ám nagyon valószínű, hogy a házigazda szerbek számára nem lesz ellenfél Dél-Korea. Szoros lehet a meccs, de a balkáni csapat van annyira jó, hogy önerőből legyőzze a távol-keleti alakulatot (1.85 Ladbrokes). Szerintem azzal is lehet számolni, hogy nem érdek, hogy a rendező ország válogatottja már a kiesés szakasz elején búcsúzzon. Hogyan is fogalmazzak finoman? Nem tartom kizárt, hogy a hazai pálya előnyt jelent Szerbiának. Aki nem akar izgulni a szerbek miatt, annak érdemes hendikepes szerb sikert választania: (+2.5 gól 1.22 bet365).

A hétfői program (2013. december 16.):

Nyolcaddöntők:
17:30 Magyarország – Spanyolország 2.57 8.93 1.68
18:00 Brazília – Hollandia 1.38 10.01 3.72
20:15 Norvégia – Csehország 1.03 19.73 17.67
20:45 Dél-Korea – Szerbia 2.45 8.79 1.75
A 17. helyért:
20:00 Kína – Tunézia
A 19. helyért:
17:45 Kongói DK – Argentína
A 21. helyért:
15:30 Algéria – Paraguay
A 23. helyért:
13:15 Dominikai Köztársaság – Ausztrália

Brazília – Hollandia, Brazília nyer 1.46 NordicBet
Norvégia – Csehország, Norvégia nyer 1.05 Unibet
Dél-Korea – Szerbia, Szerbia +2.5 gól 1.22