Menu

Női kézi-vb: Csajok a csúcson

handball-vb-noi-Poland-022“A pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve” – szokták mondogatni olykor az emberek. Nos, ha ez igaz, akkor szerda óta nincs kétségem afelől, hogy tökéletesen aszfaltozott és kivilágított négysávos autópálya vezet Franciaország és Norvégia fővárosába. Miközben a sportfogadók többsége minden elképzelhető „szépet és jót” kíván a norvég és a francia lányoknak (az ünnepek előtt ez nemes gesztus), addig ne felejtsük el, hogy Belgrádba is vezet autópálya, s négy válogatott masírozik a világbajnoki aranyérem felé vezető úton: Szerbia, Brazília, Dánia és Lengyelország.

Elképzelhető lett az elképzelhetetlen

Ha a világbajnokság előtt ezt a négy csapatot jelölte volna meg valaki, hogy a legjobb 4 között fog szerepelni és esélye lesz az aranyérem elhódítására, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy az illető dúskált volna a sürgős pszichiátriai kezelésről szóló ajánlatokban. Sokáig arról szólt a női kézilabda világbajnokság, hogy nincs meglepő eredmény és minden a forgatókönyv szerint történik. A csoportmérkőzések tényleg így zajlottak, ám a kiesés szakaszban bekövetkezett az égszakadás- földindulás. Előbb a világbajnoki és olimpiai bajnoki bronzérmes Spanyolország, és az Európa-bajnok és olimpiai bajnoki ezüstérmes Montenegró szállt ki a vb-aranyért folytatott küzdelemből, majd pedig a mostani vb két nagy esélyese, a világbajnok és többszörös vb- és EB-érmes Franciaország, valamint a sokszoros Európa-bajnok, világbajnok és olimpiai bajnok Norvégia követte a példát. Röviden: sokáig nem volt meglepetés, majd néhány nap leforgása alatt az elképzelhetlen is elképzelhetővé vált. Jelenleg ott tartunk, hogy már az sem számít meglepetésnek, ha Lengyelország lesz a világbajnok.

Világrekord Belgrádban

Pénteken két elődöntőt rendeznek Belgrádban. Abban a városban, ahol a Szerbia – Norvégia mérkőzésen megdőlt a világrekord: mostantól kezdve ez az a női kézilabda találkozó, amelyik a legtöbb nézőt vonzotta a helyszínre, 16 ezernél is többet. Ezúttal tehát a világbajnokság két elődöntőjének ad otthont az impozáns Beogradska Arena, vagyis mostani nevén a Kombank Arena: este 6 órától a házigazda Szerbia válogatottja játszik Lengyelország nemzeti csapatával, majd 20 óra 45 perctől Brazília – Dánia mérkőzést rendeznek.

Lengyelország – Szerbia 4.20 9.85 1.40

Minden lehetséges jelzőt elkoptattak a lengyelek. Onnantól kezdve, hogy elbúcsúztatták a franciákat és a világ legjobb négy csapata közé jutottak, viszonylag egyértelmű a helyzet: a 2013-as esztendő december hónapjától kezdődően minden fontos tornán számolni kell a lengyel nemzeti csapattal. Ha jelent még valamit az a szókapcsolat, hogy „berobbant a világ élmezőnyébe”, akkor ez tökéletesen illik a lengyel együttesre. Sajnos, hiába a szimpátiám ide, oda és amoda, és hiába van Kinga keresztnevű játékos a csapatban, nálam nem Lengyelország esélyes a döntőbe jutásra. Arra nyilván ideális volt a lengyel szereplés, hogy ezután jobban figyeljen a szurkoló Karolina Kudlacz, Kinga Grzyb, Alina Wojtas vagy/és Malgorzata Gapska teljesítményére. Arra viszont nem, hogy világbajnoki döntőbe jusson a csapat. Gondolom én. Tudom, már az előző körben is „temettem” a lengyeleket. Ez így igaz. Akkor sem bíztam a továbbjutásukban, és most sem bízok ebben. Legfeljebb megint megcáfolnak a lányok. Úgy vélem, hogy a norvégok legyőzésével szárnyakat kapó, hazai pályán játszó és a minden bizonnyal tízezernél is több szurkoló által buzdított Szerbia megnyeri az elődöntőt, és bejut a világbajnoki döntőbe. Andrea Lekic, Sanja Damnjanovic, Dragana Cvijic, Jelena Popovic, Katarina Tomasevic és társaik tudják, hogy hatalmas lehetőség előtt állnak. Nem kell mást tenniük, csak besétálniuk a tágra nyitott kapun. Tipp: Szerbia győz (1.40).

Brazília – Dánia 1.93 8.30 2.19

Brazília válogatottja történelmet írt. Nem azért emlékezetes a legutóbbi mérkőzése, mert megverte Magyarországot, hanem azért, mert ennek a győzelemnek köszönhetően bejutott a világ legjobb négy csapata közé. Brazília eddig sohasem játszott világbajnoki elődöntőt. Idén játszik. Méghozzá a háromszoros olimpiai bajnok, egyszeres világbajnok és háromszoros Európa-bajnok Dánia ellen. Jan Pytlick személyében kiváló szakember ül a kispadon. Pytlick nem más, mint az a szövetségi kapitány, akivel két olimpiát és egy Európa-bajnokságot nyert Dánia. A csendes férfiú levezényelte a nagy sikerek utáni generációváltást, s most ott tartanak a kézilabda rajongói, hogy nagyon gyorsan meg kell tanulniuk az elkövetkezendő időszak meghatározó játékosainak nevét. Sima dán győzelmet várok (2.30 NordicBet), ám az a biztosabb, ha mindezt hendikeppel is nyomatékosítom: Dánia +3.5 gól 1.21 bet365.

Lengyelország – Szerbia, Szerbia győz 1.40
Brazília – Dánia, Dánia +3.5 gól 1.21