Menu

Bajnokok Ligája: Szórakozhatnak a spanyolok

Abban az esetben, ha könnyelműsködni fog a portugál vendégcsapat, lehet némi esélye a svájci gárdának. Nem biztos, hogy ez elő fog fordulni, ugyanis ez már a Bajnokok Ligája kieséses szakasza, nem pedig a lazsálásra olykor okot adó csoportkör. Gelsenkirchenben olyasmivel próbálkozhat a Schalke, ami még az újonc Maribor ellen sem sikerült. Azaz a győzelemmel. Viszont arra is illik ügyelnie, hogy nehogy úgy járjon, mint ahogyan tavaly februárban, amikor nemes egyszerűséggel átgázolt rajta a Németországba látogató királyi gárda.

Basel – FC Porto 3.15 3.22 2.34

Jól sáfárkodott lehetőségével a svájci csapat: kihasználta a gyengén szereplő Liverpool mélyrepülését, s bejutott a Bajnokok Ligája kieséses szakaszába. Ezzel azt is biztosította, hogy – mint ahogyan az utóbbi években majdnem mindig – ezúttal is legyen meglepetéscsapat a nyolcaddöntőben. Bár ez a Basel már nem az a Basel, amelyik régebben Európa néhány neves csapatát oktatta ki Svájcban, talán mégiscsak van némi esélye a továbbiakban. Ehhez – mármint az esély életben tartásához – feltétlenül győznie kellene hazai pályán (3.30). Követendő példa is van, hiszen például három évvel ezelőtt ciprusi csapat szerepelt a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében. Most még csak a nyolcaddöntőnél tartunk, tehát elvileg volna hová menetelni. Az már egy másik dolog, hogy nem hiszek a svájciak további remeklésében. Úgy vélem, hogy ennyi volt, szép volt,, elég volt, ám eljött a búcsú időpontja. Természetesen ez azon is fog múlni, hogy a portugál csapat mennyire mennyire veszi komolyan a meccset. Mivel ez nem csoportmeccsek fázisa (ahol – egy-két találkozó erejéig – még megengedhető a könnyelműség), hanem a kieséses szakasz (ahol már minden gól számít), nem meglepő módon az ellenfelénél lényegesen jobb erőkből álló FC Porto továbbjutását várom.

Támadó szellemű vendégek

Egyetlen hiányzó lesz a hazaiaknál (a hátvéd Fabian Schär), míg a portugáloknál az összes játékos egészséges és harcra kész. Fogadásnak – többek között – az is jó lehet, hogy mindkét csapat szerez gólt (1.90), hiszen csakis akkor lehet némi esélye a svájci alakulatnak, ha gólt szerez hazai pályán. Az az opció is jónak tűnik, miszerint egy gólnál többet szerez a Porto (2.50), ugyanis várhatóan Jackson Martinez, Brahimi és Quaresma is kezdő lesz a támadó szellemű portóiaknál. A vendéggyőzelem sem tűnik rossz választásnak (2.40), mint ahogyan az sem, hogy két gólnál több lesz a mérkőzésen és mindkét csapat szerez gólt (2.62). Ez utóbbi az egyik tippem, míg a másik pedig az, hogy egy gólnál többet szerez a Porto. Csakis azért nem fogadok a vendégek sikerére, mert bár ezt várom (1-2 a tippem az eredményre), nem tartom kizártnak, hogy „elkapja a gépszíj” a svájciakat, s ennek láttán – további hajtás helyett – megelégszenek a 2-2-es döntetlennel a vendégek.

Schalke – Real Madrid 7.58 4.97 1.39

Nem az Atletico lesz a Real ellenfele, ezért nagy esély van a vendéggyőzelemre. Szerintem nem érdemes azzal foglalkozni, hogy a Bundesliga 4. helyén álló házigazda komolyan vehető ellenfele lehet a spanyoloknak. Nincs egy súlycsoportban a két együttes. A BL-csoportkörben jobbára csak sziesztázó Chelsea már az 5-0-ás gelsenkircheni mészárlással megmutatta, hogy mit jelent a németek hazai pályája akkor, amikor fajsúlyos ellenféllel találkozik a Schalke. Amondó vagyok, hogy a Real Madrid akár már az első mérkőzésen lerendezheti a párharcot. Mindkét oldalon vannak hiányzók, ráadásul az esetek többségében jelentősnek is nevezhető távolmaradók: Draxler, Goretzka, Farfan, Obasi, Fährmann és Kolasinac, illetve Sergio Ramos, Modric, James Rodriguez, Khedira és Fabio Coentrao. Klaas-Jan Huntelaar kisebb sérüléssel bajlódik, s az ő hiányzása sem zárható ki, ám úgy tippelek, hogy felépül a kezdő sípszóig és játszani fog a holland válogatott csatár. Más csapat minden bizonnyal megérezné és valószínűleg meg is szenvedné az olyan focisták hiányzását, mint akiket nélkülözni kényszerül a spanyol alakulat (az a gyanúm, hogy a Chelsea és a Bayern kivételével a világ összes focicsapata ide sorolható), de a Real nem. Ez lehet a középpályás sor: Isco, Kroos, Illarramendi; s ez pedig a támadó alakzat: Cristiano Ronaldo, Benzema, Bale.

Ahogy a csillag megy az égen

Szerintem hatalmas meglepetés lenne a németek győzelme (7.50), de talán még a döntetlen is ide sorolható (5.00). Az lesz a végeredmény, amit a spanyolok akarnak. Ha nem látják szükségesnek a hajtást, akkor egy-két gól előnnyel is megelégedhetnek, ám előfordulhat az is, 4-5 gólt fognak szerezni. Nyilván csakis azért, hogy érezze a törődést a Schalke. Nekem az a gyanúm, hogy az utóbbit választják a vendégek. Zárásként csak annyit említek meg, hogy a két csapat tavaly is találkozott egymással a Bajnokok Ligája kieséses szakaszában. Akkor 6-1-re győzött idegenben a Real Madrid, majd a sétagaloppnak nevezhető visszavágón megelégedett a 3-1-es győzelemmel.

Basel – FC Porto (1,5 gól felett az FC Porto) 2.50
Basel – FC Porto (2,5 gól felett és mindkét csapat szerez gólt) 2.62
Schalke – Real Madrid (győz a Real Madrid) 1.44
Schalke – Real Madrid (2,5 gól felett a Real Madrid) 2.25