Menu

Megtörhetetlen Mogyi

20150630-bjc-csarnok

Baja sportéletének majdnem ötven éve szerves része a dzsúdó. A helyi sportolók a hetvenes évek óta szállítják a hazai és nemzetközi sikereket, az utánpótláskorú versenyzők jelenleg is a legjobbak közé tartoznak.

A Mogyi Bajai Judo Club történetében az 1967-es alapítástól napjainkig Gyúró László hétdanos mester jelenti az összekötő kapcsot, nélküle a helyiek el sem tudják képzelni a cselgáncssportot. A bajai egyesületből öt évtized alatt több korosztályos válogatott és magyar bajnok került ki. Olimpiai résztvevő is nevelkedett náluk, Pekli Mária Barcelonában és Atlantában szerepelt.

„Elsősorban utánpótlás-nevelő egyesület a mienk, de mára már minden korosztályban büszkélkedhetünk versenyzőkkel. Jelenleg hozzávetőleg százötvenen sportolnak nálunk, és ez a szám egyre nő – tájékoztat Radics Attila edző. – Elértük, hogy már nem nagyon kell felvételt hirdetni, jó hírünk van Baján és környékén. Komoly megbecsülésnek örvendő edzőink testnevelő tanárok is egyben, ami megkönnyíti a helyzetünket. Sokat segít az is, hogy két helyi iskolában a dzsúdó a tanterv része.”

Radics Attila mellett négy edző – Andrási Barna, Hammer Erik, Gergity Roland és Kálmánczhelyi Ildikó – foglalkozik a fiatalokkal. A tréningek mellett tanfolyamokat tartanak az iskolákban, valamint nyárra napközit szerveznek a diákoknak. Rendszeres a nyári edzőtábor is, amely a maga nemében a legnagyobb Közép-Európában. Az ötszáz fős rendezvényre a hazai egyesületek mellett a környező országból is érkeznek fiatal versenyzők.

Jó körülmények között készülhetünk, a teremproblémáinkat az önkormányzat tíz éve megoldotta, háromszáz négyzetméternyi szőnyegen edzünk. Az eszközparkunkat folyamatosan fejlesztjük, elsősorban önerőből” – mondja Radics, majd hozzáteszi: igyekeznek helyben tartani a tehetségeiket, elejét véve az elvándorlásnak.

A jelenkor legígéretesebb bajai versenyzői közé tartozik Szigetvári Mercédesz, aki súlycsoportjában vezeti a legfrissebb kadet-világranglistát, és már a juniorok között is a 33. helyen áll. Rajta kívül Köller Milán, valamint az éppen sérüléséből lábadozó Végvári Martin is ért már el komoly nemzetközi sikereket.

Közülük egyébként Mercédesz naptára a legzsúfoltabb, hiszen ifjúsági Európa-bajnokságra utazik, majd az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, s az ifjúsági világbajnokság következik a sorban. S a három viadalon három fényes érem a cél.

Forrás: http://www.utanpotlassport.hu/2015/06/28/megtorhetetlen-mogyi/