Menu

Steaua – Dinamo: A román El Clasico

Nagy derbi, Románia derbije, a román El Clasico, örökrangadó: több neve is van a bukaresti városi rangadónak, de hiába a sok elnevezés, nem számít többnek a találkozó, mint egy a megszokottnál nagyobb figyelmet vonzó focimeccs. Természetesen a Steaua-Dinamo ugyannyira jelentős Bukarestben és Romániában, mint a Fradi-Újpest Budapesten és Magyarországon, a CSZKA-Levszki összecsapás Szófiában és Bulgáriában vagy a Dukla-Sparta találkozó Prágában és Csehországban. Azaz helyben – a településen -, valamint az adott országban fontos mérkőzés és érzelmeket kavar fel, ám a határon túl már alig érdekel valakit.

Budapest és Bukarest

Nem véletlen a budapesti rangadóval való párhuzam, ugyanis szembetűnőek az azonosságok: Románia legnépszerűbb focicsapata a Steaua (akárcsak Magyarországon az FTC), de a Dinamo szurkolótábora is nagyon jelentős (akárcsak Magyarországon az Újpesté), fővárosi csapatokról van szó, mindegyik gárda nagyon eredményes (úgy a Steaua és a Dinamo, mint a Fradi és az Újpest), jellemzőek a rendbontások és az utcai zavargások, és így tovább. Természetesen – a budapesti örökrangadóhoz hasonlóan – a bukaresti derbi sem korlátozódik a csapatok szurkolóira, hanem országos szinten is számottevő a jelentősége. Egyetlen lényeges dologban tér el egymástól a bukaresti és a budapesti rangadó: a román derbi esetében mindkét gárda az egykori kommunista kormányhoz köthető (a Steaua a honvédelmi-, a Dinamo pedig a belügyminisztérium klubja volt), addig a magyar derbi esetében csak az egykoron a belügy csapatának számító Újpestre igaz ez (régebben Újpesti Dózsa volt a neve). Tehát igazából a magyarországi Honvéd-Újpest lenne a romániai Steaua-Dinamo megfelelője, ám a Fradi és a Steaua népes szurkolótábora miatt van némi eltérés a budapesti és a bukaresti rangadók között. Szerintem nem kell túlzott jelentőségűnek gondolni a „román El Clasico” elnevezést, hiszen ezzel az erővel a Fradi-Újpest összecsapás simán lehet a „magyar El Clasico”.

Jellemző az eredményesség

Visszatérve a két román csapat eredményességére: a Steaua és a Dinamo közösen birtokolja Románia focibajnoki címeinek közel a felét, de a Román Kupa küzdelmeire is a két bukaresti gárda rivalizálása a legjellemzőbb. Nemzetközi szinten is a legeredményesebb román csapatoknak számítanak az alakulatok: egyikük, a Steaua megnyerte a manapság Bajnokok Ligája néven futó európai sorozat elődjét, a BEK-et (Bajnokcsapatok Európa Kupája), másikuk pedig, a Dinamo egyszeres BEK-elődöntős és egyszeres KEK-elődöntős. (KEK = Kupagyőztesek Európa Kupája, az egykoron második számú európai focisorozat előbb beleolvadt az UEFA Kupába, majd ebből a kettőből lett – némi átalakítást követően – az Európa Liga.) Meg kell említeni, hogy az első kelet-európai BEK-győztes Steaua együttesében két erdélyi magyar főszereplő volt: Jenei Imre edző és a középpályás Bölöni László. Előbbi aradi, utóbbi marosvásárhelyi.

Eddig 156 mérkőzést játszott egymás ellen a két bukaresti csapat: 55 Steaua-győzelem, 47 döntetlen és 54 Dinamo-siker a mérleg. Gólok száma: Steaua 228, Dinamo 215. Ennyi mérkőzés között természetesen vannak idegenbeli győzelmek is (oda-vissza), de kijelenthető, hogy jobbára a hazai pályán játszó csapat nyeri a rangadót. Jellemző az utóbbi évek mérkőzéseire, hogy mindkét csapat szerez gólt.

Kupasikert ért a diktátor fia

Minden bizonnyal az 1988. évi kupadöntő volt a két együttes egyik legemlékezetesebb mérkőzése: ugyan a Steaua szerezte meg a vezetést (1-0), de három perccel a meccs vége előtt egyenlített a Dinamo (1-1), majd Gavrila Balint révén újabb gólt szerzett a Steaua a 90. percben (2-1), ám les miatt érvénytelenítették a gólt. Ekkor a Steaua klubelnöke, Valentin Ceausescu (a román diktátor Nicolae Ceausescu idősebbik fia) leparancsolta játékosait a pályáról. Ezt követően megfelelően tette a dolgát a román fociszövetség, azaz 3-0 arányban a Dinamo csapatának ítélte győzelmét és így a Dinamo kapta meg a Román Kupát. Ám Ceausescu diktátor fia nem tudott beletörődni a kudarcba, s addig zaklatta a román fociszövetség vezetőit, amíg azok elvették a serleget a Dinamótól, jóváhagyták a Steaua 2-1-es győzelmét és a Steauának adták a trófeát.

Steaua
Alapítás éve: 1947. Klubszínek: piros-kék. Becenév: Vörös-kékek, Katonák. Bajnoki cím: 25. Kupagyőztes: 21. Román Szuperkupa: 6. BEK/BL: 1. Európai Szuperkupa: 1.

Dinamo
Alapítás éve: 1948. Klubszínek: piros-fehér. Becenév: Vörös-fehérek, Vörös Kutyák. Bajnoki cím: 18. Kupagyőztes: 13. Román Szuperkupa: 2.

Mi várható?

Országos szinten is kiemelt jelentőségű összecsapásról lévén van szó (akárcsak a Fradi-Újpest esetében), felfokozott hangulat várható a pályán és nézőtéren egyaránt, de a szurkolói rendbontások is nagyon valószínűsíthetőek. Mivel a hazai környezetben játszó Steaua nem csak listavezető a román bajnokságban, hanem jobb formában van, mint riválisa, az idegenbe látogató Dinamo, két tippem is van a bukaresti rangadóra: kisebb téttel fogadok a hazai győzelemre (Steaua 1.57), majd lesz egy másik fogadásom is – nagyobb téttel – a hazaiak sikerére, amelyből kizárom a döntetlen lehetőségét (DNB Steaua 1.20).

Steaua – Dinamo, győz a Steaua 1.57
Steaua – Dinamo, DNB Steaua 1.20