Menu

Premier League: Eljön az igazság pillanata vagy tovább folytatódik a hajsza?

Győzelmi kényszerben van a Manchester City. Már csak azért is győzelmi kényszerben van, mert az esetleges pontvesztésével egybekötött Chelsea-győzelem minden bizonnyal azt jelentené, hogy Manuel Pellegrini menedzser együttese a talán már csak a manchesteri szurkolók számára létező aprócska reményt is elbukja a bajnoki cím felé vezető úton. Emellett az a helyzet, hogy a párizsi BL-küldetést sikeresen teljesítő Chelsea háza táján jó a hangulat és gyengécske újonccsapat ellenében kell otthon tartani a három pontot. Az angol focibajnokság 26. fordulójáról szóló előzetes első része következik.

Chelsea – Burnley 1.20 6.79 14.92

Továbbra is tartja 7 pontos előnyét a Chelsea, s mivel az utolsó előtti helyezettel mérkőzik meg a bajnokesélyes londoni gárda, nem valószínű a pontvesztése. Ha mégis ez történne, azaz pontot (7.50) vagy pontokat (17.00) fog szerezni a Burnley, akkor minden bizonnyal jogosan lehet említeni a meglepetést. Már csak azért is nagyon valószínű a Chelsea győzelme, mert egyedül csak John Obi Mikel fog hiányozni Jose Mourinho menedzser csapatából. Tehát nem csak az van, hogy nincs egyazon súlycsoportban az ellenfelével a londoni együttes, hanem még jelentős kimaradója sincs. Azaz amennyiben a pillanatnyilag legjobb csapatát szándékozik pályára küldeni a házigazdák portugál menedzsere, akkor gond nélkül megteheti. Az előbbiekben felsoroltakon túl még a jó hangulat is házigazdák győzelme mellett szól. Nem lehet gond a hangulattal, hiszen teljesítette párizsi küldetését a Chelsea, azaz nem szenvedett vereséget a PSG otthonában játszott BL-meccsen. Ward, Long, Marney és Matthew Taylor fog hiányozni a vendégcsapatból, ám közülük is csak Marney hiányzását lehet jelentősnek nevezni. Nem meglepő módon az angol bajnoki címért (és a BL-győzelemért) küzdő Chelsea sikerét várom és még a pontszerzésre is esélytelennek tartom a kiesőjelölt vendégcsapatot. Ugyan nem tartom valószínűnek, hogy a szükségesnél jobban fog hajtani a londoni, ám annyira gyenge az ellenfele, hogy nem zárható ki, hogy – a hazai győzelem mellett (1.20) – akár még Mourinho edző tanítványainak akarata ellenére is összejön az a tipp, miszerint három gólnál több lesz a mérkőzésen és győz a Chelsea (2.50).

Crystal Palace – Arsenal 4.58 3.60 1.81

Londoni városi rangadónak ad otthont a Selhurst Park. Adott esetben nem panaszkodhat utazási fáradalmakra a szintén londoni Arsenal, hiszen még az angol fővárost sem kell elhagynia azért, hogy lejátszhassa a soron következő bajnoki mérkőzését. Hazai pályán a megfelelőnél kissé rosszabb a 13. helyezett Sasok mérlege (3-3-6, 13-17), s az sem adhat okot az örömködésre, hogy az összes pontra szüksége van a vendégcsapatnak. Bár nincs jelentősnek nevezhető hiányzója a házigazda együttesnek (sem Jerome Thomas, sem Lee Chung Yong nem nevezhető annak), az is további gondot jelenthet, hogy csak Arteta, Oxlade-Chamberlain, Debuchy és Diaby fog hiányozni a vendég Ágyúsoktól. Ezzel az is lehet mondani, hogy vannak jelentősnek nevezhető hiányzók a vendégeknél, és ebben a formában teljesen jogos is lehet az észrevétel, ám érdemes gyorsan hozzátenni ehhez, hogy annyira hosszú az Arsenal kispadja, hogy a felsorolt hiányzók távolléte nem szabadna problémát jelentenie. Már csak azért is így van ez, mert nagyon ütőképes csapatot küldhet pályára Arsene Wenger menedzser, s – többek között – például Cazorla, Özil, Alexis Sanchez, Walcott és Giroud is játszhat az Arsenal győzelméért. Mivel az összes pont begyűjtésére készülnek a vendégek, bízom bennük, s abban, hogy – ha nehezen is – sikerül megszerezniük a győzelmet (1.80). Nem tartom indokoltnak a gólokra való fogadást, mert – bár az általában gólgazdag meccseket játszó Arsenal az egyik fél – az egygólos győzelem is megfelelő a vendégcsapatnak, s ez lehet a 2,5 gólon aluli 0-1, de akár a 2,5 gólon felüli 1-2 is.

Swansea – Manchester United 3.93 3.43 1.99

Volt néhány – számomra – kevésbé elfogadható teljesítménye az utóbbi időszakban a házigazda walesi együttesnek. Ennek ellenére továbbra is alkalmasnak tartom arra a csapatot, hogy minden különösebb gond nélkül végezzen a középmezőnyben. Azt még megértem, hogy a hazai pályán játszó Swansea 5-0-ra képes kikapni a Chelsea-től, de azt már nem annyira, hogy a másodosztályú Blackburn Rovers is elpáholja alaposan, mint ahogyan a Sunderland elleni hazai pontvesztést, valamint a WBA elleni sima buktát sem tudom hova tenni. Mindkét oldalon csak egy-egy hiányzó van (Bartley, illetve Carrick). Szívesen tippelném a Swansea győzelmét (4.00), ám a walesi gárda fentebb említett megbízhatatlansága miatt simán megtörténhet, hogy minden különösebb erőlködés nélkül fog nyerni a Manchester United (2.00). Mivel mindkét együttes elöl is, hátul is gólképes, azt tippelem, hogy mindkét csapat szerez gólt (1.80). Ha nem figyelnek oda nagyon a felek, talán még a döntetlen is összejöhet (3.60).

Manchester City – Newcastle 1.28 5.75 11.02

Most is – valamint a hazaiak összes mérkőzésén a bajnokság végéig – érvényes az, amit a Hull City elleni hazai döntetlen után jeleztem: amennyiben továbbra is reménykedik a bajnoki cím megszerzésében a Manchester City, akkor már nem tehet mást, csak azt, hogy pontveszteség nélkül nyeri meg az összes hátralevő bajnoki mérkőzését. Ez a dolog mindenképpen terhet jelent a hazaiak számára és teljesen tökmindegy, hogy a focisták díjazzák vagy nem díjazzák a dolgot, mert érdemes belenyugodniuk, hogy ez a realitás. Számukra már nem a kívánságműsor van napirendben, hanem az, hogy belenyugszanak abba, hogy elbukták a bajnoki címet vagy az utolsó utáni pillanatig is küzdenek érte. Már csak ez az egyetlen lehetőség maradt: vagy megszoknak, vagy megszöknek. Ennyi, kész, vége. Hazai részről egyedül csak Milner lesz kénytelen kihagyni a meccset, a másik oldalon viszont Gutierrez, Tiote, Cabella, Siem de Jong, Aarons, Elliot, Dummett és Steven Taylor sem játszhat. Tekintettel a győzelmi kényszerben levő ManCityre, valamint a hiányzóktól sújtott vendégcsapatra, hazai győzelmet tippelek (1.28). Még bízok a házigazda együttesben. Legalábbis annyira igen, hogy egyelőre a sikerét tippeljem.

További mérkőzések: Hull City – QPR 2.05 3.29 3.89, Sunderland – West Brom 2.62 3.11 2.88, Aston Villa – Stoke City 2.62 3.14 2.87.

Chelsea – Burnley (győz a Chelsea) 1.20
Chelsea – Burnley (3,5 gól felett és győz a Chelsea) 2.50
Crystal Palace – Arsenal (győz az Arsenal) 1.80
Swansea – Manchester United (mindkét csapat szerez gólt) 1.80
Manchester City – Newcastle (győz a Manchester City) 1.28