Menu

Afrikai Nemzetek Bajnoksága: Nem lesz címvédés

afrika-foci-001Mobutu Sese Seko Nkuku Ngbendu Wa Za Banga, Zaire egykori diktátora és teljhatalmú ura minden bizonnyal nagyon elégedett lenne, hogy országának válogatottja is részt vesz a tornán. Az is valószínű, hogy kudarc esetére nem holmi munkatáborban való életfogytiglani üdülést lengetne be a nemzeti csapat játékosainak, hanem kerek-perec megmondaná: ha érem nélkül merészelnek hazatérni, akkori kínzás általi halál lesz a jutalmuk. A fekete kontinens legjobb labdarúgói január 11. és február 1. között az Afrikai Nemzetek Bajnoksága elnevezésű tornán szerepelnek Dél-Afrikában.

Feloszlik a köd

Jó tudni, hogy az Afrikai Nemzetek Bajnoksága nem az afrikai kontinensbajnokság (az az Afrikai Nemzetek Kupája), hanem a kontinens második számú válogatott labdarúgótornája. Némi angolt is keverve a dologba: ez nem az Africa Cup of Nations, hanem az African Nations Championship. A viadal viszonylag új, ez lesz a harmadik torna, s a két évvel ezelőtt Szudánban rendezettet Tunézia válogatottja nyerte (a döntőben 3–0-ra győzte le Angolát; a bronzérmet a házigazda Szudán kapta). Ez a válogatott viadal, vagyis az Afrikai Nemzetek Bajnoksága abban különbözik az Afrikai Nemzetek Kupájától, hogy kizárólag olyan futballisták vehetnek részt rajta, akik hazájuk klubjaiban rúgják a labdát. A szervezők így kívánják nemzetközi tapasztalathoz segíteni az Afrikában játszó labdarúgókat, illetve emelni a helyi futball presztízsét.

Afrika legkorruptabb államfője

Egyébként a Mobutu Sese Seko Nkuku Ngbendu Wa Za Banga név ezt jelenti: mindenható harcos, aki kitartása és rendíthetetlen győzni akarása révén győzelmet győzelemre halmoz, és nyomában tűz gyullad. Az egykori diktátorról annyit érdemes még tudni, hogy irdatlan mennyiségű pénzt sikkasztott el országa vagyonából, aminek köszönhetően neve egyenértékűvé vált a tolvajuralommal (kleptokrácia), s a mai napig Afrika legkorruptabb állami vezetőjének számít. Annyira „gáz” volt a csávó, hogy a hatalmát megdöntők első intézkedése az ország átnevezése volt: Zaire helyett Kongói Demokratikus Köztársaság.

Tizenhatan küzdenek az aranyért

Térjünk vissza a focira. Előbb 4 darab négycsapatos csoportban zajlanak a mérkőzések, s mindegyik csoportból az első két helyezett jut tovább, majd a középdöntőben keresztbejátszás lesz (A1-B2, B1-A2, C1-D2, D1-C2), s az itteni győztesek szerepelhetnek a két elődöntőben. Onnan egyszerű a dolog: a győztesek bejutnak a döntőbe, a vesztesek pedig a bronzéremért fognak játszani.

Hiányzik a címvédő

Résztvevők:
A-csoport: Dél-Afrika (házigazda), Mozambik, Mali, Nigéria.
B-csoport: Zimbabwe, Marokkó, Uganda, Burkina Faso.
C-csoport: Ghána, Kongó, Líbia, Etiópia.
D-csoport: Kongói Demokratikus Köztársaság, Mauritánia, Gabon, Burundi.
(A címvédő Tunézia már a selejtezők első körében búcsúzott, Marokkó válogatottja volt a tettes.)

Fokváros a csúcs

Három város négy stadionjában rendezik a mérkőzéseket. A három város: Cape Town (Fokváros), Bloemfontein és Polokwane. Cape Town két csoport mérkőzéseinek ad otthont, az A-csoport csapatai a Cape Town Stadionban, a B-csoport együttesei pedig az Athlone Stadionban lépnek pályára. A másik két helyszínen egy-egy csoport mérkőzéseit rendezik: a C-csoportos meccsek helyszíne Bloemfontein, míg a D-csoport összecsapásai Polokwanéban zajlanak.

Milyenek az esélyek?

Végső győztesre, esetleg továbbjutókra vagy gólkirályra nem tudok semmilyen szorzót ajánlani, ugyanis egyetlen fogadóirodánál sem találtam ilyen tippelési lehetőséget. Ha valaki tudja, melyik irodánál találhatók ilyesmik, kérem, hogy írja meg kommentben. Ám addig is érdemes a nyitómeccsre összpontosítani, melyen Dél-Afrika játszik Mozambik ellen. A Sportingbet 1.285-ért, a FortunaWin pedig 1.30-ért kínálja a házigazda győzelmét. Azt sem árt figyelmen kívül hagyni, hogy a hasonló jellegű tornák nyitómérkőzései gyakran zárulnak döntetlennel: Tipico 5.20, Unibet 5.40. Szerintem a házigazda csapat legyőzi ellenfelét. A Mali-Nigéria mérkőzés kétesélyes (X2) szorzója sem tűnik rossznak: 1.25 bet365.

Óvatos kezdés, erős visszaesés

Nem árt óvatosnak lenni a torna elején, mert egyelőre ismeretlenek az erőviszonyok. Ne feledjük, hogy az Európában játszó afrikai focisták nélkül játszanak a csapatok. Ráadásul már a sok gólt is el lehet felejteni az afrikai focival kapcsolatban: az előző Afrikai Nemzetek Bajnokságon 32 meccs közül mindössze két mérkőzés volt, amelyiken három gólt szerzett egy csapat. Kettőnél több találat 6 mérkőzésen volt, a többi találkozón pedig gyakran csak mutatóban volt gól.

Dél-Afrika – Mozambik, Dél-Afrika nyer FortunaWin 1.30
Mali – Nigéria, döntetlen vagy Nigéria bet365 1.25