Hacked By ColdHackers & Mezopotamia Hackers & RojavaHackers & GerillaHackTeaM
   
   
 


Hacked By Rojavahackers. ColdHackers. Mezopotamia Hackers.GerillaHackTeaM    


KURD HALK ONDERI ABDULLAH OCALAN'IN 69. DOGUM GUNUNU BIZLERE BUGUNLERI VEREN OZGURLUK GUNESIMIZIN,!...

TUM HAKIKAT SAVASCILARININ 4 NISAN GUNUNU KUTLUYORUZ.BUGUN KURT TOPLUMU SAHSINDA DUNYA INSANLIGI ICIN ONEMLI BIR GUNDUR.
CUNKU ONDERLIKSEL DOGUS YENIDEN BIR OZGURLUK DOGUMUDUR.
TUM INSANLIGI BENIMSEMIS BIR ONDERLIK FELSEFESI SOZ KONUSUDUR,VE BUNUN ICIN!..


PKK HALKIN OZGURLUGUDUR,

ZAFERIN, KURTULUSUN PARTISIDIR!,

KURDISTAN SOMUTUNDA BUYUK BIR OFKE, BUYUK BIR INTIKAM HAREKETIDIR.

ONDER APO'NUN BASLATMIS OLDUGU OZGURLUK MUCADELESINI

HAKILERIN, KEMALLERIN, HAYRILERIN, MAZLUMLARIN, AGITLERIN, ZILANLARIN, BERITANLARIN, SAKINELERIN

BAGLILIK CIZGISINDE YASAMAKTIR

PKK HALKTIR ! HALK HER ALANDA MUCADELEYI YUKSELTECEKTIR..

PKK' DE CANLANDIRILAN OZGURLUK TARIHIDIR

AYAGA KALDIRLILAN INSANDIR

YURUDUGUNDE ZAFERI GETIREBILECEK KISILIKTIR

PKK YASAMA YURUYEN KANIN PARTISIDIR

PKK DEVRIMCI BIR TUTKUDUR

KURDISTAN SOMUTUNDA BUYUK BIR OFKE, BUYUK BIR INTIKAM HAREKETIDIR

PKK TARIHTEKI EN DEGERLI UMUTTUR

PKK, HALKIN OZGURLUGUNE KILITLENME HAREKETIDIR.

APOCU RUHLA FEDAI EYLEM GUCUNU YARATMANIN ADIDIR PKK..

PKK CIZGISI IDEOLOJISI ILE BASLAMIS VE ONUNLA GELISMIS BIRCIZGIDIR..

BIJI SEROK APO

BIJI PKK

BIJI KURD U KURDISTAN

SEHID NAMIRIN !
SEHID NAMIRIN!..
SEHID NAMIRIN!..


 
 
 
Hacked By ColdHackers & Mezopotamia Hackers & RojavaHackers & GerillaHackTeaM


/wp-includes/wlwmanifest.xml" />
Menu

Benfica – FC Porto: A portugál klasszikus

Nyilván nem véletlen, hogy az Ibériai-félsziget két országában is klasszikusnak nevezik a népszerű focicsapatok mérkőzésit: Spanyolországban „El Clasico”, Portugáligában pedig „O Classico” a név.

Spanyolországban ez eléggé érthető, hiszen a két gigász, a Real Madrid és az FC Barcelona nagyon kimagaslik az élvonal mezőnyéből, ám Portugáliában három neves csapat van: Benfica, Sporting, FC Porto. Külön megnevezés is van (angolul „The Big Three”, portugálul „Os Tres Grandes”), s a luzitánok úgy oldották meg a dolgot, hogy a Benfica – FC Porto derbi az „O Classico”, a Benfica – Sporting rangadó a lisszaboni derbi (Derby de Lisboa) nevet kapta, míg a Porto – Sporting meccsnek nem adtak külön nevet, hanem csak kiemeltként kezelik a két gárda rivalizálását.

Hagyományos a rivalizálás

A Benfica és az FC Porto párharcának esetében mintegy maguktól jöttek a dolgok: Portugália két legnagyobb városának azon focicsapatai mérkőznek meg egymással, amelyek nem csak a leggazdagabbak, de az ország legsikeresebb és legnagyobb hatású labdarúgó egyesületei is, ráadásul mindketten magasan jegyzettek a nemzetközi mezőnyben. Sőt, nem csak a sportban, hanem politikai és kulturális téren is hatalmas a rivalizálás a két nagyváros között. Az is párhuzam a spanyolországi névrokon rangadóval, hogy amíg a kezdetekben csak a Benfica és az FC Porto élvonalbeli összecsapásait illették ezzel a jelzővel, addig manapság már az összes Benfica-Porto meccsnek – beleértve a kupamérkőzéseket, a Ligakupát és minden egyéb mást – ez a megnevezése. Mármint az „O Classico”. Mondhatnánk erre, hogy ez már-már természetes manapság, hiszen Portugáliában is – mint bárhol máshol a világon – előkelő helyen állnak az üzletelési és egyéb pénzszerzési lehetőségek.

Manapság jobbára már csak úgy érdemes tekinteni a Benfica – FC Porto derbikre, mint Észak és Dél találkozására, ahol a modernitás és az új erő (Porto) csap össze a régi erővel és a hagyományokkal (Benfica).

Kiegyenlített a párharc

Egyértelmű, hogy a két portugál „nagyágyú” összecsapása nem csak Lisszabon és Porto népességének focirajongó részét, hanem egész Portugáliát is lázba hozza. Annyira kiegyenlített a két együttes egymás elleni mérlege és annyira az egyenlő erők küzdelméről szólnak a mindenkori mérkőzések, hogy teljes mértékben felesleges korainak nevezhető tippet adni. Talán az a legcélszerűbb, ha tudja a sportfogadó, hogy nagyon kiegyenlített a mérleg, bármilyen eredmény előfordulhat a rangadókon és csakis a pillanatnyi forma, valamint a szerencse (és egyéb tényezők) döntenek, hogy melyik gárda bizonyul jobbnak az adott napon.

Ugyan nagy a rivalizálás és – mint máshol is a világon – alaposan zrikálják egymást a szurkolótáborok, nem jellemző a durvaság. Természetesen néha előfordul ilyesmi is, de a Benfica – FC Porto meccsekről nem lehet azt mondani, hogy alapjában véve durvák lennének. Sportfogadási szempontból érdemes a csapatok formájára figyelni, a természetesen az esetleges motivációs tényezőkre, valamint a megérzésre is hagyatkozni kell, s ezek alapján eldönteni, hogy érdemes-e avagy nem fogadni a lisszaboni rangadóra.