Menu

Foci vb: Brazília – Németország

Tipp: Brazília
Odds: 2.75
Fogadóiroda: Paddy Power
Tét: 10

Már a világbajnokság előtt is ezt a párosítást tippeltem az egyik elődöntőnek. Akkor úgy tippeltem meg a párharc továbbjutóját, hogy mindkét oldalon a legjobb összeállítású csapatot feltételeztem. Nálam a vb előtt a házigazda Brazília volt a továbbjutó. Mostanra némileg változott a helyzet, hiszen tudható, hogy a csigolyatörést szenvedett Neymar és az eltiltott Thiago Silva sem fog pályára lépni a Brazília – Németország mérkőzésen.

Talán a kelleténél is többet gondolkoztam az utóbbi napokban, hogy mit tippeljek erre a találkozóra. Hiába vettem számításba minden – általam elképzelhetőnek tartott – lehetőséget, mert végül oda jutottam, ahonnan elindultam: teljesen háromesélyes a mérkőzés, s lehetetlennek tűnik megtippelni előre, hogy melyik csapat fog bejutni a világbajnokság döntőjébe.

Egy dolog viszont biztos: irtózatosan erős a német csapat. Eddig jobbára csak takaréklángon teljesített ezen a vb-n, így van még bőven tartaléka, és képes is emelni a fordulatszámon. Olyan focisták vannak Joachim Löw német szövetségi kapitány keretében, akik képesek erre a lépésre. Botorság lenne részemről ezt figyelmen kívül hagyni a tippeléskor. Úgy meg végképp nem, hogy tudom, valamennyi német játékos egészséges és Joachim Löw mester a pillanatnyilag legjobb csapatát küldheti a pályára. (Mustafi az egyetlen sérült, de már nem ez az első meccs, amikor nélküle állhat fel a német válogatott. Meg szerintem amúgy is pótolható lenne, nem valami nagy durranás a csávó.)

Valószínűleg minden focirajongó tudja, hogy két meghatározó játékos fog hiányozni a braziloktól: az eltiltását töltő csapatkapitány, Thiago Silva és a jelenlegi legjobb brazil labdarúgó, a csigolyatörést szenvedett Neymar. Előbbit minden bizonnyal a Németországban játszó Dante fogja helyettesíteni. Szerintem megfelelően fogja tenni. Azonos képességűnek tartom a két focistát. Mármint a játékuk alapján. Lehet, hogy a pályán kívüli dolgokban többre képes Thiago Silva (nem véletlen, hogy ő a csapatkapitány), de mivel esetében csak sima eltiltásról van szó, s nem a labdarúgással kapcsolatos összes tevékenységtől tiltották el, semmi sem gátolja abban, hogy a pályán kívül továbbra is a válogatott vezéregyénisége legyen.

Neymar pótlása némileg bonyolultabb. Legalábbis szerintem. Az csak egy aprócska dolog, hogy Oscar kezébe kerül a karmesteri pálca. (Eddig is ott volt, de Neymar teljesen elvonta a figyelmet.) Úgy vélem, hogy csakis abban az esetben sikerül feledtetni Neymar hiányát, ha a brazil válogatott összes mezőnyjátékosa tudásán felül fog teljesíteni a németek elleni meccsen. Kevés ugyan erre az esély, mert – mint már korábban is írtam – szerintem ez minden idők egyik leggyengébb brazil fociválogatottja, de egy kevéske esély mégiscsak van. Az viszont egyáltalán nem elhanyagolható.

Várható kezdőcsapatok:
Brazília:
Julio Cesar – Daniel Alves (Maicon), David Luiz, Dante, Marcelo, Luiz Gustavo, Fernandinho, Paulinho (Willian), Oscar, Hulk, Fred.
Németország: Neuer – Lahm, Boateng, Hummels, Höwedes, Schweinsteiger, Khedira, Kroos, Özil, Schürrle, Müller.

A németek mellett szóló észérvek ellenére miért tippelek mégis brazil győzelmet? Nos, először is a fő tippem a brazil továbbjutás, ám erre nem lehet tippelni a Guruban, tehát kénytelen vagyok kockáztatni. Csakis azért tippelek brazil győzelmet, mert – véleményem szerint – a brazil válogatott összes tagja nagyon jól fog játszani. Ha mégis akadozni fog a gépezet, akkor nem tartom kizártnak, hogy lejteni fog a hazai pálya: Marco Rodriguez mexikói játékvezető tudatában van annak, hogy a világbajnoki címek rekordere, az ötszörös világbajnok Brazília a házigazda.

Tipp: Brazília.