Menu

Bajnokok Ligája: Pofozógép fogadja a bajorokat

Ismét főszereplővé léphet elő a római csapat: az előző fordulóban is az volt, s ezúttal is az lehet. A párizsi rangadón akár a döntetlen is megfelelhet a pályára lépő játékosoknak, Gelsenkirchenben a hazai csapat sikere várható, Lisszabonban pedig azt teszi a Chelsea, amit akar. Azaz: ha óhajtja, akkor simán győzhet, ám ha szórakozik, akkor a döntetlen sem zárható ki. Fehéroroszországban javíthat a BATE, mármint persze csakis abban esetben, ha az előző fordulóban begyűjtött gombócok nem feküdték meg a játékosok gyomrát, s az újabban gólképtelen baszk alakulattól is várható már egy olyan meccs, amikor betalál a hálóba.

CSZKA Moszkva – Bayern 10.25 5.64 1.29

Akkorát bukott Olaszországban a moszkvai csapat, hogy lényegében a 3. helyért folyó küzdelemből is kiszállt. A római 5-1-es vereségig még lehetett arra gondolni, hogy addig harcolnak majd a továbbjutásért a többiek, hogy amolyan nevető harmadikként a CSZKA indulhat az Európa Ligában. Ez a forgatókönyv már csak nehezen jöhet létre, hiszen jelenleg nagyon úgy tűnik, hogy kijelölte az orosz gárda szerepét az AS Roma. Ez pedig a következő: az E-csoport pofozógépe lesz a CSZKA Moszkva. Az az oroszok szerencsétlensége, hogy a vendégcsapatnak muszáj győznie. Persze, megteheti a Bayern, hogy pontot vagy pontokat veszít, de ez esetben számolnia kell ennek következményeivel a következő meccseken. Ugyan nem tűnik valószínűnek, hogy a Bajnokok Ligája csoportkörében fog búcsúzni a Bayern, de az a helyzet, hogy néhány évvel ezelőtt ugyanennyire valószínűtlennek tűnt, hogy Európa legjobb 8 focicsapata közé jut a ciprusi APOEL. Nem volt valószínű, de mégis megtörtént. Száz szónak is egy a vége: ha nem akarnak maguknak nehézségeket a bajorok, akkor győzniük kell (1.25)

Manchester City – AS Roma 1.66 3.89 5.18

Jól indított a „halálcsoportban” a Roma, hiszen a moszkvai gárda 5-1-es legyőzésével nem csak begyűjtötte a kötelező három pontot, hanem gólarány terén is gondoskodott az előnyről. Ez jelentős lépéselőnynek számít, hiszen innentől kezdve a másik két aspiráns a továbbjutásra (Bayern, ManCity) már egyetlen pillanatig sem lazulhat el, hiszen mostantól teljesen nyílt és egyértelmű (számomra eddig is az volt), hogy három csapat pályázik a két továbbjutó helyre. A Roma első fordulóbeli fölényes győzelme azt jelenti a német és az angol csapatnak, hogy a hazai mérkőzéseiken kötelező minden pontot összeszedniük, s emellett idegenben sem érdemes túl sok pontot veszíteni. Eléggé egyértelmű a feladat a hazaiak számára a Manchester City – AS Roma mérkőzésen: mindhárom pontnak Angliában kell maradnia (1.62). Mivel van rá esély, hogy a nagy angol rohamozásban eredményes kontrát tud vezetni az olasz csapat, az a lehetőség sem zárható ki, hogy két gólnál több lesz a mérkőzésen (1.70).

Paris SG – Barcelona 3.43 3.41 2.13

Egyik csapat sem szakította meg magát az előző fordulóban, ráadásul mindkettő „hozta” az elvárt eredményt, azaz a PSG döntetlent játszott idegenben, míg a katalán gárda otthon tartotta a három pontot. Talán az 1-0-nál is nagyobb győzelmet arathatott volna hazai pályán a Barcelona, de az az igazság, hogy ebben a csoportban – ellentétben egy másikkal – nincs három reménykedő együttes a két továbbjutó helyre. Azaz reménykedni lehet (gondolok itt elsősorban az Ajaxra), de ébredés után nem árt alaposan megmosni a bilibe lógatott kezet. Az egymás elleni első meccsen sem kell megszakadniuk a feleknek: az újgazdag házigazda nyilván győzni óhajt, míg a katalán gárda leginkább arra gyúr, hogy ne kapjon ki, de az az igazság, hogy valószínűleg senkit sem zavarna túlzottan egy döntetlen (3.40). Egyértelmű, hogy hazai győzelemre számít a PSG (3.50), de természetesen az is reális, hogy a katalán csapat nyer (2.05). Mivel nincs jónak nevezhető tippem erre a találkozóra, jobb híján azt választom, hogy mindkét csapat szerez gólt (1.72). Esetleg még a DNB Barcelona is játszhatónak tűnik (1.50).

Schalke – Maribor 1.33 5.26 9.08

Mint majom a farkának, úgy örülhet a Londonban kapott ingyenpontnak a Schalke. Ezt leginkább azért teheti, mert így olyan helyről van pontja, ahonnan valószínűleg nem számított ilyesmire. Ezután már abban a tudatban játszhatnak a gelsenkircheni focisták, hogy van egy elherdálható pontjuk. Természetesen nem muszáj elpazarolniuk, ám ha úgy adódik majd, hogy nem várt helyen veszítenek pontot a későbbiekben, számukra még akkor sem dől össze a világ. Most az a teendőjük, hogy bezsebeljék a szlovénok elleni három pontot, s amennyiben ez a kötelezőnek tekintett feladat sikerrel jár, lehet készülni a portugál Sporting elleni rangadóra. Minden bizonnyal annak a párharcnak a nyertese lesz a csoport másik továbbjutója. (Az egyik ilyen helyet lefoglalta magának a Chelsea.) Szívós csapat a Maribor, s ezt azzal is bizonyította, hogy az előző fordulóban 80 percen át gól nélkül tartotta a Sportingot, majd pedig miután gólt kapott, 10 perc alatt volt képes az egyenlítésre. Szívós csapat tehát a szlovén gárda, de várhatóan csak hazai pályán okoz gondokat az ellenfeleinek, míg idegenben nem. Ezúttal pedig nem Mariborban, hanem Gelsenkirchenben lesz a meccs (1.30).

Sporting – Chelsea 5.07 3.72 1.70

Vártam én azt, hogy nagy ívben „tesz” a Bajnokok Ligája csoportszakaszára a Chelsea, de mégis reménykedtem abban, hogy nem a nyitófordulótól kezdve műveli ezt. Ám hiába bíztam abban, hogy a BL-t otthon kezdő Mourinho-csapat legalább a nyitómeccsen nem szórakozik saját szurkolói pénzével, bebizonyosodott, hogy ez irreális elvárás a portugál trénertől. Ezt az embert (Jose Mourinho) tényleg semmi és senki más nem érdekli saját magán kívül. Mivel ez a dolog már eddig is viszonylag köztudott volt, emellett pedig eldőlt az is, hogy a BL csoportköre tényleg csak pihenést jelent a Chelsea számára, feleslegesnek tartok bármiféle tippelgetést az angolok meccsei előtt. Azért tartom feleslegesnek, mert olyan sokkal jobb bármelyik csoportellenfelénél a Chelsea, hogy amennyiben komolyan venné a teendőit, akkor gólokkal verné mindegyiket. Csakis élő fogadásra ajánlom a Chelsea összes BL-csoportmeccsét, mert úgy talán lehet követni valamennyire a londoniak játszadozását. Bár az az igazság, hogy ez még élőben sem nagyon lehetséges, hiszen simán előfordulhat olyan helyzet, hogy 75 percnyi lazulás után olyan negyedóra következik, hogy a zuhanyozás megváltással ér majd fel az ellenfélnek. Várhatóan lutri lesz ezután a Chelsea meccseire fogadni, így a találkozó előtti tippem is csakis ebbe a kategóriában sorolható: győz a vendégcsapat (1.70).

A Sahtar – Porto, az APOEL – Ajax és a BATE – Bilbao összecsapásokról semmi lényeges mondanivalóm nincs. Valószínűsítem, hogy azért izgalmasabbak lesznek, mint a donyeckiek előző fordulóbeli bilbaói vendégjátéka (0-0), és talán még az sem zárható ki, hogy valamennyi meccsen mindegyik csapat gólt szerez (1.83, 1.80, 1.91).

CSZKA Moszkva – Bayern, győz a Bayern 1.25
Manchester City – AS Roma, győz a Manchester City 1.62
Paris SG – Barcelona, mindkét csapat szerez gólt 1.72
Schalke – Maribor, győz a Schalke 1.30
Sporting – Chelsea, győz a Chelsea 1.70
BATE – Bilbao, mindkét csapat szerez gólt 1.91