Menu

Ghána vs bukmékerek: Hakuna Matata?

Nincs gond a ghánaiak önbizalmával. Nem más, mint az ország elnöke, John Dramani Mahama mondta nemrégiben, hogy világbajnokok akarnak lenni. Ehhez képest igencsak alacsonyra „lőtték be” a ghánai fociválogatott összesített góljainak számát a bukik, például 2,5 gól a határ a bet365-nél.

Semmi vész

Máris van két magyarázat: 1. nagyon jól saccolnak a bukmékerek; 2. az európai ember számára túlzott optimizmusnak vagy akár felelőtlenségnek is tűnhet a ghánai remény. Szerintem mind a kettőben van némi igazság. Úgy vélem, hogy realisták voltak a bukik, amikor döntöttek az alacsony gólhatárról, ám attól még, hogy az „öreg kontinensen” szocializálódott emberek többsége számára csak egy kamaszkori vágyálom az afrikaiak reménye, van abban valóságtartalom. Annyi mindenképpen, hogy tényleg komolyan gondolják, hogy világbajnokok lehetnek. Az már egy teljesen másik dolog, hogy semennyire nem fognak azzal foglalkozni, ha mégsem sikerül világbajnoki aranyérmet szerezniük. Rándítanak egyet a vállukon, esetleg elrebegnek egy „Hakuna Matata”-szerű valamit, s – mintha semmi sem történt volna – az élet megy tovább.

Milyen Ottó?

Álljunk meg néhány szóra. Elsőre úgy tűnik, hogy a G-csoportban szereplő Ghána góljainak számát igencsak reálisan tippelték meg a bukik, hiszen Németország, Portugália és az Egyesült Államok lesz az ellenfél. Nem zárható ki, hogy sem Németországnak, sem Portugáliának nem lő gólt a ghánai együttes. Ha ez a forgatókönyv valóra válik, korántsem biztos, hogy az USA elleni meccsen legalább három gólt szerez Ghána. Van tehát valóságalapja annak, hogy 2,5 gól alatti fogadást kínálnak a bukik (2.00).

Ne a gyerek előtt

Álljunk meg újabb néhány szóra. Portugália válogatottja ellen gólt tudnak szerezni a ghánaiak, jobb esetben akár gólokat is. Talán még a németek hálóját sem hagyják érintetlenül, és valószínűleg az USA kapuját sem fogják nagy ívben elkerülni. Ők tényleg komolyan gondolják, hogy világbajnokok akarnak lenni. Meglehet, hogy ez a próbálkozás már a nyolcaddöntőben véget fog érni, de szerintem érdemes azzal számolni, hogy van elképzelésük a vb-n való szereplésről, s ennek – akárcsak részleges – teljesüléséhez bizony 2 gólnál többet kell szerezniük.

Arra tippelek, hogy 2,5 gólnál többet szerez Ghána. Erre 1.72-es a bet365 szorzója. Ugyan nem ér meg számomra egy nagyobb összeget ez a fogadás, de némi aprót mégis szánok a ghánaiakra. Van érték a szorzóban, s nem érdemes távol tartanom magam tőle.