Menu

Bicsák Bence beszámolója a hollandiai Európa Kupáról

Bicsák Bence

Bicsák Bence

Bicsák Bence Európa Kupát nyert a hollandiai Holtenben rendezett triatlonverseny junior férfi futamában. A Mogyi SE triatlonistája 57 perc 35 másodperc alatt teljesítette a 750 m úszásból, 20 km kerékpározásból és 5 km futásból álló távot. Az aranyérmes Bicsák Bence mögött másodikként az osztrák Lukas Pertl (57:37), harmadikként pedig a norvég Gustav Iden (57:41) ért célba.

Bicsák Bence beszámolója: – Két héttel az EB után utaztam Hollandiába, Holtenbe, ahol junior Európa Kupát rendeztek. A nevezési listát látva megfordult a fejemben, hogy akár dobogós is lehetek, ha minden jól sikerül. El kellett űznöm ezt a gondolatot a fejemből, és csak a versenyre koncentrálni. Fáradtabbnak éreztem magam, mint az EB előtt, de nem éreztem magamon terhet. A bringapálya miatt izgultam kicsit, mert nem volt pályabejárás, és tudta, hogy nagyon technikás a pálya, sok veszélyes résszel és nagy lejtővel.
Tudtam, hogy ha jó helyre állok az úszás rajtnál, akkor nem kell sokat verekednem, s végre kamatozhatna az a rengeteg munka, amit idén az úszásra fordítottam. A verseny előtti két napon gyönyörű idő volt Hollandiában, ám a verseny rajtja előtt fél órával úgy elkezdett esni az eső, mintha dézsából öntötték volna. A lányoknak a mi futamunk előtt 20 perccel volt a rajtja, s nagyon izgultam, hogy a húgom elesik bringán. Szerencsére ez elvonta a figyelmem a saját félelmeimről. A rajt előtt – bemelegítés gyanánt – a Raining Men című slágerre futkároztunk a szakadó esőben Lehmann Bence barátommal.
A rajt tökéletesen sikerült. Végre sikerült úgy úsznom, ahogy valójában tudok! Négyen megszöktek bringán, s nekik maradt előnyük a futásra is. Mikor beértünk bringával a városba, a szakadó esőben minden kanyarban elesett valaki. Óriási téboly volt. Voltak nagyon bevállalós versenyzők is, ezért a második kör közepére kicsit leszakadtam az addigra 10 fősre csökkenő második bolyról, azonban egy emelkedőn sikerült visszakapaszkodnom. Óvatos maradtam a végére, gondoltam nem ér meg annyit a boly elején való leszállás, hogy esetleg elessek, és az egész szezonomnak annyi legyen. Így sikerült utolsónak leszállnom.
Nagy tempóval kezdtem el futni. Másfél kilométer után sikerült felzárkóznom, addigra a szökevény bolyból már csak egyvalaki maradt előttünk. Később őt is utolértük, akkor már a hatfős élmezőnyben futottam. Nem tudtam, hogy ez az eleje, úgy számoltam, hogy van még előttünk egy ember. Egy kilométerrel a vége előtt megindultam, senki nem tudott velem jönni. Mikor a célegyenesre fordultam, nem hittem el, hogy ott van a kifeszített célszalag. Fantasztikus érzés volt a célba érkezés. Miután beértem, csak lefeküdtem hanyatt és becsuktam a szemem. Ahogy esett rám az eső, egyszerűen leírhatatlan érzés volt. Ez a pillanat olyan volt, mintha megállt volna az idő, erre biztosan életem végéig emlékezni fogok. Az is csodálatos érzés volt, amikor nekem szólt a himnusz. Ez a verseny erőt ad nekem nemcsak a nyárra, de a következő évekre is. Boldog vagyok, hogy örömet okozhattam a családomnak, a barátaimnak, az edzőimnek és a triatlon szeretőinek.

Eredmények: http://www.triathlon.org/results/result/2014_holten_etu_triathlon_junior_european_cup/264977