Menu

Tottenham – Arsenal: Ha nincs ló, jó a szamár is

Özil nem játszik a londoni derbin. Ismétlem: Özil nem játszik. És mivel három a magyar igazság, íme, harmadszorra is: Özil nem játszik. Nem azért ismételgetem ennyit, mert megakadt a lemez – ami amúgy igaz, hiszen már nem csak a bakelit, hanem a CD is ritkaság a háztartásban -, hanem azért, mert nagyon fontos labdarúgóról van szó.

Tottenham – Arsenal 2.90 3.29 2.42

Olyan meghatározó játékosról van szó, aki fazont szab a vendégek játékának, aki – ha pályán van – döntően befolyásolja az egész csapat teljesítményét. Érdemes tehát már az elején megjegyezni: Özil nélkül játszik az Arsenal. Nem az kérdés, hogy tud-e nélküle játszani az Arsenal (tud), hanem inkább az, hogy miképpen teljesítenek nélküle a társak.

Kaboul vajon kábult?

A hazaiaknál is van négy sérült (Capoue, Dawson, Lamela, Chiriches), s ezen kívül még további három játékosról – Walker, Adebayor, Dembele – terjesztik azt a hírt, hogy nem biztos a szerepeltetésük. A vendégeknél sem rövid a névsor: az említett Özilen kívül Walcott, Vermaelen, Ramsey és Diaby sem játszhat, de nem kizárt, hogy Sanogo, Gibbs és Bendtner sem. Jó hír viszont a Tottenhamnél, hogy Kaboul visszatért, s ha nem túlzottan kábult, akkor minden bizonnyal játszani is fog. Valószínű, hogy a sérülésből felépült Danny Rose sorsa is ez lesz. Tehát Lloris kapus előtt ez a két játékos lesz hátvéd, plusz – ha képes lesz a játékra és vállalja a terhelést – Walker és egy negyedik védő (valószínűleg Vertonghen). Nem nevezném bizalomgerjesztőnek a hátvédsort. Azért sem nevezném annak, mert egyáltalán nem bizalomgerjesztő. Természetesen jobb, mint a semmi, hiszen így legalább lesz még néhány ember, akiket ki kell kerülniük a vendégjátékosoknak.

Ha nincs ló, jó a szamár is

Wenger mester, a vendégek menedzsere valószínűleg jajgat Özil miatt, de szerintem nem viszi túlzásba a dolgot, ugyanis Cazorla pályára küldhető, s rá lehet bízni az irányítást. Az biztos, hogy nem lesz hálátlan a spanyol. Majdnem Rosickyt is megemlítettem, de nem hiszem, hogy a cseh játékos lesz az Ágyusok irányítója. Egyáltalán nem kizárt, hogy játszani fog ő is, ugyanis a középpálya többi részein is megállja a helyét, ráadásul még lehet számítani a klasszis megoldásaira. Igaz, hogy már nem annyira gyakran, mint fénykorában, de esetében megállja helyét a mondás: jó az öreg a háznál.

Nem csalás és nem ámítás

Monreal és Källström is játszhat, szóval Wengernek nem lehet oka a panaszkodásra. Hiányzik ugyan Özil, és a német válogatott focista, valamint az Arsenal esetében ezt szó szerint kell értelmezni (mármint a hiányzást), ám tény, hogy Özil nélkül is összerakható egy olyan Arsenal, amelyik képes nyerni a Tottenham otthonában. Ez van. Vagyis nem csalás és nem ámítás, hanem tény és valóság: vendéggyőzelmet várok a londoni városi rangadón.

Nem adja olcsón a bőrét

Elsősorban azért gondolkodok az Arsenal sikerében, mert jobban szüksége van a pontokra, mint a hazai együttesnek. Egészen konkrétan: a bajnoki címre pályázó együttesnek égetően szüksége van a három pontra. Borítékolható, hogy nagyon küzdeni fognak a játékosok. Ám az is borítékolható, hogy a Tottenham nem fogja olcsón adni az irháját. Túlságosan is jelentős mérkőzésről van szó, ez a találkozó ugyanis a legrangosabb londoni fociderbi, az angol főváros netovábbja. Ha nem létezne a még ennél is jelentősebb Manchester United – Liverpool rangadó, akkor a Tottenham – Arsenal összecsapás lenne a csúcsok csúcsa a focimániás Angliában. Ám az előző derbi annyira létezik, hogy pontosan ugyanebben a fordulóban rendezik meg, így az utóbbi derbi nem Angliában, hanem csak Londonban a legnagyobb.

Küzdelem életre-halálra

Mivel tényleg óriási presztízsmérkőzésről van szó, az Arsenal-győzelem tippembe belekalkulálom ezt is, s ezért X2-re változtatok (bet365 1.40). A biztonság kedvéért kétesélyre változtatom a sima vendéggyőzelmet, hiszen ha van focimeccs, amelyen – a pillanatnyi formától teljesen függetlenül – életre-halálra küzdenek a Tottenham focistái, akkor az nem más, mint az Arsenal elleni londoni rangadó. Érdemes megnézni a találkozót.

Tottenham – Arsenal, döntetlen vagy Arsenal győz 1.40