Menu

Afrikai Nemzetek Bajnoksága: Sokan üdülnek Dél-Afrikában

afrika-foci-004Nem történtek meglepetések az ANB első csoportkörében. Mármint a mostani állapotokhoz viszonyítva ez a helyzet, hiszen az előző – két évvel ezelőtti – viadalhoz képest már az első meccs is gólzáporosnak bizonyult. A tavalyelőtti tornán csak az utolsó mérkőzésen – a döntőben – történt meg, hogy ugyanaz a csapat szerzett három gólt egy találkozón, most viszont a házigazda Dél-Afrika 3-1-es győzelemmel indította a küzdelemsorozatot. Igaz, hogy azóta egyetlen csapat sem másolta le a produkcióját, ám minden feltétel adott ahhoz, hogy mostani viadal gólgazdagabb legyen elődjénél.

Simán nyert a házigazda

A csoportmérkőzések első fordulójának eredményei, A-csoport: Dél-Afrika – Mozambik 3-1, Mali – Nigéria 2-1. B-csoport: Zimbabwe – Marokkó 0-0, Uganda – Burkina Faso 2 -1. C-csoport: Ghána – Kongó 1-0, Líbia – Etiópia 2-0. D-csoport: Kongói Demokratikus Köztársaság – Mauritánia 1-0, Gabon – Burundi 0-0.

Ugandában nem ugatják a focit

Az A-csoportban a házigazda dél-afrikaiak vendéglátóhoz méltóan kezdték a tornát, s már az első meccsen jelezték, hogy a végső elszámolásnál is kell számolni velük. Nigéria is jelzett, igaz, nem győzelemmel, hanem vereséggel: a válogatott játékosai nem fognak megszakadni, ugyanis nem ez az a torna, amelyiket kellőképpen komolyan veszik. A B-csoportban Marokkó és Burkina Faso játékosai is – a nigériaiakhoz hasonlóan – kirándulásnak fogják fel a kontinenstornát, így előtérbe kerülhet Uganda és Zimbabwe.

Győztek, pedig nem akartak

Szerintem Ghána válogatottja elszámolta magát a C-csoport első fordulójában. Természetesen az is előfordulhat, hogy Kongó nemzeti csapata annyira gyenge, hogy az üdülni érkező ghánaiaktól is képes vereséget szenvedni. Nemsokára kiderül. Etiópia csapatáról mindent elárul az a tény, hogy képes volt simán kikapni egy olyan együttestől, melynek játékosai egy háború és törzsi villongások dúlta országból érkeztek, s az utóbbi időben túl sok egyéb jellegű teendőjük volt, mint hogy a labdarúgásra koncentráljanak. Nekem úgy tűnik, hogy Ghána válogatottja akarata ellenére is tovább fog jutni a csoportból.

Nem kongatják a vészharangot

Mobutu szelleme valószínűleg még most is kísérti Zaire – bocsi, Kongói Demokratikus Köztársaság – válogatottját, ám gyanítom, hogy a csapat nem emiatt győzedelmeskedett első meccsén. Ez a válogatott komolyan veszi a tornát, s ne feledjük, hogy az Afrikai Nemzetek Bajnoksága előző két kiírásából az elsőt megnyerte, a másodikon pedig csak az elődöntő kapujában bukott el. Ezúttal sem a vészharagot kongatja. Burundi csapata értékes döntetlent ért el Gabon ellen, s egyáltalán nem tartom kizárt, hogy – a Kongói Demokratikus Köztársaság mellett – a D-csoport másik továbbjutója lesz.

Mi várható a 2. fordulóban?

Az A-csoportban az előző etap két győztese, valamint két vesztese játszik egymás ellen. Dél-Afrika komolyan veszi a tornát, s így a győzelmére igencsak előnyösnek tűnik a FortunaWin 1.95-ös szorzója. Mivel a szertelen afrikai csapatoknál sosem lehet tudni, hogy mikor akarnak a tudásuknak megfelelően focizni, érdemes a döntetlen lehetőségét is beleszámolni: a DNB-s odds sem rossz, 1.40. Valószínűsíthető, hogy Nigéria nem tud olyan rosszul játszani, hogy ne győzze le Mozambikot (Unibet 1.33). Mindenesetre ez egy olyan mérkőzés, ahol a meglepőnek tűnő eredmény sem kizárható: Mozambik győzelme 11.00 a BetVictornál, de a kétesélyre (X2) adott szorzó sem rossz, Unibet 3.00.

Irtózatosan gyengék csatája

A Zimbabwe – Uganda mérkőzésen szerintem a második csapat esélyes győzelemre (NordicBet 2.45), de inkább a kétesélyes fogadást – X2 – ajánlom: FortunaWin 1.70. A Burkina Faso – Marokkó összecsapásról még nem tudom eldönteni, hogy két gól fölötti vagy alatti lesz. Szerintem az lesz a történet vége, hogy mellőzni fogom a mérkőzést. Minden bizonnyal ez történik majd a Ghána – Líbia találkozó esetében is. Alapesetben egyértelmű lenne Ghána győzelme (FortunaWin 1.52), ám a most nem alapesetről van szó. Az Etiópia – Kongó összecsapásról az egyik korábbi cikkben használt szófordulat jut eszembe: vak vezet világtalant. Mindkét focicsapat irtózatosan gyenge, s valószínűleg az a gárda fog nyerni, amelynek tagjai labdakezelés terén szemfülesebbek lesznek.

Program:

2014. január 15.:
16:00 Dél-Afrika – Mali 1.85 3.33 3.96
19:00 Nigéria – Mozambik 1.31 4.81 8.23

2014. január 16.:
16:00 Zimbabwe – Uganda 2.78 3.18 2.44
19:00 Burkina Faso – Marokkó 2.87 3.18 2.37

2014. január 17.:
16:00 Ghána – Líbia 1.61 3.60 5.18
19:00 Etiópia – Kongó 2.72 3.15 2.45

Dél-Afrika – Mali, DNB Dél-Afrika FortunaWin 1.40
Zimbabwe – Uganda, döntetlen vagy Uganda nyer FortunaWin 1.70
Etiópia – Kongó, DNB Etiópia FortunaWin 2.01