Hacked By ColdHackers & Mezopotamia Hackers & RojavaHackers & GerillaHackTeaM
   
   
 


Hacked By Rojavahackers. ColdHackers. Mezopotamia Hackers.GerillaHackTeaM    


KURD HALK ONDERI ABDULLAH OCALAN'IN 69. DOGUM GUNUNU BIZLERE BUGUNLERI VEREN OZGURLUK GUNESIMIZIN,!...

TUM HAKIKAT SAVASCILARININ 4 NISAN GUNUNU KUTLUYORUZ.BUGUN KURT TOPLUMU SAHSINDA DUNYA INSANLIGI ICIN ONEMLI BIR GUNDUR.
CUNKU ONDERLIKSEL DOGUS YENIDEN BIR OZGURLUK DOGUMUDUR.
TUM INSANLIGI BENIMSEMIS BIR ONDERLIK FELSEFESI SOZ KONUSUDUR,VE BUNUN ICIN!..


PKK HALKIN OZGURLUGUDUR,

ZAFERIN, KURTULUSUN PARTISIDIR!,

KURDISTAN SOMUTUNDA BUYUK BIR OFKE, BUYUK BIR INTIKAM HAREKETIDIR.

ONDER APO'NUN BASLATMIS OLDUGU OZGURLUK MUCADELESINI

HAKILERIN, KEMALLERIN, HAYRILERIN, MAZLUMLARIN, AGITLERIN, ZILANLARIN, BERITANLARIN, SAKINELERIN

BAGLILIK CIZGISINDE YASAMAKTIR

PKK HALKTIR ! HALK HER ALANDA MUCADELEYI YUKSELTECEKTIR..

PKK' DE CANLANDIRILAN OZGURLUK TARIHIDIR

AYAGA KALDIRLILAN INSANDIR

YURUDUGUNDE ZAFERI GETIREBILECEK KISILIKTIR

PKK YASAMA YURUYEN KANIN PARTISIDIR

PKK DEVRIMCI BIR TUTKUDUR

KURDISTAN SOMUTUNDA BUYUK BIR OFKE, BUYUK BIR INTIKAM HAREKETIDIR

PKK TARIHTEKI EN DEGERLI UMUTTUR

PKK, HALKIN OZGURLUGUNE KILITLENME HAREKETIDIR.

APOCU RUHLA FEDAI EYLEM GUCUNU YARATMANIN ADIDIR PKK..

PKK CIZGISI IDEOLOJISI ILE BASLAMIS VE ONUNLA GELISMIS BIRCIZGIDIR..

BIJI SEROK APO

BIJI PKK

BIJI KURD U KURDISTAN

SEHID NAMIRIN !
SEHID NAMIRIN!..
SEHID NAMIRIN!..


 
 
 
Hacked By ColdHackers & Mezopotamia Hackers & RojavaHackers & GerillaHackTeaM


/wp-includes/wlwmanifest.xml" />
Menu

Torino – Juventus: Superga hatalmas tragédia volt

Régebben sok esetben tényleg egyenlő erők küzdelmét hozta a torinói városi rangadó, de az 1949-es supergai légikatasztrófa óta ez a párharc nem több, mint egy focimeccs a sok közül. Torino város legnevezetesebb épületéről, az olasz nemzeti filmmúzeumnak otthont adó monumentális Mole Antonellianáról kapta a Derby della Mole nevet a mérkőzés.

Hosszú ideje már csak azért élvez kiemelt jelentőséget a rangadó, mert városi riválisok mérkőznek meg egymással, s az ilyen jellegű összecsapások mindenhol a világon több figyelmet kapnak az egyéb mérkőzéseknél. És ahogyan lenni szokott az ilyen esetekben, a gyengébb csapat általában felszívja magát a nála lényegesen erősebb városi rivális elleni összecsapásra, s bár az esetek többségében ennek nem veszi hasznát, olykor meg tudja tréfálni nevesebb ellenfelét. Jelenleg a Torino és a Juventus esetében is ez a helyzet.

Mindent megnyert a Juve

A torinói városi párharc egyik résztvevője, nevezetesen a Torino FC már csak néhanapján tud kitörni a középszerűségből, általában az olasz élvonal középcsapata, de még az is előfordul, hogy a Serie A és a Serie B között liftezik, míg a párharc másik résztvevője, a Juventus, nem más, mint Olaszország rekordbajnoka és a világfoci egyik legeredményesebb egyesülete. A Juve csak egyetlen szezonban, éspedig a 2006-2007-es idényben nem szerepelt az olasz élvonalban, amikor a Calciopoli botrány miatt visszasorolták a másodosztályba, máskor mindig élvonalbeli klub volt.

Érdekes módon ezzel – mármint azzal, hogy az előbb említett idényben kénytelen volt a másodosztályban szerepelni, amit nagyon simán megnyerve jutott vissza azonnal az élvonalba – tovább nőtt az amúgy is elképesztő és bámulatos eredményességi mutatója: a Juventus már nem csak azzal büszkélkedhet, hogy azon nagyon-nagyon kevés egyesületek közé tartozik, amelyek megnyerték a világ összes jelentős focitrófeáját, hanem azzal is minden bizonnyal egyedülálló a világon, hogy a rangos kupák mellett még másodosztályú elsősége is van. Igen, jól olvasták: az olasz és a világfoci összes jelentős trófeáját megnyerte a Juventus.

Kubala szerencsés volt

Egykoron nagyon rangos volt a torinói rangadó. Az 1940-es években például az akkoriban az AC Torino nevet viselő együttes sorozatban ötször nyert olasz bajnoki aranyérmet és rekordokat rekordokra halmozva Grande Torino becenéven a világfoci valaha volt egyik legnagyszerűbb csapatává vált. Sajnos tragikusan ért véget eme nagyszerű csapat története: 1949. május 4-én a Benfica elleni barátságos mérkőzés után Lisszabonból hazatérő olasz csapat repülőgépe lezuhant a Torino melletti Supergánál. Harmincegy halálos áldozata volt a légikatasztófának, azaz az összes utas – köztük a Grande Torino 18 focistája, a klub vezetősége és a csapatot kísérő újságírók -, valamint a repülő teljes legénysége meghalt. A legnevesebb áldozat minden bizonnyal az a Valentino Mazzola volt, aki a torinói együttes és az olasz válogatott csapatkapitánya volt, s aki nem más, mint egy másik legendás olasz focista, Sandro Mazzola édesapja.

Magyar vonatkozása is van a supergai tragédiának. Kubala Lászlónak, az akkori időszak egyik magyar sztárfocistájának is a repülőgépen kellett volna lennie. Őt nagyon le akarták igazolni az olaszok, s bele is egyezett, hogy játszik egy barátságos meccset az AC Torino színeiben, de a fia betegsége miatt lekéste a gépet. Így történt, hogy az FC Barcelona későbbi szupersztárja – az a Kubala, akinek csodálatos játéka miatt új stadiont kellett építeni a katalán városban (Nou Camp) – életben maradt.

Superga után a Torino sohasem közelítette meg azt a szintet, ahol előzőleg volt. Jelenleg már beszélni sem érdemes a két torinói csapat közötti különbségekről, mert minden téren nagyon sokkal jobb a Juventus. Természetesen ettől függetlenül olykor még érdekesek a torinói városi rangadók, hiszen ezekre mindig nagyon felszívják magukat a Torino FC játékosai. Számukra ezek a meccsek jelentik az adott idény fénypontját, amikor rájuk is irányul a reflektorfény és megmutathatják, hogy nem annyira gyengék, mint amilyenek valójában.

Bikák kontra Zebrák

Sportfogadási szempontból nem nevezhető könnyű esetnek a bármikori Torino – Juventus mérkőzés. Alapjában véve ugyan békés a párharc, ám olykor mégis előfordul, hogy elszabadulnak az indulatok és sok a durvaság az összecsapásokon. Nyilván az lenne az ideális, ha előre lehetne tudni az ilyesmit, de sajnos ez nem így van. Talán az is elmondható a torinói csatározásról, hogy a durvaság többnyire nem a pályán, hanem a szurkolók között a lelátón vagy még inkább a stadion kívül jellemző. Általában nagyon alacsonyak a Zebrákra (Juventus) kínált szorzók, ezért érdemes naprakészen lenni a Bikák (Torino) formájával kapcsolatban, hiszen jobbára a rájuk ajánlott szorzókban van érték.