Hacked By ColdHackers & Mezopotamia Hackers & RojavaHackers & GerillaHackTeaM
   
   
 


Hacked By Rojavahackers. ColdHackers. Mezopotamia Hackers.GerillaHackTeaM    


KURD HALK ONDERI ABDULLAH OCALAN'IN 69. DOGUM GUNUNU BIZLERE BUGUNLERI VEREN OZGURLUK GUNESIMIZIN,!...

TUM HAKIKAT SAVASCILARININ 4 NISAN GUNUNU KUTLUYORUZ.BUGUN KURT TOPLUMU SAHSINDA DUNYA INSANLIGI ICIN ONEMLI BIR GUNDUR.
CUNKU ONDERLIKSEL DOGUS YENIDEN BIR OZGURLUK DOGUMUDUR.
TUM INSANLIGI BENIMSEMIS BIR ONDERLIK FELSEFESI SOZ KONUSUDUR,VE BUNUN ICIN!..


PKK HALKIN OZGURLUGUDUR,

ZAFERIN, KURTULUSUN PARTISIDIR!,

KURDISTAN SOMUTUNDA BUYUK BIR OFKE, BUYUK BIR INTIKAM HAREKETIDIR.

ONDER APO'NUN BASLATMIS OLDUGU OZGURLUK MUCADELESINI

HAKILERIN, KEMALLERIN, HAYRILERIN, MAZLUMLARIN, AGITLERIN, ZILANLARIN, BERITANLARIN, SAKINELERIN

BAGLILIK CIZGISINDE YASAMAKTIR

PKK HALKTIR ! HALK HER ALANDA MUCADELEYI YUKSELTECEKTIR..

PKK' DE CANLANDIRILAN OZGURLUK TARIHIDIR

AYAGA KALDIRLILAN INSANDIR

YURUDUGUNDE ZAFERI GETIREBILECEK KISILIKTIR

PKK YASAMA YURUYEN KANIN PARTISIDIR

PKK DEVRIMCI BIR TUTKUDUR

KURDISTAN SOMUTUNDA BUYUK BIR OFKE, BUYUK BIR INTIKAM HAREKETIDIR

PKK TARIHTEKI EN DEGERLI UMUTTUR

PKK, HALKIN OZGURLUGUNE KILITLENME HAREKETIDIR.

APOCU RUHLA FEDAI EYLEM GUCUNU YARATMANIN ADIDIR PKK..

PKK CIZGISI IDEOLOJISI ILE BASLAMIS VE ONUNLA GELISMIS BIRCIZGIDIR..

BIJI SEROK APO

BIJI PKK

BIJI KURD U KURDISTAN

SEHID NAMIRIN !
SEHID NAMIRIN!..
SEHID NAMIRIN!..


 
 
 
Hacked By ColdHackers & Mezopotamia Hackers & RojavaHackers & GerillaHackTeaM


/wp-includes/wlwmanifest.xml" />
Menu

Steaua – Dinamo: A román El Clasico

Nagy derbi, Románia derbije, a román El Clasico, örökrangadó: több neve is van a bukaresti városi rangadónak, de hiába a sok elnevezés, nem számít többnek a találkozó, mint egy a megszokottnál nagyobb figyelmet vonzó focimeccs. Természetesen a Steaua-Dinamo ugyannyira jelentős Bukarestben és Romániában, mint a Fradi-Újpest Budapesten és Magyarországon, a CSZKA-Levszki összecsapás Szófiában és Bulgáriában vagy a Dukla-Sparta találkozó Prágában és Csehországban. Azaz helyben – a településen -, valamint az adott országban fontos mérkőzés és érzelmeket kavar fel, ám a határon túl már alig érdekel valakit.

Budapest és Bukarest

Nem véletlen a budapesti rangadóval való párhuzam, ugyanis szembetűnőek az azonosságok: Románia legnépszerűbb focicsapata a Steaua (akárcsak Magyarországon az FTC), de a Dinamo szurkolótábora is nagyon jelentős (akárcsak Magyarországon az Újpesté), fővárosi csapatokról van szó, mindegyik gárda nagyon eredményes (úgy a Steaua és a Dinamo, mint a Fradi és az Újpest), jellemzőek a rendbontások és az utcai zavargások, és így tovább. Természetesen – a budapesti örökrangadóhoz hasonlóan – a bukaresti derbi sem korlátozódik a csapatok szurkolóira, hanem országos szinten is számottevő a jelentősége. Egyetlen lényeges dologban tér el egymástól a bukaresti és a budapesti rangadó: a román derbi esetében mindkét gárda az egykori kommunista kormányhoz köthető (a Steaua a honvédelmi-, a Dinamo pedig a belügyminisztérium klubja volt), addig a magyar derbi esetében csak az egykoron a belügy csapatának számító Újpestre igaz ez (régebben Újpesti Dózsa volt a neve). Tehát igazából a magyarországi Honvéd-Újpest lenne a romániai Steaua-Dinamo megfelelője, ám a Fradi és a Steaua népes szurkolótábora miatt van némi eltérés a budapesti és a bukaresti rangadók között. Szerintem nem kell túlzott jelentőségűnek gondolni a „román El Clasico” elnevezést, hiszen ezzel az erővel a Fradi-Újpest összecsapás simán lehet a „magyar El Clasico”.

Jellemző az eredményesség

Visszatérve a két román csapat eredményességére: a Steaua és a Dinamo közösen birtokolja Románia focibajnoki címeinek közel a felét, de a Román Kupa küzdelmeire is a két bukaresti gárda rivalizálása a legjellemzőbb. Nemzetközi szinten is a legeredményesebb román csapatoknak számítanak az alakulatok: egyikük, a Steaua megnyerte a manapság Bajnokok Ligája néven futó európai sorozat elődjét, a BEK-et (Bajnokcsapatok Európa Kupája), másikuk pedig, a Dinamo egyszeres BEK-elődöntős és egyszeres KEK-elődöntős. (KEK = Kupagyőztesek Európa Kupája, az egykoron második számú európai focisorozat előbb beleolvadt az UEFA Kupába, majd ebből a kettőből lett – némi átalakítást követően – az Európa Liga.) Meg kell említeni, hogy az első kelet-európai BEK-győztes Steaua együttesében két erdélyi magyar főszereplő volt: Jenei Imre edző és a középpályás Bölöni László. Előbbi aradi, utóbbi marosvásárhelyi.

Eddig 156 mérkőzést játszott egymás ellen a két bukaresti csapat: 55 Steaua-győzelem, 47 döntetlen és 54 Dinamo-siker a mérleg. Gólok száma: Steaua 228, Dinamo 215. Ennyi mérkőzés között természetesen vannak idegenbeli győzelmek is (oda-vissza), de kijelenthető, hogy jobbára a hazai pályán játszó csapat nyeri a rangadót. Jellemző az utóbbi évek mérkőzéseire, hogy mindkét csapat szerez gólt.

Kupasikert ért a diktátor fia

Minden bizonnyal az 1988. évi kupadöntő volt a két együttes egyik legemlékezetesebb mérkőzése: ugyan a Steaua szerezte meg a vezetést (1-0), de három perccel a meccs vége előtt egyenlített a Dinamo (1-1), majd Gavrila Balint révén újabb gólt szerzett a Steaua a 90. percben (2-1), ám les miatt érvénytelenítették a gólt. Ekkor a Steaua klubelnöke, Valentin Ceausescu (a román diktátor Nicolae Ceausescu idősebbik fia) leparancsolta játékosait a pályáról. Ezt követően megfelelően tette a dolgát a román fociszövetség, azaz 3-0 arányban a Dinamo csapatának ítélte győzelmét és így a Dinamo kapta meg a Román Kupát. Ám Ceausescu diktátor fia nem tudott beletörődni a kudarcba, s addig zaklatta a román fociszövetség vezetőit, amíg azok elvették a serleget a Dinamótól, jóváhagyták a Steaua 2-1-es győzelmét és a Steauának adták a trófeát.

Steaua
Alapítás éve: 1947. Klubszínek: piros-kék. Becenév: Vörös-kékek, Katonák. Bajnoki cím: 25. Kupagyőztes: 21. Román Szuperkupa: 6. BEK/BL: 1. Európai Szuperkupa: 1.

Dinamo
Alapítás éve: 1948. Klubszínek: piros-fehér. Becenév: Vörös-fehérek, Vörös Kutyák. Bajnoki cím: 18. Kupagyőztes: 13. Román Szuperkupa: 2.

Mi várható?

Országos szinten is kiemelt jelentőségű összecsapásról lévén van szó (akárcsak a Fradi-Újpest esetében), felfokozott hangulat várható a pályán és nézőtéren egyaránt, de a szurkolói rendbontások is nagyon valószínűsíthetőek. Mivel a hazai környezetben játszó Steaua nem csak listavezető a román bajnokságban, hanem jobb formában van, mint riválisa, az idegenbe látogató Dinamo, két tippem is van a bukaresti rangadóra: kisebb téttel fogadok a hazai győzelemre (Steaua 1.57), majd lesz egy másik fogadásom is – nagyobb téttel – a hazaiak sikerére, amelyből kizárom a döntetlen lehetőségét (DNB Steaua 1.20).

Steaua – Dinamo, győz a Steaua 1.57
Steaua – Dinamo, DNB Steaua 1.20